A jelenlegi turbulens gazdasági helyzetben a jegybankok számára világszerte – és különösen a térségben – az első számú ellenség az infláció – mondta Patai Mihály, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke az MNB által szervezett, Lámfalussy Sándorról elnevezett nemzetközi konferencián hétfőn a jegybank közleménye szerint.

Az MNB alelnöke kijelölte az első számú ellenséget
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Kiemelte: a megváltozott nemzetközi pénzügyi és gazdasági helyzetben a monetáris és a fiskális politikai döntéshozóknak együttműködve kell példátlan intézkedéseket hozniuk.

Robert Holzmann, az osztrák jegybank elnöke, az idei Lámfalussy-díj nyertese előadásában megjegyezte, hogy az euró atyjának nevezett közgazdász munkássága a jelenlegi viszonyok között nagyobb jelentőséggel bír, mint azt sokan gondolják. A bankár szavait idézve hangsúlyozta: a monetáris politika művészet marad, nem pedig tudomány – írta az MNB.

A közlemény szerint Catherine L. Mann, a brit jegybank monetáris tanácsának tagja arra világított rá, hogy a sokkok együttes hatása révén a mostani gazdasági visszaesés különbözik a korábbi évtizedekben tapasztalt recesszióktól. Szerinte az energia-, az élelmiszer- és a nyersanyagárak gyors növekedése következtében megugró infláció miatt a jegybankoknak fenn kell tartaniuk a magasabb inflációs várakozást, mivel az inflációs dinamika alábecsülésének jelentős gazdasági költségei vannak.

Az előadásokon arról is szó esett: az elmúlt évek sorozatos krízisei rávilágítottak arra, hogy minden esemény visszavezethető a természetes környezetünk megbomlott rendjére; a zöld kötvények népszerűsége jól mutatja, hogy a változásra igény van, és ez a változás már meg is kezdődött.

A konferencián a szakemberek azt is megállapították, a digitális pénz attól válhat sikeressé, hogy minél többen használják, ez pedig a jegybankok részéről komplex projektmenedzsment-szemléletet követel meg.

A Lámfalussy-díj a monetáris politikában kiemelkedő nemzetközi szakmai teljesítményeket ismeri el; az MNB első elnökéről elnevezett Popovics-díjjal pedig a közgazdaság és a pénzügyek területén kiemelkedő munkát végző fiatal szakembereket jutalmazzák.

A Popovics-díjat idén Kuti Zsolt, az MNB monetáris politikáért, pénzügyi elemzésekért és statisztikáért felelős ügyvezető igazgatója vette át – közölte az MNB.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Az első számú ellenség a fidesz-kdnp.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
simmering73
Az első számú ellenség a fidesz-kdnp.
Nessy
A kormánynak jól jön a magas infláció, a többlet ÁFA befizetés miatt, amit aztán el lehet osztogatni! Természetesen nem arra, amire kellene, hanem Orbán agymacskáira!
jáger laszló
Én is küzdök az infláció LN a magam módján!!
Mindig az olcsóbb terméket veszem meg és lehetőleg a mennyiségével is spórolok!!
Lassan már levegőt is ritkábban veszek...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Néro2
@simmering73: A második számú közellenség fidesz-kdnp a harmadik számú is a fidesz-kdnp és így tovább számtalanszor.
Pontosabb nevükön fityma-köpnömkő-ék.
Jozefina
"A jelenlegi turbulens gazdasági helyzetben a jegybankok számára világszerte – és különösen a térségben – az első számú ellenség az infláció " És az inflációt mi és kik okozzák?? Legfőképp a politika!! Nálunk Orbán és a maffia??!! Orbán egyetlen rendeletben azonnal csökkenteni tudná az inflációt, ha akarná!! De nem akarja és nem is fogja, mert neki ez hatalmas bevételnek számít!!!
ómió
És a brüsszeli "enyhén korrupt" efftársaknak hiába szól ezügyben!?
Gazella
@ómió: tegnap 10:15
Ne keverd össze a szezont a fazonnal... A magyar 100× többet lop mint a brüssel
ómió
@Gazella: De ehhez ezt így ráhazudnod kevés, ám! Vagy itt már az "efftársi hitvallás" szól belőled?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.