Nagy nehezen, hosszú huzavona után végül 182 igen és 6 nem szavazattal elfogadta a magyar parlament Finnország NATO-csatlakozását. Helsinki bő nyolc hónapja nyújtotta be a kérelmet, Svédországgal együtt, utóbbinak azonban még várnia kell a csatlakozásra. A magyar kormány lényegében Törökországgal egyszerre jelentette be azt, hogy egyelőre nem támogatják a Svéd NATO-csatlakozást. A Finn Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója keményen beleállt Orbánban, és kritikus hangvételű üzenetet fogalmazott meg a magyar kormányfővel szemben. 

Hétfőn, majdnem tízhónapos halogatás után, 182 igen szavazattal, 6 ellenében a magyar parlament elfogadta Finnország NATO-csatlakozását. Svédország belépéséről azonban még mindig nem szavazott az Országgyűlés. Így nem kizárt, hogy Finnország a szomszédja nélkül csatlakozik majd a NATO-hoz, ha a finn csatlakozást egyedüliként még nem ratifikáló törökök is hasonlóan döntenek.

Ez "undorító volt Orbán részéről" – Hatalmas maflás érkezett Helsinkiből, a finnek nem felejtik el, hogy krízishelyzetben packázott velük a magyar kormány

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal az Európai Néppárt kongresszusán a Messukeskus Kongresszusi Központban, Helsinkiben 2018. november 8-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Bár a finn politikusok megköszönték a hétfői döntést, a finn kereskedelmi kamara vezetője arra figyelmeztet: nem felejtik el, hogy egy veszélyes biztonságpolitikai helyzetben Orbán Viktor majdnem egy évig szórakozott velük, mígnem az Országgyűlés – az északi vélemények szerint egyértelműen a törökökre várva – végre jóváhagyta NATO-csatlakozásukat. Az északi sajtó jó része számára is világos, hogy nem a Fidesz és a KDNP parlamenti frakcióján belüli állítólagos megosztottság (amire korábban Kocsis Máté frakcióvezető hivatkozott), hanem a törököknek való megfelelés szándéka állt a finn csatlakozás halogatása mögött, és

amint a törökök jelezték, hogy csak a svédekkel szemben vannak kifogásaik, hirtelen a Fidesz is különbséget tett a két ország között, és jelezte, hogy a finn csatlakozást támogatja.

A Financial Times idéz egy név nélkül nyilatkozó „északi” politikust, aki azt mondta:

nem gondolnánk, hogy bármi problémánk van Magyarországgal, ez a játék szerinte csak arról szólt, hogy Orbán Viktor egy opportunista, aki azt nézi, kihozhat-e bármit ebből

Juho Romakkaniemi, a Finn Kereskedelmi Kamara ügyvezető igazgatója sokkal keményebb hangon írt Magyarországról a hétfői döntés után:

Sokan dicsérik Magyarországot a finn NATO-csatlakozás ratifikációja után. Ám kevés alapja van annak, hogy hálásak legyünk. Valójában undorító volt Orbán részéről, hogy Finnország biztonságával játszott majdnem egy évig, méghozzá azért, hogy „opportunista előnyöket szerezzen. Ne felejtsük ezt el

– tette hozzá Romakkaniemi.

Forrás: 24.hu

98 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"nem gondolnánk, hogy bármi problémánk van Magyarországgal, ez a játék szerinte csak arról szólt, hogy Orbán Viktor egy opportunista, aki azt nézi, kihozhat-e bármit ebből"
a gyöngébbek kedvéért : opportunista (melléknév)

" Gerinctelenül alkalmazkodó (személy), aki a pillanatnyi haszon, előny érdekében, félelemből vagy önző érdekből könnyen lemond elveiről, korábbi ígéreteiről. "
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Namely
@Horizont: "Nem beszélek mellé nem menekülök. ja akkor nem vagyok intelligens :)))) "
Mindháromra DE.
"Igen jártam az Amerikai követségnél. És?? "
És annak 2 olvasata van:
1. Azért erődítmény, mert veszélyben van: aka a polgárokra veszélyforrás (tehát pl ott sétálsz az unokáddal és felrobbantok egy jenki nagykövetség elleni támadásnál).
Ebben az esetben fel kellene szólítani őket, hogy menjenek egy védett épületbe a lakott területtől jó messzire (pl kapnak egy kastélyt valahol Bp mellett). Ott lehet építeni várárkot is.
2. Nincs semmi veszély: ebben az esetben bontsanak le mindent, mert indokolatlan, adják vissza a polgároknak a követség melletti utcát és az előtti parkrészt. Mert az a polgárok élettere, és a turizmus egyik frekventált helye. Tudod, imázs, ami nem mellékes.
Csak ennyi. A Fullánk utca ugyanez, csak turizmus nélkül. Mert pl a kínai, stb nagykövetségek nem erődítmények, nem zárják le az utcát, stb. Pedig legalább annyira imperialista politikát folytatnak.
És ez azért van, mert mint mondtam, jenki gyarmat vagyunk, és a politikai elit 2001 óta nem merte megkérdőjelezni az koncentrációs tábor építményt.
"Nem beszélek mellé"
Csak nem válaszolsz még mindig az idézett kérdésre. Ja, hogy az a mellébeszélés minősített esete.
"Tudom te nagyon okos vagy én meg egy buta liba aki butaságokat beszél. "
Nem mondtam ilyet, sőt. Megint mellébeszélsz, hogy ne kelljen válaszolnod.
Ahogyan nagy politikusaink csinálják.
Horizont
@Namely: Elköszöntem ebben a témában.

Az USA nagykövetsége körül nagy a felhajtás tény. De ez volt Trampli idejében is.
orbán se tett semmit ellene. Lehet az ikertornyok felrobbantása óta félnek. Reális.
Alfa
orbán és a fidesz-ner nevü szektája, egy terrorista barom képződmény EURÓPA közepén
Namely
@Horizont: " De ez volt Trampli idejében is."
Hogy jön ide Trump? Tudom, ez az érvelésetek: ha nincs érved, akkor "és óbán, és trumpli, és putyin?", csak nem tartozik ide, nem arról van szó. Trump a magyar kormány, aki a magyar polgárok életéért felelős? Nem, ő nagyon helyesen, amerikaiként amerikai érdekeket néz. A "tankcsapda" ügyét a 2001 óta regnáló magyar kormányok nem oldották meg a magyar polgárok érdekeinek megfelelően.
"Lehet az ikertornyok felrobbantása óta félnek. Reális. "
Félnek? Akkor nem kellene országokat megtámadni, zűrzavart kelteni, rabolni, és máris kevesebb félnivalójuk lenne, de ha már megteszik, akkor arra való a CIA, NSA, hogy infókat kapjanak. Ha veszély van, akkor, ahogy mondtam, mivel veszélyben vannak a magyarországi polgárok, valamint az ide látogató turisták, menjenek ki lakott területen kívülre.
HA független ország lennénk. De nem vagyunk azok. Nem kritizálhatjuk a helytartót de ő akármikor azt mond ránk, amit csak akar, uszít, felszólal, demonstrál. Mert megteheti.
"Elköszöntem ebben a témában. "
Jogod van menekülni, ezt nem is vitattam el tőled.
Horizont
@Namely: Hagyd már ezt a menekülés lótúrót. Mi a francnak menekülnék tőled???
Ne viccelj már. Elegem volt, megengedhetem magamnak itt és most. Ennyi.
Namely
@Horizont: nem tőlem, hanem attól, hogy válaszolni kelljen kellemetlen kérdésekre. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.