A WWF segítséget nyújt a kormánynak ahhoz, hogy megfelelően járjon el az akkumulátorgyárak ügyében: 10 pontban foglalták össze, mit kellene tenniük.

Segítenek a kormánynak: 10 pontban, hogy az akkumulátorgyárak ügyében  mit kell tenniük tüntető Debrecenben, ATV

Tízpontos javaslatcsomagot állított össze a WWF Magyarország a hazai akkumulátorgyárak telepítésével kapcsolatban – vette észre a hvg.hu. A környezetvédelmi szervezet abban bízik, hogy ezek mentén érdemi szakmai egyeztetés indulhat a civilek és a döntéshozók között a témában, és teljesüljön a Magyarország Alaptörvényében foglalt felelősségvállalás.

A javaslataikat bevezető összefoglalóban számba veszik az összesen 25 – már felépült, vagy felépíteni tervezett, – kisebb-nagyobb akkumulátorgyár telepítésével kapcsolatos problémákat.

Azzal kezdik, hogy elmaradt a stratégiai fontosságú iparág jogszabályban előírt környezeti értékelése. Kiemelik, hogy a gyárak telepítésének vannak előnyei és árnyoldalai, de társadalom és a helyi lakosok nem kaphattak pontos képet arról, ezek milyen hatással lesznek mindennapi életükre, a felelős döntéshozók meg sem jelentek a Parlament Fenntartható Fejlődési Bizottságának a témával foglalkozó ülésén; sőt, az egyes gyárépítések hatásvizsgálatát számos esetben nagy valószínűséggel „felszalámizták”, vagyis a nagyobb gyárak teljes, közvetlen és közvetett hatásainak vizsgálata sem történt meg.

„Hangsúlyozni kell, hogy a vita nem az akkumulátorok szükségességéről folyik. Az akkumulátor-értéklánc igazságosabbá és fenntarthatóbbá tételével kell foglalkozni. Az erre tett nemzetközi törekvések még gyerekcipőben járnak, ezért a magyarországi iparági fejlesztéseket kellene körültekintően, a technológia sajátosságai miatt a legszigorúbb környezetvédelmi és elővigyázatossági szempontok figyelembevételével megtervezni” – írták. Felhívták a figyelmet továbbá, hogy a jogszabályokban meghatározott társadalmi egyeztetéseket érdemben le kell folytatni.

Forrás: hvg.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Sámannus
@Maccska: Az a fejlődés csak addig tart amíg az ide befektetők itt vannak, azok a létesítmények nem a miénk nem hoz hasznot az országnak csak kifosztott embereket termelnek, és bármikor kivonulhatnak. Még az akkuumlátor gyárak is azonnal értéktelenné válnak, ha fejlődik a technológia. Léteznek már olyan technológiák amivel kétszer hatékonyabb aksit lehet gyártani, csak még kisérleti fázisban van. A fejekben pedig rengeteg kárt okoz a debill kormánypropaganda.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
@Sámannus: Bármi lehet magyar temék, de az már úgy el van különítve a magyar emberektől, hogy sejtelmünk sincs mi történik körülütte. Lehet ásvány beszállító, vagy membrán, ami a cella fontos eleme, de a mi hozzájárulásunk csak a robot és a környezet rombolás lehetősége marad. Ezek a lócsíszárok minden bevételt elvisznek az országból. A beruházások volumene csak egy dolog, mi haszna az ORSZÁGNAK, egy másik...
Sámannus
@lusta: Bocs az előbbi hsz:@Sámannus: Bármi lehet magyar temék, de az már úgy el van különítve a magyar emberektől, hogy sejtelmünk sincs mi történik körülütte. Lehet ásvány beszállító, vagy membrán, ami a cella fontos eleme, de a mi hozzájárulásunk csak a robot és a környezet rombolás lehetősége marad. Ezek a lócsíszárok minden bevételt elvisznek az országból. A beruházások volumene csak egy dolog, mi haszna az ORSZÁGNAK, egy másik...
lusta
@Sámannus: Nem lesz. Van összehasonlítási alapom. sajnos ez a süket ellenzék nem lát az orránál tovább. Pár apróság. Nem a debreceni a legnagyobb európai akksigyár, hanem a Wrocław melleti (Biskupice Podgórne) 10 ezer embert foglalkoztató 100 hektáron elterülő gyár a maga 115 GWh kapacitásával. Most jönnek a tények.
Egy 640 ezres város melletti üzemben 13 ország képviselői dolgoznak úgy, hogy a környéken is magas a lakosság létszáma. Debrecen a maga 200 ezres létszámával és a tanyavilág lakosságával mennyi magyar munkavállalót fog adni abba a gyárba, aminek létrehozásához a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk 1/3 összeget ad az adófizetők, tehát a mi pénzünkből? Jönnek a német példával. A véletlen úgy hozta, hogy nem nagy beruházáson vettünk részt, hanem egy kis galvánüzemet bontottunk a németeknél. Szóval a helyhztóság környezetvédelmi osztálya minden héten kijött ellenőrizni, hogyan mennek a munkálatok, mit csinááltunk a visszamaradt anyagokkal, a hulladékot hogyan, kivel semmisítettük meg és annak milyen engedélyei voltak. Kérdeném az itt bőszen kommentelőket, ez nálunk is így megy? Azt mondják, semmi gond a vízzel, mert ők szennyvizet, szennyezett vizet, ipari vizet használnak, nem ivóvizet. Semmi gond, amíg valaki meg nem kérdezi, hogy a víztisztítás során a végeredmény a gyártáshoz használandó víz és tessék mondani a visszamaradt vízzel mit is tetszenek csinálni?
Hosszú. Különösen hosszú, amikor az ellenzék jelszavakban tiltakozik, de az ilyen és hasonló konkrétumok (én aztán sokat tudnék erről mondani) el sem hangzanak.
Sámannus
@lusta: Azért szólok én is a témához, mert én is olyan helyen dolgoztam, ahol még a csapadékvizet is csak tisztitón lehetett kiengedni. Minden iparihasználatú vizet is csak megfelelő tisztítás után lehetett abba a medencébe átnyomni, ahol már élő víz volt halakkal madarakkal növényekkel, és csak innen lehetett kiengedni a folyóba. Olyan ellenőrző rendszer volt kiépítve, és dokumentálva ellenőrizve, amit helyenként óránként is mértünk.
Az üzemben négy csatornarendszer is volt. Nem gondoltam volna, hogy a vörösiszap tragédia után így lerombolják a környezetvédelmet ezek a dilettánsok.
Elképedve hallom, hogy ilyen vizsgálat egy működő aksigyárban még nem is volt.
Gyakorlatilag a szüzföldet minden védelem nélkül zsákmányolják ki esélyt sem adva az ottani élővilágnak. Veszélyeztetve az élelmiszertermelést is a gyár környezetében.
lusta
@Sámannus: Az, hogy a föld-trafik tolvaj ártunk és qurmányunk tesz a mi véleményeinkre, szinte megszokott dolog. A gondom ott kezdődik, hogy a mi bejegyzésünket egy páran elolvassák és a leírtak ehhez a töketlen ellenzékhez vagy nem jutnak el, vagy ami rosszabb, a saját hülyeségüket ismétlik, amiben van ráció, de semmi meggyőző, elgondolkodtató nincs a mondandóikban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.