Hitel: gyorsan vagy olcsón? (x)

Az okos hitelfelvétel azért tér el a „nem-okostól”, mert az emberek gyakran hagyják, hogy a rutin vagy az érzelmek irányítsák a viselkedésüket. Ha valóban jó döntéseket szeretnénk hozni, akkor nem árt, ha az eszünket is elővesszük időnként. És a másik fontos kellék: ne sajnáljuk a döntés előkészítésére szánt időt.

5 tipp az okos hitelfelvételhez

Persze ez így egy kicsit sarkos, de igaz: a gyorsaság ritkán segíti elő a megfelelő hitel kiválasztását. Vegyünk sorra pár hasznos kérdést, amelyeket előre átgondolva a hitelfelvétel gyors és olcsó is lehet egyszerre!

1. Mi is a hitelfelvétel célja? Mire kell a pénz? Ez segít eldönteni, hogy milyen hitelt vegyük igénybe, legyen az áruhitel, személyi kölcsön, folyószámlahitel vagy lakáshitel.

2. Mekkora összegre van szükségünk, ezt milyen törlesztőrészlet mellett szeretnénk felvenni? Itt dől el, hogy milyen futamidőt kell választanunk és milyen költségekkel kell számolnunk.

3. Hitelképességi feltételeknek megfelelünk-e? Itt jön számításba a KHR adóslista, a köztartozás vizsgálata, a munkáltató és nettó tehermentes jövedelem banki felmérése, a JTM-mutató, az életkor, a lakcím és elérhetőségeink.

4. Banki ajánlatok összehasonlítása egy kalkulátorral, azaz a THM-értékek vizsgálata.

5. Előnyös az online hitelfelvétel? Lehetnek akciók, elérhető az otthoni ügyintézés és még gyorsaságban is verhetetlen.

A fenti felsorolásban van pár olyan rövidítés, amelyeket meg kell ismernünk. Az egyik a KHR (Központi Hitelinformációs Rendszer), amely a bankokat segíti egy olyan hitelinformációs adatbázis működtetésével, ahol minden hitelügylet szerepel, különösen fontos a késedelmes hitelek nyilvántartása.

A másik fontos rövidítés a JTM (Jövedelemarányos Törlesztési Mutató). Ez azt mutatja meg, milyen arányban terhelhető hitellel a havi rendszeres, tehermentes jövedelmünk. A JTM-et minden 200 000 forint feletti hitelnél vizsgálniuk kell a bankoknak.

A THM pedig a Teljes Hiteldíj Mutató, ami megmutatja, mennyit fizetünk a hitelért a felvett pénzen felül. Ez egy százalékos érték, éves alapon fejezi ki a hitel összes költségének arányát a hitel összegéhez viszonyítva. Nagy előnye, hogy ezzel könnyebben tudjuk a banki ajánlatokat összehasonlítani.

Használjunk hitelkalkulátort!

Egy hitelkalkulátor segítségével kényelmesen össze tudjuk hasonlítani a bankok kínálatát a THM-mutató segítségével. Így az egyéni akciókat is mérlegelve tudjuk kiválasztani a bankot, ahol a legkedvezőbb a kiválasztott hitel igénybevétele.

Különösen fontos a hitelösszeg-futamidő-havi törlesztő arányokkal több számítást is elvégeznünk, hiszen a futamidő növelésével csökkenthető a havi részlet, azonban így megnő a bank felé megfizetett összes kamat, drágább lesz a hitel. Törekedjünk egy optimális arány kialakítására, hiszen a törlesztést akkor is fizetnünk kell, ha valami váratlan dolog jön közbe. Fontoljuk meg egy hitelfedezeti biztosítás megkötését, ha olyan helyzetben vagyunk, hogy ez a biztonság megéri az árát.

Az online hitel gyors és kényelmes

A fogyasztási hitelek igénylése ma már teljes mértékben intézhető online is – különösen gyors és egyszerű a folyamat, ha a számlavezető bankunkban vesszük fel a hitelt Abban az esetben, ha a személyazonosságunkat is vizsgálnia kell a banknak és az ügyintézővel egy videóhívás keretében szeretnénk a hitelfelvételt átbeszélni, a folyamatot elindítani, akkor megfelelő kameráról, mikrofonról mindenképpen gondoskodnunk kell!

Ne féljünk tanácsot kérni!

A banki hitelügyek világa egy laikus számára eléggé bonyolultnak tűnhet, ezért érdemes igénybe vennünk független hitelszakértő vagy banki ügyintéző segítségét. Van, amit az interneten is megtalálunk, elő tudjuk készíteni a tanácsadást, fontos, hogy átgondoljuk a folyamatot, mit is szeretnénk pontosan és milyen információkra lesz a tanácsadáson szükség.

Partner tartalom (x)

Forrás: Instacash.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.