A tervek szerint.

Ezermilliárddal nő a költségvetés hiánya 2023-banMTI/Máthé Zoltán

A csütörtökön megjelent Magyar Közlönyből kiderül: a kormány egy rendelettel szabja át a költségvetést, amelynek részleteit is kifejtették. A veszélyhelyzetre, az ukrajnai háborúra, a humanitárius helyzetre és ezek „magyarországi következményeinek elhárítására” hivatkozva tették meg ezt a lépést – szemléz a telex.hu.

Eszerint a kormány a 2023. évi költségvetés veszélyhelyzettel összefüggő eltérő szabályairól rendelkezve közölte, hogy a központi költségvetés 

kiadási főösszege 39 758 milliárd forint, bevételi főösszege 36 358 milliárd forint, a hiány pedig 3400 milliárd forint (8,5 százalék a büdzsében).

A júliusban elfogadott költségvetés még csak 2352 milliárdos hiánnyal számolt, 33 300 milliárdos kiadás és 30 900 milliárdos bevétel mellett: az akkor tervezett hiány tehát 7 százalék volt.

További fontos intézkedéseket is tartalmazott a közlemény:

- 670-ről 2600 milliárdra növeli a kormány a rezsivédelmi alapot,

- A központi tartalék 170 milliárd forintról 255 milliárd forintra nő,

- Csökkennek az önkormányzatokra jutó támogatások egyes tételei,

- van olyan félmilliárdos tétel is, amely lenullázódik,

- ugyanakkor a kormány a tervezettnél jobb GDP-arányos államadóssággal számol: 73 helyett 70,4 százalékkal.

A rezsivédelmi alap tehát megnégyszereződött, miközben az államadósság viszont kisebb lehet a tervezettnél. Az új, jövő évi költségvetés ugyanis 1,5 százalékos GDP-növekedéssel, csökkenő hiánnyal és mérséklődő államadóssággal számol. A rezsivédelmi alap nagyfokú felpumpálása miatt a kormány a korábban meghatározottnál magasabban, a GDP 3,9 százalékában határozta meg az új hiánycélt. 

A kormány szerint az adósságráta 2023 végére 70,2 százalékra javulhat – ez a mutató viszont jobb, mint az eredetileg tervezett 73 százalék.

Forrás: telex.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nejlontacskó
FIGYELEM, FIGYELEM!
Fideszes olvasók számára, azon mondat amelyben egyszerre szerepel, a költségvetés, és a hiány szó, és a mínusz előtaggal szereplő mondatok, nem felelnek meg az állampárti, alternatív valóságnak.
Ezért ezeket a mondatrészeket kéretik figyelmen kívül hagyni, illetve annak ellentétes jelentését alapul venni.
Köszönettel együgyűségükért, a Fidesz agitációs főosztály egyszemélyi vezetője, Dr Professzor Admirális Generális Orbán Viktor.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
Ahogy a vicc csattanója mondja:
"Tedd vissza fiam!"
simmering73
Tisztelt publikum. A Fővárosi Nagycirkusz bűvészmutatványát hallották.
volvós
Zsidó üzletben záráskor
Segéd a rabbinak - fönök hiányzik a kasszából 1000 Dollár, mit tegyek ??
- Tedd vissza fiam...!!!:
Nessy
@volvós: Én Istennel és a plébánossal ismerem. Tényleg, mikor nagy ájtatosan kijött a templomból Orbán, neki nem szólt Isten, hogy "Tegyétek vissza fiam!" ??
Giovanni Alba
@Nessy: tegnap, 22:34
Azért volt annyira elmélyedve, azon rágódott, hogy mit tegyek és hova? És kicsoda, én? De hiszen pénzügyekhez nem értek, azzal nem foglalkozok, nálunk az az asszony dolga. Elvégre az államháztartás is csak háztartás, nem?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.