A Belügyminisztérium jogszabály tervezete szerint megszűnne a közalkalmazotti jogviszony, ehelyett a kormány köznevelési foglalkoztatotti jogviszonnyal kísérletezne.

Tovább alázza a pedagógusokat a Fidesz kormány, miközben presztízsnövelő intézkedésről magyaráz

Rétvári ígérget. Forrás: Facebook

Ander Balázs, a Jobbik országgyűlési képviselője Pintér Sándor belügyminisztert kérdezte a tervezetről, március 9-én. A kérdésekre Rétvári Bence, a Belügyminisztérium államtitkára válaszolt március 27-én – írja az Index.

Érdeklődöm, hogy a köznevelési rendszer foglalkoztatottjai mikortól számíthatnak erre a – véleményünk szerint hátrányos – lépésre. Kikérik-e a döntés előtt az érintettek véleményét? Ha igen, akkor az mennyire fogja befolyásolni a döntéshozatalt? Az önök részéről milyen érvekkel tudják alátámasztani a közalkalmazotti jogállás megszüntetését a közoktatásban foglalkoztatott pedagógusok esetében?

– kérdezte Ander. Rétvári szerint a törvénytervezet célja, hogy

létrehozza a köznevelés ágazati sajátosságaihoz igazodó új jogviszonytípust, a köznevelési foglakoztatotti jogviszonyt, amely fenntartótól függetlenül minden köznevelési intézményben dolgozó pedagógus számára biztosítja a foglalkoztatás kereteit.

Tervei szerint a törvény júniustól lépne hatályba, azért

hogy a pedagógusokra önálló, a hivatás presztízsét is tükröző hivatásrendi törvény vonatkozzon, másrészt egyszerűbbé teszi a jogalkalmazást. Ez azt jelenti, hogy az eddigi három különálló törvényben (a nemzeti köznevelésről szóló, a munka törvénykönyvéről szóló és a közalkalmazottak jogállásáról szóló törvény) lévő foglalkoztatási elemek egyben szerepelnek majd – írja a Telex.

Megszűnne az a megkülönböztetés is, amely

az állami és az önkormányzati, valamint az egyházi és magánfenntartású intézményeknél dolgozó pedagógusok munkajogi jogállását eddig jellemezte.

Az államtitkár azt állítja, hogy a tervezet társadalmi egyeztetése már elindult, és több körben fognak tárgyalni az érintett szakszervezetekkel és érdekképviseletekkel.

Forrás: Telex, Index
Fotó: Facebook

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@ómió: Gratulálok az új görény alfaj felfedezéséhez! A bolsi fajgörény felfedezése a maga nevéhez kötődik, ezért az állat nyilvántartásba "ómió bolsi fajgörény" néven fog bekerülni.
ómió
@Nessy: Pedig pont olyan, mint az efftársi alfajotok! Ezért hazudnád olyan lázasan éppen rám!? Vagy már te se ismered fel a saját fajtádat? Akkor, neked is csak a donor kutyaagyat javasolhatom - az mindig felismeri az övéit!
ómió
@Aki Én: Nálam nem "bejön" van (az nálatok eset Bite efftársad viszonylatában), hanem mondott valamit és én inkább neki hiszek, semmint a tetübolsi fajtátoknak!
Nessy
@ómió: Én nem voltam modortalan, sértő! Ezt a hangnemet szíveskedjen a családi és rokoni kapcsolataiban használni!
ómió
@Nessy: Ja, hogy a te mai röffeneted (09:25), az maga volt az "efftársi udvariasság"!? Aha! De, akkor, miért nem a családi és rokoni kapcsolataidban használtad? Tán őket se ismered fel?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.