Több mint 150 millió forint adósságot próbálnak meg behajtani a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai csütörtökön a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzaton. A kisebbségi szervezet számláját már 2020-ban zárolták, ám azóta sem sikerült behajtani a tartozást. A NAV munkatársai március 8-án is próbáltak bejutni az önkormányzat irodájába, ám nem jártak sikerrel, zárva volt.

NAV-végrehajtók fogják lerohanni a fővárosi roma önkormányzatot, 220 millió körüli a tartozásuk

Fotó: MTI/Kovács Attila

Mintegy 150 millió forintot próbál behajtani a NAV a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzaton, amelynek számláját a tartozások miatt már régen zárolták. És ez még nem is az összes tartozásuk, mert az 220 millió körüli. Az önkormányzat nemrég mondatta le a régi elnökét, az új vezető az államtól vár segítséget és átfogó vizsgálatot ígér – írj a hvg.hu.

Az FRNÖ helyzete ugyanis meglehetősen kilátástalan, három évvel ezelőtt, amikor a számlájukat zárolta az adóhivatal, az önkormányzat az éves költségvetése hússzorosával tartozott.

Miközben éves támogatásuk 9 millió forint volt, 177 milliós adósságot halmoztak fel. Ráadásul mára az összes tartozásuk 220 millió forint körül van.

A 150 milliós összeget a Magyar Államkincstár próbálja behajtani. Ezt a pénzt azért kellene visszafizetnie az FRNÖ-nek, mert jogosulatlanul és szabálytalanul vette fel a támogatást egy korábban általa fenntartott szakképző iskola után. Az önkormányzat által korábban fenntartott Európai Üzleti Polytechnikum Szakképző Iskola ügyei után nyolc éve, vagyis 2015 óta nyomoz a NAV. Az eljárás azért indult, mert a kisebbségi szervezet által átvett iskola több tízmilliós tartozását nem törlesztették. Vizsgálatok pedig alapján pedig kiderült, hogy az iskolában több olyan diák után felvették a támogatást, akik csak papíron voltak az iskola tanulói.

A fantomiskolaként is emlegetett intézmény 2018-ban zárt be, a FRNÖ elnökét pedig idén mondatták le, Csóka János március 7-tel hagyta el elnöki pozícióját. Utódja, Abházi József, aki a azt mondta a hvg.hu-nak:

hullanak ki a csontvázak a szekrényből, miközben az önkormányzat fizetésképtelen és csődhelyzetben van

Abházi azt mondta, bár az elődje időszakában történtekért a volt elnök felelős, ő elkötelezett abban, hogy feltárja a visszás ügyeket és a felelősöket, ezért átfogó vizsgálatot kezdeményez, megnézi a felhalmozott tartozás elemeit, és ha kell, újabb feljelentéseket tesz. Megjegyezte, hogy számít a Fővárosi Önkormányzat, a kormányhivatal és a kormány segítségére is.

A NAV azt írta a hvg.hu megkeresésére, hogy az üggyel „kapcsolatban nincs nyilvánosságra hozható információ”.

Forrás: hvg.hu, 24.hu, MTI/Kovács Attila

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
hová tünt farkas flórián? - lopni csak a fideszes díszcigányoknak szabad?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Yeromos
És a fideszes farkas flórit mikor fogják lerohanni ő vagy 1,5 milliárdot nyúlt le.
csak úgy....
@Yeromos: ö "becsületes" volt és osztozkodott 0rbánnal !
Yeromos
@csak úgy...: legalább családon belül maradt.
Terminátor
Huhh!
Pont most írtam, hogy a sitt el van zárva előlük!
Reményem szerint, tévedhettem!
Nem sajnos!
jesz
a rafkós, böriben kitanult cigányokon nem találnak fogást...még a NAV sem...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.