A börtönzsúfoltság miatt indított perekben kifizetett kárigények összege 2022-ben a huszadára esett vissza. Ez elsősorban annak köszönhető, hogy az Országgyűlés három évvel ezelőtt törvényeket hozott a „börtönbiznisz” felszámolása érdekében.

Így lett vége a magyar bűnözők jól fizető mellékesének

Már nem nagy biznisz a börtönbiznisz. Forrás: Pixabay

A jogszabályok módosítása előtt volt olyan év, amikor több mint 2,6 milliárd forintnyi kártérítést ítéltek meg a börtönkörülmények miatt perelő raboknak – írja a Mandiner.

A parlament 2020-as törvénymódosításai gátat vetettek a börtönzsúfoltság kapcsán a rossz elhelyezési körülményekre alapozott kártérítési perhullámnak, ami jó biznisz volt a korábbi években.

Novák Előd, a Mi Hazánk országgyűlési képviselője kérdezett rá a Belügyminisztériumnál arra, hogy évenkénti lebontásban hány ügyben és mekkora összeget fizetett ki az állam a börtönökben fogva tartottak által sérelmezett körülmények miatti kártalanítási perekben.

A parlamenti államtitkár emlékeztetett a három évvel ezelőtti jogszabály-módosításra, amelynek hatálybalépése óta a kifizetett kárigények értéke a huszadára esett.

A legtöbb pénzt, több mint 2,6 milliárd forintot 2018-ban kellett kifizetni, 2022-ben viszont már „csak” 111 millió forintot. Idén február 10-ig az alapvető jogokat sértő elhelyezéssel kapcsolatos kártalanítási igényt 34 esetben terjesztettek elő – írja a 24.hu.

Forrás: Mandiner, 24.hu
Fotó: Pixabay

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

jáger laszló
Hát már a börtönviszonyokra sem érdemes panaszkodni ,mert le sem szarnak!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Giovanni Alba
Jogos volt a kártérítési igény a rossz elhelyezési körülmények miatt? Jogos, mert a bíróság megítélte, az állam meg kifizette. A kormánynak ez nem tetszett, ezért -valószínűleg- nem a körülményeket, hanem a jogszabályokat változtatta meg.
Ez egyszerűbben a jogalkotással való visszaélés, ügyeskedés.
Most jöhet valaki, és bemutathatja a börtönökben a fogvatartás körülményeinek látványos javulását, pl.: nagyobb alapterület, rágcsáló és féregmentes körletek, ehető ételek stb.
jesz
Napok óta látható a tévékben az El Salvadori börtönélet...ott bekeményített a büntetésvégrehajtás...keményebb, mint a fekete delfin.(csak nincs hideg)..
Valami ilyesmi kellene itt is...Kecskeméten is
Giovanni Alba
Még egy megjegyzés, az a "börtönbiznisz" annyira volt jól fizető mellékes, hogy azért a kártérítésért le kellett ülni valamennyi évet a deklaráltan rossz körülmények között. Nem adtak itt ingyen semmit. A helyes reakció nem a habverés, meg a rabok elleni hangulatkeltés lett volna, hanem a viszonyok javítása, "normális szintre" hozása.
Toller Béla
Nem, nem a viszonyok változtak, hanem megmondták a raboknak, hogy nem kapnak enni, ha nem fogják be a szájukat ! Hja, és a fűtés is a felére esett ...A 111 milliót a legerősebb rabok markolták fel, pár túlélő ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.