Felszólító levelet küldött a vizuális értékmentésekkel foglalkozó Fortepannak a hírhamisító Papp Dániel által vezetett MTVA, hogy jogosultság híján egyes archív képeket tüntessenek el a felületről.

Megtámadta a Fortepant az MTVA, rendszerváltás előtt, közpénzből készült, mentett képeket töröltetnének az archívumból

Az MTVA nem tagadja meg magát, pitiáner módon támadtak a Fortepanra. Forrás: Media1

A Fortepan által közzétett levél szerint a régi fotók megmentésével és közzétételével foglalkozó oldalt bírósági perrel fenyegeti az MTVA (Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap) jogi igazgatója, ha nem vesz le bizonyos fényképeket szabadon felhasználható, közösségi fotógyűjteményükből – írja a hvg.

A Fortepan az eredeti, bírósággal fenyegető levelet a feladó tiltása miatt nem tette közzé, csupán az arra küldött választ, melynek címzettje dr. Tarr Péter, az MTVA jogi vezetője.

A Fortepan szerint a Rádió és Televízió Újság fotóhagyatékát egy, a Magyar Rádiónál évtizedekig dolgozó szerkesztő mentette meg a kidobástól a Bródy Sándor utcai épületből – írja a Media1. A fotók az MTVA gyűjteményében nem szerepelnek, „így azt is gondolhatjuk, hogy a szerkesztő leletmentést hajtott végre, amikor a fotókat megosztotta a Fortepanon keresztül”.

A fotókon olyan ismert személyek láthatók mint Jeles András filmrendező, Vitray Tamás szerkesztő-műsorvezető vagy Kudlik Júlia riporter-műsorvezető. A törlési felszólításban érintett még Bauer Sándor fotóriporter hagyatéka is, amit a szerző családjától kapott meg a Fortepan. Bauer „korai, az MTI-nél készült képei a Rákosi-korszak kiemelkedő fontosságú, történeti dokumentumai a kiteljesedő diktatúra hétköznapjaiból”, olyan témákkal, mint a svábok kitelepítése Békásmegyerről, a sztálinvárosi építkezés vagy a pécsi Kokszművek 1946-os bányászgyűlése. Az MTVA listáján több, nem ezekhez a gyűjteményekhez tartozó fotó is szerepel.

Tisztában vagyunk vele, hogy jogi értelemben – leszámítva a lomtalanításon talált képet – egyik fotó közléséhez sincs jogunk. Végignézve a listán azonban úgy érzem, hogy a magyar vizuális történelem olyan dokumentumait szeretnék elérhetetlenné tenni, amiket fontos látni az olvasóknak, kutatóknak, újságíróknak – írta a Fortepan

„Megítélésem szerint minden fotó, ami az államszocializmus évtizedei alatt közpénzen készült, szabad és ingyenes felhasználással kell elérhető legyen. Akadályok és korlátozások helyett örüljünk annak, ha az utókor érdeklődik a XX. század eseményei, személyiségei, helyszínei iránt" – tette hozzá a Fortepan alapítója.

A Fortepan arra tett javaslatot, hogy bírósági per helyett inkább közelítsék az MTI és a Fortepan gyűjteményét egymáshoz, „hogy közösen láttassuk és értelmezzük a sűrű huszadik századot”.

Az adóforintjainkból működő MTVA gyűjteményéből ezek a képek (még ha fellelhetők is) csak korlátozásokkal és térítés ellenében közölhetők.

Forrás: HVG, Media1, Fortepan
Fotó: Media1

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Most kell mindenki számára letölthetővé tenni a teljes archívumot mindaddig, amíg az MTVA minden egyes kifogásolt képnél be nem bizonyítja, hogy jogosult rendelkezni felette. Addigra meg már meglesz a kellő számú biztonsági kópia...
Qqberci
Most kell mindenki számára letölthetővé tenni a teljes archívumot mindaddig, amíg az MTVA minden egyes kifogásolt képnél be nem bizonyítja, hogy jogosult rendelkezni felette. Addigra meg már meglesz a kellő számú biztonsági kópia...
nezelodo
Csak nem érintett a mai politikai elit a Kádár rendszer idején készült fotókkal is bizonyíthatóan igazolva Bródyt, "Hogy ezek ugyanazok!"?!
Törölt Nick
Lehetnek ott kellemetlen fotók.
A kommunista Kövér meg a még kommunistább Kövér apuka a zsidóktól elvett és a kommunistáktól megkapott jutalomlakásáról, meg a párttitkár Orbán apuka KISZ titkár besúgó fiáról, meg egyéb kommunista családokról, akik ma teli pofával kommunistáznak.
nemkati
"A honlapot két magánszemély, Szepessy Ákos és Tamási Miklós indította 2010-ben ötezer, jórészt lomtalanításokon talált fotóval. Azóta többszáz család, amatőr és hivatásos fotós, illetve közgyűjtemény bővítette a Fortepant.
...
A Fortepan indulását a Kortörténeti Alapítvány anyagi támogatása segítette."
Azóta magánszemélyek, más támogatók - pl. alapítványok, szervezetek segítik a munkájukat. A képek ingyen hozzáférhetők bárki számára, aki meg szeretné ismerni a múltunkat.

Az MTVA rendszeresen 10-100 milliárdos közpénzből működik, de az MTVA "gyűjteményéből ezek a képek (még ha fellelhetők is) csak korlátozásokkal és térítés ellenében közölhetők." Vagyis ezeket a térítéseket félti az MTVA. Vagy az archív felvételeken szereplők közül bizonyosakat?
ómió
"Efftársi értékmentők" is vannak!? Nem semmi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.