Nem hozott csodát a karácsony: látszik, hogy az árkorlátozás nem, csak a piaci folyamatok képesek lassítani az élelmiszerek drágulását – írja a hvg.hu.

Mint a népmesében: adott is a kormány karácsonyra ajándékot a magyar vásárlóknak, meg nem is. Adott, hiszen az élelmiszerárstop kibővítése után az intézkedést decemberben meghosszabbította 2023. április 30-ig – és elvett, hiszen ezzel legfeljebb azok járnak jól, akik beérik a korlátozott áron és valóban megtalálható termékekkel.

A kormány folyamatosan gerjeszti az inflációt, egyelőre esély sincs arra, hogy leálljanak az ámokfutással

Fotó: 123RF.com

Azt ugyanis a december eleji benzin-mizéria idején megtudhattuk: a megszüntetésre addig vár a kormány, amíg olyan súlyos áruhiány nem alakul ki, mint az üzemanyagok esetében. Ebbe pedig az nem tartozik bele, hogy kristálycukrot vagy árstopos tejet jó ideje csak nagyon korán, vagy nagyon nagy szerencsével lehet találni a hazai boltokban. A kormány persze itt is igyekszik biztosra menni: egy szerdán kiadott rendeletben épp csak azt nem írták le, hogy betiltják az áruhiányt, mindenesetre arra kötelezték a kereskedőket, hogy az eddig előírt mennyiségnek akár a kétszeresét tartsák készleten annak elkerülése érdekében. (Amíg a pánikvásárlást vagy az egyszerű spájzolást nem tudják betiltani.)

És hogy miért olyan nagy baj, hogy lassan egy éve velünk vannak az árstopok? A piaci viszonyok megborulásának a kereskedőkre hátrányos, de a fogyasztók számára is káros következményeiről már rengeteg cikk született, az elmúlt hetekben azonban Matolcsy György jegybankelnök nagy vihart kavart megszólalásában is azt mondta: az ársapkák önmagukban 3–4 százalékponttal emelték meg az inflációt. Az MNB később elemzéssel támasztotta alá az elnök állításait, ebben kiszámolták például azt, hogy a veszteségek kompenzálása, vagy az árstopos termékek iránti megnövekedett kereslet miatt máshonnan hiányzó alapanyagok hogyan nyomták egyre magasabbra a helyettesítő termékek vagy a feldolgozott élelmiszerek árát. És akkor még nem is említettük a magyar élelmiszeripar alacsony termelékenységét, ami a belföldi termékek árát emeli, miközben a forint gyengülése meg mindenét, ami importból származik.

További összehasonlító elemzést a hvg.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: hvg.hu

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Analfabéta kormány analfabéta intézkedései.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
teuton
@Shikari: Ja, 10 termek ara befagyasztva, 2000 masike megdragult... Minden mas orszagban, ahol nincs arsapka, alacsonyabb az inflacio!!! A gondolkodas es a matek nem nagy erösseged, de faiskolat vegzettektöl mit lehet elvarni...
Nessy
@Shikari: Szabhatjuk a "sapkákat", ha nincs mire ráhúzni, mert nincs áru.!
teuton
@Shikari: Röhejes vagy, irod "...szinte mindig kapok..." Miert nem MINDIG??? Münchhhausen baro, tölts fel mar nehany kepet azokrol a teli polcokrol az arsapkas termekekkel! De elküldheted a szamlat is, amin 10 liter olaj, 20 kilo cukor, 200 tojas es 24 liter tej van ezekböl! Ha elküldöd, akkor kifizetem neked a teljes összeget! De ha fosol, akkor elküldöm neked ELÖRE ügyvedi letetbe! Ha nem tudod a szamlat bemutatni, akkor a dupla összeget kapom vissza töled! Ugyanez ervenyes visszafele is, miböl mennyit akarsz, hogy vegyek neked??? NALUNK most araztak le a cukrot 40%kal, akarsz mondjuk 200 kilot? A legjobb kukoricamagolaj arat 50%kal vittek le... Lehet, hogy mindkettö MOrol van?
Aztan csak egy kiegeszitö kerdes, a MAGYAR cukor miert olcsobb Szlovakiaban, mint a CBAban???
teuton
@Shikari: Leleplezted magad analfabeta, nem vetted eszre??? Irod: "Akkor azt veszem, ami van. Jobb lenne, ha tömött polcok mellett kenyeret sem tudnál venni?" Tehat nincs mindig minden es draga a kenyer?`Nahat, miert??? NALUNK 2 oraval a zaras elött mar azt is felaron aruljak, mert különben ki kellene dobni... A meg langyos kenyerert pentek este 8kor 300 ftot fizettem, ami nalunk alig több, mint 2 PERCNYI atlagber!
Nessy
@Shikari: Igazad van. Nincs sapkás tej, de van 3,5%-s 700 ft fölött! Van 1,5% tej?? 500 forint fölött. Kenyeret valóban kapok, lassan 800-1000 forintér, de van drágább is! Nincs kristály cukor, van nádcukor sokkal drágábban, és nem is mindig jó arra, amire használnám. A többi áru gyors árváltozásait felfelé, már nyomon követni is nehéz. Amit spórolnék a sapkás terméken , ha épp lenne, annak a háromszorosát fizetem ki a többi dologra! De miután nem tudok spórolni, így ráfizetek a "segítségre".
teuton
@Shikari: "A kurva anyáddal társalogj ebben a hangnemben, buzi, degenerált migráncs! Maradj Tel Avivban a fajtádnál és azokat baszogasd felsőbbrendűségi elmebajban szenvedő majom!2

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.