Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot adjanak ki a Vlagyimir Putyin orosz elnök ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsról – írta a Bloomberg hétfő este.

Bloomberg: Magyarország megvétózta az elfogatóparancsról szóló közös uniós nyilatkozatot. Magyar külügy: ez hazugság
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A Bloomberg értesülései szerint Josep Borrell, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője így ehelyett  saját nevében adott ki nyilatkozatot, amely „tudomásul vette” a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését.

Borrell közleményében úgy fogalmazott, a gyerekek elhurcolása miatti elfogatóparancs csak a kezdete annak az folyamatnak, melynek célja a háborús bűnösök felelősségre vonása.

Hétfőn 26 uniós igazságügyi miniszter adott ki közleményt, amelyben támogatta a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését. Varga Judit igazságügyi miniszter nem írta alá a nyilatkozatot.

Magyar külügy: hazugság!

Hazugság, hogy Magyarország megvétozta volna az EU-nyilatkozatot a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) ügyben- közölte Paczolay Máté külügyi szóvivő hétfőn este az MTI-vel.

Ezzel szemben az igazság az, hogy Magyarország a következő álláspontot közölte Josep Borrell külügyi és biztonságpolitikai főképviselővel: Magyarország tudomásul veszi a Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) döntését és azt semmilyen módon nem kívánja kommentálni. Amennyiben azonban a főképviselő vagy bármely tagállam nyilatkozatot szeretne kiadni, Magyarország nem emel kifogást ellene

– mutatott rá a szóvivő.

A hágai székhelyű ICC múlt hét pénteken jelentette be, hogy háborús bűncselekményekért viselt feltételezett felelőssége miatt elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin orosz elnök, illetve Marija Lvova-Belova, a moszkvai elnöki hivatal gyermekjogi biztosa ellen, mert megalapozott a gyanú velük szemben, hogy személyesen felelősek ukrán gyermekek jogellenes deportálásáért és átszállításáért Oroszországba.

Forrás: bloomberg.com

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
@Horizont: De csak a csútányt!... Maradhatna Putyler seggében...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Horizont: ... de csak őket! Mi ha lehet akkor bennmaradnánk...
csipetke
@nejlontacskó: 21:20 Hát én se iróniának vettem...
jáger laszló
Putyin nevetve mesélte,hogy elfogató parancs van LNE Európa számos országában!!
Erre Hszi Csin-ping is hangosan felnevetett és +hívta Putyint Pekingbe!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
Magyarország Putyin bábállama, amelyet Putyin bábvezére vezet.
twitter.com/GeraldAugust21/status/1637931562766417920/photo/1
Nagyon-nagyon itt az ideje, hogy kirúgjuk ezt a darabot.
twitter.com/Boristhegrand/status/1637923947042816003/photo/1
Ideje megnyomni a "Kiadás gombot" Magyarország EU- és NATO-tagságáról.
twitter.com/GrahamT16814783/status/1637922079839330305/photo/1
Orbán történelmi árulása. Hátba szúrta Magyarország szövetségeseit. Megvétózta a háborús bűnös Putyin ellen kiadott ICC-elfogatóparancsról szóló uniós döntést. Ez véget vetett a kettős játéknak. Világosan megmutatta, ki is valójában a magyar diktátor. Egy renagát áruló.
twitter.com/fastuca/status/1637924647994904581/photo/3
Magyarok többsége nem egyenlő a kormánnyal! Orbán kirúgja az országot az EU-ból és a NATO-ból. Magyarország Putyin által irányított állam. Magyarország az EU tagja akar lenni? Úgy tűnik, hogy sok olyan javaslatot blokkolnak, amelyet az összes többi ország ratifikál. Magyarországnak és Orbánnak komolyan meg kell fontolnia, hogy melyik oldalon állnak, és akarják-e a NATO kollektív védelmét a jövőben
twitter.com/RahanTrooper/status/1637908030258835457/photo/1
Eladott Ország
„Budapest vétója miatt az európai diplomácia vezetője, Josep Borrell nyilatkozatot tett a saját nevében. "Az EU a Nemzetközi Büntetőbíróság döntését az elszámoltathatósági folyamat kezdetének tekinti, és az orosz vezetőket felelősségre vonja az általuk Ukrajnában elrendelt, engedélyezett vagy elkövetett bűncselekményekért és atrocitásokért" – hangsúlyozta Borrell. Március 20-án reggel az uniós országok igazságügyi miniszterei saját nyilatkozatot tettek közzé a bíróság döntésének támogatására, Magyarország megtagadta a dokumentum aláírását. Budapest álláspontja miatt Borrell nyilatkozatához hasonló megfogalmazást használnak most az Európai Tanács március 23-24-i ülésének következtetéstervezetében. Egyes államok vezetői azonban ragaszkodhatnak a szigorúbb megfogalmazáshoz.”
twitter.com/TreasChest/status/1637900156166107138/photo/1

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.