Az elfogásnál a TEK vezetője, Hajdu János is ott volt.

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) közleménye szerint chatfórumokon osztotta meg többekkel a tervét egy 17 éves miskolci  fiú, hogy bemegy fegyverrel valamelyik általános iskolába és többeket le fog lőni. 

Így csapott le a TEK az iskolai lövöldözésre készülő tinire Miskolcon – videó

Fotó: YouTube/police.hu/TEK/videórészlet

A KR NNI emberölés előkészületével gyanúsította meg, majd bűnügyi őrizetbe vette a fiút, a letartóztatását is kezdeményezték, melyet a Miskolci Járásbíróság április 2-án el is rendelt egy hónapra.

Így csapott le a TEK az iskolai lövöldözésre készülő tinire Miskolcon – videó

Az elfogásnál a TEK vezetője, Hajdu János is feltűnt

Fotó: YouTube/police.hu/TEK/videórészlet

A közleményből kiderült, az NNI-t a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) Interpol Irodája értesítette március 29-én arról, hogy az egyik külföldi társhatóság egy közösségi oldalon egy élet elleni bűncselekménnyel kapcsolatos bejegyzést észlelt, ami egy magyarországi felhasználóhoz köthető. 

A KR NNI Nyomozó Főosztály Erőszakos Bűncselekmények Elleni Osztálya nyomzói az információkat átadták a TEK Felderítési Igazgatóságának, akik 24 órán belül be is azonosították a felhasználót. 

"Egy 17 éves miskolci fiút azonosítottak. Ő volt az, aki a chatfórumon az inkriminált bejegyzést közzétette. Mint az elég hamar kiderült, a tinédzser több online közösségi platformon is hangoztatta azon tervét, hogy valamelyik általános iskolában lövöldözni fog. Megtervezte, hogy ha betölti a 18-at, fegyvert fog vásárolni. Az ehhez szükséges engedélyeztetési eljárással teljesen tisztában volt. Tervbe vette azt is, hogy a lövészeti technikák megfelelő elsajátításához lövészklubba fog járni. Rendszeresen keresett fel olyan weboldalakat, amik az USA-ban a közelmúltban történt lövöldözésről számoltak be.

Egy esetleges tragédia megelőzését mindenek elé helyezve a rajtaütés a jelzés másnapján meg is történt. A TEK műveleti egysége fogta el 2023. március 30-án este miskolci otthonában a fiatalkorút, akit Budapestre történő szállítását követően még az éjszaka folyamán gyanúsítottként hallgattak ki a KR NNI erőszakos bűncselekmények elleni nyomozói. Emberölés előkészületével gyanúsították meg. Ennek a bűncselekménynek a büntetési tétele akár öt évig terjedő szabadságvesztés is lehet. A fiút kihallgatását követően bűnügyi őrizetbe vették, és kezdeményezték letartóztatását.

A bírósági meghallgatására ma délelőtt került sor, ahol a bíró egy hónapra elrendelte a fiú letartóztatását. A fiatalkorú fejlődését és életkori sajátosságait szem előtt tartva ennek végrehajtását javítóintézetben rendelte el"

- olvasható a közleményben.

A rendőrség a kommünikében felhívta a figyelmét különösen a fiataloknak, hogy az interneten bármely közösségi oldal, mégha zártnak is tűnik, nagy nyilvánosságnak számít. Az ott posztolt és megosztott tartalmak nem magánbeszélgetések, így akár súlyos következményei is lehetnek az ott közzétett dolgoknak.

"A magyar bűnüldöző szervek minden fenyegetést komolyan vesznek, a világ bűnügyi tapasztalatai alapján nem engedhető meg az, hogy egyetlen magyar ember élete is veszélybe kerüljön.

A TEK és a KR NNI egyetértésben hangsúlyozza, hogy a hatóság – ahogy eddig is, a jövőben is – minden, a tudomására jutó, az élet kioltásával járó bűncselekmény gyanúja esetén, a tragikus végkifejlet megelőzése érdekében haladéktalanul megteszi a szükséges és nélkülözhetetlen intézkedéseket.

