Az új vármegye- és országbérletekkel a MÁV-START, a Volánbusz, a MÁV-HÉV vagy a GYSEV helyközi járatain lehet utazni, május elsejétől.

Apró részletekben búvik meg az ördög: tájékoztatást adtak ki az új bérletekről

A MÁV tájékoztatott az újfajta bérletekkel kapcsolatban. Forrás: Pixabay

A gyakori kérdések tisztázása céljából a MÁV most közleményt adott ki az új bérlettípusokkal kapcsolatban.

A harmincnapos, teljesárú megyei bérlet 9450 forintért, az országbérlet pedig ennek duplájáért, 18900 forintért lesz kapható elővételben már április utolsó hetétől, a MÁV appon keresztül.

A tanulók a 90 százalékos kedvezményt a két új bérlettípussal már nemcsak állandó lakóhelyük és oktatási intézményük között, de korlátozás nélkül az adott megyében vagy az egész országban igénybe vehetik.

A teljes árú megyei bérlet 9450 forintba, az országbérlet pedig ennek kétszeresébe, 18900 forintba fog kerülni. A diákigazolvánnyal rendelkező nappali és esti tagozatos tanulók mindkettőt 90 százalékos kedvezménnyel vehetik meg, azaz 945 forint, illetve 1890 forint lesz az újfajta diákbérletek ára – írja a 24.hu.

Fontos tudni, hogy a megszokott kedvezmények az új bérlettípusok esetében is igénybe vehetők, azaz a kedvezményes viszonylati bérletek vásárlására jogosult utazók az új bérleteket is kedvezményesen vásárolhatják meg.

Néhány kivétellel azonban számolni kell. Az új bérlettel a helyjegyköteles (feláras) vonatok nem vehetők igénybe, továbbá első osztályú kocsiban vagy prémium szakaszban sem lehet majd az új bérletekkel utazni – még a felár vagy a kocsiosztály-különbözet kifizetése mellett sem.

A félreértést sokak számára az okozta, hogy a feláras és nem feláras kocsikat egyaránt továbbító vonatok (például a Napfény, Békés, Bakony, Göcsej és a kaposvári InterCityk) nem feláras kocsijaiban a megyei- vagy országos bérletekkel is lehet majd utazni.

Az újfajta bérletek nem lesznek érvényesek a településhatárokon belül közlekedő helyi járatokon sem.

A helyközi (távolsági) buszokra és a MÁV-START járataira a városhatáron belül is felszállhatnak a két új bérlettípus tulajdonosai anélkül, hogy külön jegyet vagy bérletet kellene váltaniuk. Budapesten a MÁV-HÉV járatain és az agglomerációs kék buszokon csak a főváros közigazgatási határán kívül fogadják el a Pest megyei bérletet és az országbérletet, a városhatáron belül már szükség lesz a BKK jegyekre vagy Budapest-bérletekre is. Az utasoknak mindig arra a területre érvényes bérlettel kell rendelkezniük, amely megyében a kiindulási- és a célállomásuk van.

Forrás: 24.hu, MÁV
Fotó: Pixabay

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Én nyugdíjas vagyok így ingyen utazhatom,de nem igazán használom ki
csak ennyi
barátilag
J.L.
Sakk Matt
Semmi új információval nem szolgált a cikk.
Ez a konstrukció átgondolatlan. Rosszabb esetben jól átgondolt és a városi - leginkább fővárosi - emberek szívatására vezették így be.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.