Múlt év nyarán jeleztük először, hogy mennyi mindent lehet olcsóbban kapni egy osztrák élelmiszerboltban, mint nálunk. Akkor hatalmas támadás érkezett, hogy nem mondunk igazat. Ma már pedig bevásárlóturizmusról beszélhetünk. A határ közeli osztrák élelmiszerboltok parkolói gyakran ma már magyar rendszámú autókkal vannak tele. Régen is sokan átjártak, de inkább csak különlegességeket mentek vásárolni. Most viszont abszolút újdonság, hogy élelmiszert és nap használati termékeket vesznek. Elvileg egy több évszázada mezőgazdasági orientációjú ország polgárai vagyunk, így a helyzet minimum különös. Nézzünk bele egy magyar bevásárlókosárba Ausztriában. Mit láthatunk? Sok vécépapírt, több karton dobozos kólát, energiaitalt (épp 89 cent a redbull vs otthon 5-600 ft asszem), elősütött pékárut, takarásban pringles chipset (2 euró egy doboz, otthon 3-3,5), öblítőt, sajtot, száraztésztát. Ezek mind jóval olcsóbbak.

Forrás: piacesprofit.hu
Feltöltő: Emmersson71
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Emmersson71
„Mit tesznek? Kikerülik az otthoni magasabb adókat, a tkp. 31,1-os ÁFÁ-t (eleve világrekord 27%+4,1% kisker különadó), a megemelt csipszadót, és kihasználva, hogy az állam irdatlan kamatkülönbözettel tartja erősen a forintot az adófizetők pénzéből (23-as kamatkiadásnövekmény kb. 1800-2000 mrd ft, 5 milliárd euró lesz, fele lehetne 6-7%-os cseh-lengyel kamatokkal), miközben a jóval nagyobb infláció évi 10-15% nominális leértékelődést indokolna, a reálértelemben felértékelt forintjukat olcsó euróra váltják, és abból olcsóbban vásárolnak Ausztriában. És az alacsonyabb adókat inkább az osztrák államkasszába fizetik be.

Okos választás. Mint a jó kereskedő: ott vesz, ahol olcsóbb. Szerencsére még van az EU, szabad a mozgás és a kereskedelem, és ez nagy könnyebbség az intelligens fogyasztónak: kikerülheti a rablást. Lehet szlovák rendszáma is. És a képen a gazdaság évtizedes félrekezelésének ékes, rottyantós bizonyítéka: 2023-ban ott tartunk, hogy érdemes budipapírért is átjárni Ausztriába, mert ott olcsóbb, mert az állam olcsóbb, és még úgyis, hogy az osztrák bérek alaphangon 3-szorosak. Ennyit sikerült összemekkmesterkedni sok ezer nap rendkívüli állapottal és totális teljhatalommal, éjjelente firkált rendeletekkel.”
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
Hadd sírjon csak Auszrtria, hogy nem utána futunk...!
Emmersson71
@verőce21: Szinte halom, ahogyan hüppögnek :P
vacsi
Dobozos kóla, energiaital, elősütött pékáru, pringles chips (vajon mi a fene az?!) Ezek nem is kellenek egy magyar háztartásba...
Emmersson71
@vacsi: Igaz..pacal nincs a listán. Akkor megnyugodhatsz :)
Ditrich
@Emmersson71: Mond! Ha ez tényleg így van! Márpedig így van! Akkor az a baromarcú állitólagos kétharmad miért tart ki még mindig ezek mellett a köztörvényes bűnőzők mellett? Vakok vagy hülyék? Vagy olyan jól fizeti őket a ,,főni,,hogy nekik tök mindegy? Hogyan van ez?
Emmersson71
@Ditrich: Az a 2/3 csak parlamenti! Egyébként a szavazatok fele meg egy kicsi a Fideszé, mert átírták a választási törvényt és "játszanak" a körzetekkel, valamint tömegesen és szervezetten jelentkezgetnek át a híveik.
Ha a választókorúakra vetítjük az elnyert szavazataikat, akkor úgy 1/3-nyi a stabil narancshívők száma.

Emellett van osztogatás és/vagy félelemben tartás is a repertoárjukban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.