Kizárólag a dohánytermékek számára biztosítanak megjelenítési lehetőséget jövő év januártól a pultvonal feletti területen, egy jogszabály szerint a dohányboltokban.

Hatalmas változás jön a dohányboltoknál, senki nem tud semmit

Szokás szerint nem tudni sokat a változásról. Forrás: Pixabay

A dohánypiaci szereplők a törvénymódosítást túl általánosnak tartják. A szövegből nem derül ki egyértelműen, hogy a trafikokban értékesíthető nem dohánytermékeket – ilyenek például a sörök, az üdítők és az energiaitalok – miként kell majd elhelyezni az üzletekben. Egyelőre az sem tiszta egyes beszállítóknak, hogy az általuk biztosított hűtőket ki kell-e majd cserélni.

A jogszabály-módosítást úgy is lehet értelmezni, mintha egyes termékeket egyenesen ki akarnának tiltani a dohányboltokból.

Lengyel Antal, a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének elnöke arra a kérdésre, hogy mivel nem találkozhatnak majd jövőre a pult felett a fogyasztók, a 24.hu-nak azt felelte, könnyebb azt meghatározni, hogy mivel találkozhatnak.

A jogszabály nyelvtani értelmezése szerint nem jeleníthető meg például hevítő készülék, öngyújtó, cigarettahüvely, cigarettapapír és dohányzási célú gyógynövénytermék sem.

Megítélésük szerint azonban a jogalkotói szándék feltehetően nem arra irányult, hogy a bolt teljes területéről pultvonal fölött eltűnjenek ezek a termékek. Szerinte a jogszabályi rendelkezés alkalmazási köre és következményei a jelenlegi szövegállapotból még nem láthatók pontosan előre, így az előírások tisztázása, vagy végrehajtási útmutatás kibocsátása lehet szükséges.

Egyeztetést kezdeményeztünk és a jogszabályi előírások értelmezését kérjük a felügyeleti hatóságtól annak érdekében, hogy a dohányboltot üzemeltetők tudják ehhez igazítani a magatartásukat. Mivel ezeknek az előírásoknak a hatályba lépése csak 2024-ben fog megtörténni, így még kellő idő áll rendelkezésre az értelmezési kérdések tisztázására és a felkészülésre is

– fogalmazott.

A pontosításra már csak azért is szükség van, mert a forgalmazható termékek körét hiába nem szűkítette a jogalkotó, a jogszabályszöveg nyelvtani értelmezéséből következően a rendelkezés érinti a szerencsejáték-termékeket is. Márpedig a sorsjegyeket és szelvényeket a dohányboltok a pulton vagy afelett tárolják.

Forrás: 24.hu
Fotó: pixabay

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
A jogszabály meghatározza, milyen magas lehet egy pult? Na ugye ;)
Magyar vagyok, nem hülye :)
human
Hejj de ráér valaki babrálni a jogszabájokkal. Felmerül a kérdés, hogy mi lehet a hátsó szándék? Mert fideszes ha jogalkotásba kezd akkor vagy lop vagy valakit tönkre akar tenni.
Mondjuk ez egy kivételes eset mikor nem aggódom. Minden dohánybolt fideszes kézben van. Üssék csak egymást.
balos
@jáger laszló: Nagyon előre szaladtál!Még a nemzethy kupi előrébb való!A pedofiliák már működnek és jó támogatást kapnak a "vezetőik"!
jáger laszló
Állami/nemzeti
feladat
Maga a paradoxon
Tiltja a használatát miközben maga terjeszti,árusítja a cigarettát alkoholt!!!
kissé cinikus hozzáállás!!
Persze a pénz beszél...
Nemdebár!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
VASTAGBŐR
?ülyék ezek, mint a bőrtelen leblankolt ??szdarab ... a "törvényhozók" munkája után nem lehetett áfás számlát adni cég nevére .. ez kb az a kategória .. hát kb olyan embrektől .. amikor alkotnak a szépfiúk
VASTAGBŐR
5 milliós fizetésért valamivel el kell *aszni az időt ..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.