Mivel az omikron-variáns inkább nyáron tarolt, az őszi járványhullám elmaradt. Azonban a hidegebbre fordult idő, és a karácsonyi bevásárlási láz könnyen előidézhet egy hármas járványt. 

A szakértő szerint egy hármas járványhullám is beárnyékolhatja a karácsonyt
Fotó: Youtube

Boldogkői Zsolt virológusprofesszor úgy látja

„Az újabb járványhullám most csúszik, melynek valószínű oka, hogy számos európai országhoz hasonlóan hazánkban is a nyár második felében söpört végig az omikron-variáns. Az egyre csak csökkenő hőmérséklet ugyanakkor kedvez a vírusnak, így a következő hetekben tovább emelkedhet az esetszám ”

Az Index által megkérdezett professzor szerint szerint fontos ugyanakkor látni, hogy a hivatalos adatokban csak a fertőzöttek töredéke jelenik meg, ami az öntesztelés népszerűségével, illetve az enyhe, kórházi vagy akár háziorvosi ellátást sem igénylő megbetegedéssel magyarázható.

Boldogkői Zsolt álláspontja szerint a szakemberek egy része jelenleg attól tart, hogy egy úgynevezett hármas járvány alakul ki, ami azt jelenti, hogy egyszerre üt be az influenza, a Covid–19 és az RSV (légúti óriás sejtes vírus).

A professzor hangsúlyozta, hogy a három vírus által érintett korosztály különbözik,

a koronavírus ugyanis az idősekre veszélyes,

az RSV a gyerekekre,

az influenza pedig a gyerekekre és az idősekre.

„Utóbbinál ráadásul kimaradt két év, így a populációs szintű védettség jóval alacsonyabb. Ezzel együtt még mindig a koronavírus a legkellemetlenebb a három közül, elsősorban az elhúzódó, akár évekkel később felbukkanó panaszok miatt”

– mondta a szakember, megjegyezve, hogy jelenleg az influenza elleni védőoltás és a koronavírus ismétlő vakcinájának a beadatása is elsősorban az idősek és a krónikus betegek számára indokolt, a többi már egyéni felelősség kérdése.

Forrás: Index.hu

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
ez a boldogkői egy batyú szar...erősen érdekelt volt a covid hiszti fenntartásában, vállalkozása révén..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.