A Nyugdíjas Parlament elnöke szerint sántít az az érvelés, miszerint a nyugdíjkassza nem bírja el a kiadásokat.

A 24.hu cikke szerint a Nyugdíjas Parlament elnöke, Karácsony Mihály úgy látja, sántít az az érvelés, miszerint a nyugdíjkassza nem bírja el a kiadásokat. Ő ugyanis úgy számolt, hogy átlagban több a befizetés a nyugdíjkasszába, mint amennyit magára a nyugdíjakra elköltenek. 

Tízből kilenc nyugdíjas kevesebb nyugdíjat kaphat, mint amennyit befizettek utána

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A cikkben írtak szerint havonta kerekítve 478 milliárd forint az állami költségvetésben a nyugdíjcélra megcímkézett bevétel. Ha ebből csak az öregségi nyugdíajakat fizetnék ki, akkor az havi szinten közel 415 milliárd forintos kiadást jelentene, tehát havi 63 milliárd forinttal lenne több a nyugdíjcélú bevétel a kiadásnál. Ám ha az összes nyugdíjszerű ellátást is ebből a bevételből fizetik, akkor viszont az az eredmény jön ki, hogy 463 milliárd forint a havi kiadás, tehát a bevétel 15 milliárd forinttal több a kiadásnál.

Karácsony Mihály úgy számolt, ha 38 év szolgálati időből és havi 102 ezer forint nyugdíjcélú befizetésből indul ki, akkor mai értéken számítva fejelenként átlagban 46,5 millió forint folyhat be egy ember után a nyugdíjkasszába. Ebből viszont csak 26,6 millió forint az, ami mai értéken átlagban nézve visszakapnak az emberek a befizetéseik nyomán – vagyis 20 millió forintos mínusz keletkezik. 

A jelenlegi átlagnyugdíjjal számolva az embernek 84 éves koráig kell élnie, hogy nyerjen a nyugdíjon, ekkor áll egyensúlyba a nyugdícélú befizetés és a kiadás is. Aki 84 évnél hosszabb ideig él, az átlagban többet kaphat vissza nyugdíjként, mint amennyi az élete során befolyt utána a nyugdíjkasszába. 

Mindezt figyelembe véve a nyugdíjasok ma nem terhet, hanem erőforrást jelentenek a költségvetésnek

- nyilatkozta a lapnak a Nyugdíjas Parlament elnöke.

Karácsony Mihály úgy számolt, tavaly a nyugdíjasok több mint 88 százaléka kevesebbet kaphatott nyugdíjként, mint amennyit arányaiban a befizetései megalapozhattak.

Forrás: 24.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Ha a cikkben leírtakat az Országos Nyugdíjas Parlament elnöke ezt így tudja, hogy kevesebb a nyugdíja nagyon sok nyugdíjasnak mint amennyit befizet, akkor ezt miért hagyta eddig szó nélkül.Miért nem csapott egy parádét, hogy "Nyugdíjas társaim !Benneteket ez a kormány meglop, mert még azt sem fizeti ki nektek amit befizettetek!Nem igaz az, hogy az Orbán kormánynak a nyugdíjasainak az érdeke az egyik legfontosabb dolog a világon, mert Titeket is úgy ver át ez az ember ahogy akar!Ez az ember egy csaló, és csalókat nem szabad a minjszterelnöki székbe emelni, mert ezek után még jobban vissza fog élni hatalmával, és csak a azzal törődik majd, hogy titeket átvágva újra megszerezze a kétharmados hatalmat!" Ezt kellett volna világgá kürtölni annak aki a nyugdíjasok érdekeit képviseli a hatalommal szemben.Utólag is helyes kijelenteni hogy hogyan bánt az Orbán kormány a nyugdíjasaival, hogy még azt sem fizette vissza a munkában megfáradt embereknek, amit azért gyűjtöttek öreg korukra, hogy a megélhetésük biztosítva legyen!Szégyen ez a kormányra, de leginkább Orbán Viktorra, mert neki még annyi bátorsága sem lett és volt mint amennyi Gyurcsánynak volt, aki beismerte hogy hazudtak egyfolytában.Ennyi az őszinteség díja, Lehet hogy az utolsókig tagadni kell mindent amit az emberek , a nyugdíjasok ellen tett ez a kormány, mert így az emberek a tudatlanságban lesznek és maradnak, és mindent elhisznek annak aki éveken keresztül ellopta, nem adta oda a nyugdíjasoknak ami jár!Az is vizsgálandó, hogy valójában az éves nyugdíjemelések a tényleges vásárlóerőt biztosítják-e a nyugdíjasoknak, mert hogy arról is mostanában cikkeztek a nyugdíjszakértők, hogy az utólagos nyugdíjemelés nem biztosítja azt hogy a nyugdíjasok vásárló ereje nem csökken!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.