Kapin Lillát, a budapesti Eötvös József Gimnázium és Törökné Pethő Erzsébetet a budapesti Vörösmarty Mihály Gimnázium volt tanárát a Belső-Pesti Tankerület tavaly november 30-án rúgta ki az állásából, mert többször is részt vettek a polgári engedetlenségben.

Elkezdődött a sztrájk miatt kirúgott tanárnők pere, a tankerületi vezetőjük bujkál

A tanárok a teljes jogfosztottság ellen harcolnak. Forrás: Pixabay

A Tanítanék Mozgalom hétfőn reggel nyolc órára szolidaritási gyűlést hirdetett meg a Fővárosi Törvényszék épülete elé – írja a Telex.

A tárgyaláson részt vesz a Belső-Pesti Tankerületi Központ vezetője is, aki nem járul hozzá, hogy felvétel készüljön róla. A tanárok a közalkalmazotti jogviszonyuk jogellenes megszüntetése, az egyenlő bánásmód követelményeinek megsértése miatt a közalkalmazotti jogviszonyuk helyreállítását kérik, a véleménynyilvánítás szabadságával érvelve.

Sziklai Tamás, a tanárok ügyvédje szerint ha megnyerik a pert, akkor az elbocsátott tanárok kérhetik visszahelyezésüket az állásukba, elmaradt fizetésük mellett. November 30-án a Belügyminisztérium újabb nyolc tanárt mentett fel állásából, mert részt vettek a polgári engedetlenségben. A kirúgások hatására ismét felerősödtek a tiltakozások.

A tanárok régóta küzdenek a munkaterheik csökkentéséért és a sztrájkjoguk visszaállításáért. A pedagógusok nehezebb helyzetben vannak, amióta a sztrájktörvényt elfogadták, mert ez olyan elégséges szolgáltatásokat írt elő, mellyel a pedagógusok sztrájkja láthatatlan marad. Ezért választják sokan a jogszabályban nem rögzített munkabeszüntetést, a polgári engedetlenséget.

Idén már egyeztettek a szakszervezetek Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárral, de a tárgyalások eddig nem vezettek eredményre. Egy új, fideszes jogszabálytervezet a szakszervezetek szerint nemhogy figyelembe venné a javaslataikat, de tovább csorbítja az intézményi autonómiát. Éppen ezért március 16-ára és 17-ére ismét egységes országos pedagógussztrájkot hirdettek.

Forrás: Telex
Fotó: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Terminátor
Az orbanisztáni maffia nem engedheti ki karmaiból a tanárokat!
Rabszolgák! Dógozzatok, mert különben kifogy magyarország a kitanított munkaerőből és vége az autógyárak betanitott munkásaiból!
Nessy
@Terminátor: Ha elég lojális a kormányhoz a bíró, akkor esélyük sincs! Feljebb, ahol már csak jól fizetett pártkatonák döntenek, annyi sem.
Az olcsó, betanított munkaerő az MI rohamos fejlődésével lassan feleslegessé válik! Kevés, de képzett munkaerőre lesz szükség. Ahhoz viszont már az alapoktól kezdve modern, színvonalas oktatásra van szükség! Ahhoz meg képzett szaktanárokra, tananyagra. A NAT már születése pillanatában elavult volt.
jáger laszló
Bűnös tanárok nem engedelmeskedtek a tankerület utasításának
Büntetésük az elbocsájtás!!
Nem taníthatnak ,mert még ilyen forradalmi szellemben nevelnék a nebulókat!!!??
Ez pedig +engedhetetlen precedens lenne!!!??
csak ennyi
barátilag
J.L.
ómió
A törvénysértő "tanár" efftársnők, bezzeg, "homorítanak"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.