Egy mozdonyvezető által a MÁV-START ellen indított per nyomán jöhet a négy és félnapos munkahét az EU-ban?

Az ügy, amelyben az Európai Unió Bírósága ítéletet hozott, egy miskolci mozdonyvezetőtől indult, aki pert indított a MÁV-START ellen, amiért munkáltatója nem adta ki számára külön a napi 11 órás pihenőidőt. A MÁV-START azt állítja, hogy mivel a jelen ügyben alkalmazandó kollektív szerződés az EU-s irányelv által megkövetelt minimális (24 órás) heti pihenőidőt jelentősen meghaladó (legalább 42 órás) pihenőidőt ír elő, a döntése a munkavállalóját egyáltalán nem érinti hátrányosan. Tehát összességében többet pihen a munkavállaló, csak a napi 11 órás pihenőidős jogcím sérül. – írja a HR Portál.

MÁV ellen indított per hozhatja itthon a négynapos munkahetet

Illusztráció: 123rf.com

A MÁV-START ellen indított perben a Miskolci Törvényszék kérdezte az Európai Unió Bíróságától, hogy az irányelv értelmében a heti pihenőidővel egybefüggően kiadott napi pihenőidő a heti pihenőidő részét képezi-e. Vagyis, hogy egységként lehet-e kezelni a két pihenőidőt. 

Mivel a bíróság döntése szerint a heti és a napi pihenőidő két külön dolog, ezért nem vonhatják egybe. Lényegében a pénteki munkanapot követő tizenegy órás napi pihenőidőnek szombaton 0.00 óra előtt be kell fejeződnie – tehát péntek 13.00 órát követően a munkavállaló nem dolgozhat. Így vagy négynapos munkahét jöhet az ilyen állásokban, vagy a péntek csak félnapos lesz. 

A döntés érinteni fogja a túlóra kifizetéseket is az állami szektorban, illetve a túlóra fogalmát, így a munkáltatók hamarosan jóval több túlóra igénnyel szembesülhetnek.

Forrás: HRPortál.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.