Precedens nélküli, hiányos és szinte átláthatatlan a rezsivédelem jegyében módosított 2023-as költségvetés, ezt még jobboldali kötődésű közgazdászok is elismerik. Vajon átlépi-e a kormány a Rubicont, és a parlament megkerülésével felvállalja, hogy rendeleti büdzsét alkotott? – teszi fel a kérdést a 24.hu elemző cikke. 

A 2001-2002-es kétéves büdzsé megalkotása után újabb költségvetési újításra szánta el magát az Orbán Viktor vezette kormányzat. Ennek első felvonása az volt, hogy a korábban megszokott év végi időpont helyett átálltak a büdzsé nyári elfogadására, tavaly ráadásul már akkor valószínűtlennek tűnő sarokszámok – 5,2 százalékos infláció és 4,1 százalékos GDP-növekedés – mellett alkották meg a 2023-as költségvetést.

Rendeleti kormányzás: még a Kádár-rendszerben sem volt példa arra, hogy a parlament legalább ne tárgyalt volna a költségvetésről

Fotó: 123RF.com

Az év végére aztán kiderült, hogy a tényadatok, valamint a várható bevételek és kiadások összege példátlan mértékben szakadt el azoktól a számoktól, amelyek a júliusi költségvetésben szerepeltek. Ezért aztán a kabinet a veszélyhelyzetre hivatkozva „átalakította”, és rendeleti úton fogadta el a büdzsét, amelyet a Magyar Közlönyben december 29-én hirdettek ki. Az új verzióban közel háromszor nagyobb, 15 százalékos inflációval és mindössze 1,5 százalékos GDP-növekedéssel számolnak, miközben a kiadási oldalt 6400 milliárd forinttal (vagyis közel 20 százalékkal), a várható bevételeket pedig 5380 milliárd forinttal (17 százalékkal) növelték meg a nyári várakozásokhoz képest.

Ezek a változások akkora mértékűek, hogy az új verzió nem egy módosítónak, hanem egy teljesen új költségvetésnek tekinthető.

Az új, rendeletinek nevezett büdzsé több szempontból is precedens nélküli a rendszerváltás óta előterjesztett költségvetési törvényekhez képest.

Arról, hogy pontosan miket tartalmaz az új költségvetés, és hogy milyen óriási hiányosságok vannak benne, a 24.hu cikkében olvashatnak. 

Forrás: 24.hu

41 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
@KisTehen: érdekes megközelités. Európa hány országában van "vészhelyzzet"- egyetlen ember teljhatalmával, és a parlament lényegének megsemmisitésével a covid, vagy az oroszok Ukrajna elleni háborúja miatt? Hm...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
@ómió: Hogy ne lenne, hazudós efftárs. Erre találták ki.
Nem érted, mi?
paperboy
@ómió: Buta propagandista. Te annyira buta vagy, hogy még pénzt sem kapsz érte. Ingyen csinálod a fesztivált. Szabadidődből.
Ahelyett, hogy utazgatnál, "mert utazni élvezet".
Ehelyett, ülsz egy függöny-behúzott sötét szobában egy szemétdomb közepén és a chips-zsíros ujjaiddal nyomkodod a klaviatúrát (mond utánam: Jaj, de guszta ez a hamburger) kéretlenül terjesztve butaságod történetét.

Fideszes Petőfi - részlet:

Megint jőnek, kopogtatnak:
"Csendesebben vigadjanak,
Isten áldja meg kendteket,
Szegény édesanyám mentálisan beteg."
Németh István
@Aki Én: na látod, ráharptál a kiszáradt disznószarra! Azóta is bűzlesz trágyadomb! Te sperma hulladék,@m73; anyád sem tudja hogyan foggant meg veled, ha tudta volna ama korban, biztos ricinussal hajtotta volna ki a romlott spermát!!
@paperboy: ékes szólásod lenyűgöző - nagyot akarsz mondani, vagy természetesnek veszed, hogy hülyeségeket beszélsz! De lagalább az idézeted > mert idézel pontos lehetne! Ha meg átírtad ne tedd időző jelbe!
A lényeg >> az usa-nató takarodjon Európából, az Eu. elnöksége húzzon a picsába!
paperboy
@Németh István: Sötét paraszt, aki világos gyalog is lehetett volna, de elszabta, neked írom a dalt, neked énekelek...

Az idézőjel a napi bullshit hangsúlyozását szolgálta - volt. Ez teszi erőteljessé a versrészlet felhasználását némileg megtoldva - szabadon!
ómió
@Aki Én: Nem kaptad még meg a donor kutyaagyadat, hogy képtelen vagy az efftársaid felismerésére!? Hát, sürgesd már meg, vazze! Ha meg - ahogy írod - van, akkor mit csodálkozik a bolsi fajtád? A jelenlegi agykapacitása nem képes "kezelni"?
ómió
@paperboy: Mit nem értesz, bolsiék "főideológusa"!? Hogy miért nem vagy képes mentálisan betegnek lenni!? Hát, tudod, ahhoz agy is kellene, ami nálad már rég elsorvadt!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.