2022-ben bőven 400 felett is járt a forint az euróval szemben, sőt októberben a 430-as szintet is megugrotta az árfolyam, amivel történelmi mélypontra esett a magyar deviza – írja a Portfólió.

Sírgödörbe dobták, eltemették – Mégis a világ egyik legjobb devizája lett a forint

A hirtelen 500 bázisponttal 18 százalékra emelt irányadó kamat fordította erősödésbe a forintot, ez az erősödés pedig kisebb-nagyobb megállókkal azóta is kitart.

Az utóbbi hetekben az amerikai bankcsődök és az európai bankszektorra való fertőzés kockázata megingatta a magyar devizát, rövid időre ismét 400 körül volt a jegyzés, azonban utána ismét rákapcsolt a forint.

A fő ok továbbra is a 18 százalékos irányadó kamat, aminél magasabbat nem csak Európában, de a feltörekvő piacon is alig találni.

Ezzel ugyanis jelenleg nagyon drága a forint ellen spekulálni, ami visszatartja a spekulánsokat. A régióban a lengyel és a cseh irányadó kamat 7 százalék körül van, vagyis lényegesen alacsonyabb.

Az év eleje óta az euróval szemben 4,8 százalékos erősödésben van a forint, azonban az utóbbi egy évben még így is majdnem 3,5 százalékos gyengülést mutat. A dollárral szemben három hónap alatt 6,3 százalékos a magyar deviza javulása, azonban tavaly ilyenkor még több mint 5 százalékkal erősebb volt.

Kis híján világbajnok lett idén a forint, ugyanis a forintnál nagyobbat eddig csak a chilei és a mexikói devizák erősödtek 2023-ban.

A régiós devizák között rögtön a forint mögött áll a sorban a cseh korona, a lengyel zloty és a román lej viszont jelentősen lemaradva alig 2 százalékos erősödést mutatnak idén. 

Ha az utóbbi egy évet nézzük, akkor már korántsem ennyire fényes a forint teljesítménye, hiszen a nagyjából 5 százalékos gyengülés a rangsorban a középmezőnybe helyezi.

Forrás: Portfilio

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Törölt Nick
@sgl: Nem emlékszem pontosan a dátumra, de a tény attól tény marad.
ómió
"Dobták"?! "Eltemették"?! Esetleg, nem ti voltatok, efftársak!?
Aki Én
@ómió: De, igen, az efftársaid voltak. Megmutatkozott a dilettantizmusuk, ide jutottunk.
Yoda69
A 18%-os kamatot nekunk adofizetoknek kell megtermelni, hogy a spekulansok, es a banki befektetok jot kaszalhassanak a forinton. Amig ilyen magas kamat van ra, addig az inflacio se fog csokenni jelentosen.
balos
Remélem,hogy aki ezt a címet adta a hírnek,az gyereket csinál a krokodilnak!Olyan erős a forint,hogy már 1200 ft egy 60dekás karalábé!Szóval a spe-kuásoknak üzenem,hogy a Vajákos Biri néni megátkozta őket heted-iziglen!Csatlakozom hozzá és gondolom vagyunk 1 páran!
ómió
@Aki Én: Már megint nem ismered fel az efftársakat, bolsiék elmebetege!? A magadéit!? A fajkreténségedtől még a donor kutyaagyad is bekakukkol!? Igényelj egy újat magadnak, a kreténségednek jobban ellenállót!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.