Kérjük, aki úgy érzi, hogy külső segítségre van szüksége pszichés problémái megoldásához, az keressen fel szakembert, vagy vegye fel a kapcsolatot valamelyik lelkisegély szolgálattal! Az interneten számos ilyen krízisközpont megtalálható, több közülük a nap 24 órájában elérhető.

Aki pedig környezetében észlel mentális problémával küzdő személyt, kérjük, jelezze a hatóságok felé!"

- áll a közleményben.

Forrás: police.hu

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
@Pálinkás Pál: Ez nem "lesz vihar a tűzijáték idején" móka! Szerinted most kit kell kirúgni?
Rockxy
" Hajdu János is ott volt"
a jani?
láttam lő dörögni a suli környékén
Yoda69
Kicsit tultoltak ez a rajtautest. De ettol fugetlenul az ilyen pszichopatakat meg idoben ki kel vonni a kozossegbol/
simmering73
Na ugye hogy szükség van nekTEK egy ilyen csapatra. PR-nak sem rossz. Szerintem is túltolták a páncélautót.
Giovanni Alba
@Horizont: tegnap, 19:52
Nem lehet eléggé kihangsúlyozni, ez a kamasz SZABÁLYOSAN akart fegyverhez jutni. Még csak tervezgetett, fantáziált, az meg egyelőre még nem büntetendő. Van egy rendőrvicc. A tavon ringatózik egy csónak, benne napozik egy nő. Megáll mellette a rendőrségi motorcsónak, és a rangidős közli, hogy megbünteti a nőt tiltott helyen és időben való horgászatért. -De én nem horgásztam! -De készült rá, ott van a horgászfelszerelés. -Akkor én meg feljelentem magát nemi erőszakért! -De én nem csináltam semmit! -De készült rá, hozta a felszerelést is.
Ha így nézzük, minden autóvezető potenciális elkövetője egy tömegkarambolnak. Akkor minden friss jogosítvány mellé jár harminc nap elzárás is?
Meg lehetett volna oldani ezt minden csinnadratta nélkül. Például amikor iskolába indul a gyerek reggel, a kapuban várja két civil ruhás nyomozó azzal, hogy szeretnék kikérdezni, mert bejelentés érkezett, hogy fiatalok randalíroznak a környéken. Semmi felhajtás, semmi flottafelvonulás. És különben is, mire gondolhat egy elszánt lövöldöző, ha észreveszi a PSZH-ból kitóduló fegyvereseket? Hogy hülye jelmezben jött a húsvéti nyuszi?
Giovanni Alba
@Horizont: ma, 09:24
Sok mindenben egyetértünk, de itt most megint egy áthallás van A tanú-ból.
A statuálás a lényeg apuka!
Értelmes ember nem megy dobbal verebet fogni.
Volt ennek a srácnak fegyvere? Nem, mert azt tervezte, hogy ha majd betölti a 18-at, akkor vesz egyet, és majd lövészklubokba FOG JÁRNI. Amit írogatott, az mind feltételes jövő időben íródott.
Az autóvezetői jogosítványokat időnként érvényesíteni kell, ehhez orvosi vizsgálat szükséges, alkalmas-e az illető a gépjárművezetésre. Azt nem tudom, a fegyvertartási engedélyeknél ez hogyan szokás. Vannak viszont hírek arról, hogy az otthon, engedéllyel tartott fegyverrel követtek el csúnya dolgokat.
Ha komolyan vennénk azt, hogy jobb a megelőzés, akkor civil ne tarthasson otthon lőfegyvert, még vadászpuskát sem.
A gondolatrendőrség meg, amire a cikkben célozgattak, annyira nyilvánvalóan abszurd, mintha a szárnyas lovat (Pegazus) magáncélokra használnák egyes erkölcstelen, a tűzhöz közel álló egyedek.
Ha kulcsszavakra mozdulnának rá, akkor az azt feltételezi, hogy nem ismerik a nép nyelvi leleményességét, valamint azt, hogy a TEK-es fiúk naponta sokszor vonulhatnának ki az online szerepjátékot játszókhoz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.