A XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogát átvenné a Budapesti Zsidó Hitközség (BZSH) a Közép-Pesti Tankerületi Központtól. Emiatt háborognak a szülők, miközben valaki egy „Szavazzatok NEMmel a zsidó iskolára” felhívást tett ki az iskolára.

Antiszemita plakát az iskolában, erős indulatok – "Szavazzatok NEMmel a zsidó iskolára"

A szülők pár napon belül szavazhatnak az iskola sorsáról. Fotó: Budapest XIII. Kerületi Herman Ottó Általános Iskola

„Szavazzatok nemmel a zsidó iskolára. Eddig is megvoltak a saját hagyományaink, nem kellenek újak” – szerepel a kézzel írott plakáton.

A Herman Ottó Általános Iskola tanárai azonnal eltávolították a kiírást, amint tudomást szereztek annak létezéséről.

„Antiszemita, negatív hangok ezelőtt sem voltak és azóta sincsenek nálunk. A Herman iskola egy befogadó és elfogadó közösség”– mondta Ágni Dóra, az intézmény igazgatója a Telexnek.

A Herman Ottó Általános Iskola fenntartói jogának átvételét a Budapesti Zsidó Hitközség kezdeményezte. A fenntartóváltásról a szülők pár napon belül, április 17-én és 18-án szavazhatnak. Ha a szülők több mint a fele szeretne a változást, akkor még nem kerül BZSH fenntartása alá az iskola, hanem a javaslatot Pintér Sándor belügyminiszter elé terjesztik, aki meghozza a végső döntést az iskola sorsáról – számol be a 444.hu.

A BZSH szülőknek küldött levelében azt írják, „minden előzetes híreszteléssel szemben a BZSH célja semmiképpen sem a vagyonszerzés, hanem a közösségépítés. A zsidóság gyakorlása, a vallásosság egyáltalán nem kötelező, csak egy lehetőség. Bárki bármilyen hittanra járhat, de választhatja az erkölcstant is, ugyanúgy lesz karácsony és Mikulás is, de mellé tesszük a zsidó ünnepeket is”.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nyírfa
Az a véleményem, hogy minden egyház a saját vagyonából, a saját híveire támaszkodva építsen közösséget, oktasson, lásson el közszolgálati feladatokat.
Az antiszemitizmus, a más népcsoportok idegenként való megbélyegzése pedig igenis jelenlévő problémája a magyar nemzetnek.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nyírfa
Szinte valamennyiőtöknek van valamennyi igazsága. Oktathat, építhet közösséget az egyház, de ne iskolában tegye ezt, hanem a templomaiban, a közösségi házaiban. Ne oktasson, de a szociális feladatokból kiveheti a részét. Oktathat, de csak a keresztény vallás keretén belül- mondjátok , ez utóbbival nem értek egyet.
Ne felejtsétek el, hogy a tudomány évezredeken keresztül a papság privilégiuma volt. Sőt, visszamehetünk az őskorig, amikor a varázsló volt mindenek tudója a törzsben. És, ahol a tudás, ott a hatalom. Erről a kiváltságról lemondani nyilván nagyon nehéz. Kevés olyan rend volt, van a világban, amely tisztán a gyógyításra, a tudományra, a rászorultak megsegítésére alakult, s nem lépte át az önnön vállalt határokat, amely alázatért minden tisztelet megilleti őket.
Nekem kifogásom azon egyházi szokásjog ellen van, amely beleszólást követel a mindenkori társadalom életébe, amely vagyon- és politikaorientált. Dehát, maga a Vatikán is ezen az alapon működik, s a klasszikus, nagy egyházak kivétel nélkül követik ezt a trendet.
Mivel ezek a szervezetek az ember által kimódolt isten nevében a saját érdekeik szerinti életfelfogást tanítják és követelik meg, s a valódi istenhez gyakorlatilag semmi közük nincsen, feltétlen szükségesnek tartom , hogy az állam szekuláris alapú legyen, ám működésüket nem tiltanám, hanem rugalmas, de jól elkülöníthető keretek közé szorítanám.
A szellemi, tudati fejlődés maga hozza meg az egyházak teljes átalakulását, amikor már valóban az lesz a cél, hogy az ember önmegvalósítása a szabadságról, az egyén és a közösség öröméről szóljon, paralel a pici kis egok túlélési harca, öldöklő versenye történelem legyen.
Akár tetszik, akár nem, erről szól az evolúciós fejlődés, s akik ennek a folyamatnak ellenállnak - individuumok, csoportok, népek - azok ne csodálkozzanak, ha bent ragadnak a problémáik között.
Nyírfa
@Shikari: Te, sajnos, a legalapvetőbb axiómákat, értékeket sem érted, és ezt hiába akarod kompenzálni nagy hanggal, csak az ellenkezőjét éred el: felhívod a figyelmet a mélységes tudatlanságodra.
dr. prédikátor
@Shikari: szarházY sikari tibi!!! MÉR UGATSZ FOLYTON!!!???
Csizmás Kond
Bárki támogathat vagy létesíthet iskolát a törvényes kereteken belül. Az aki egy már meglévő és működő iskolát akar átvenni az indoklásai előtt arra kéne válaszoljon hogy miért nem jó úgy ahogy eddig működött mert ha jól működött akkor nem szabadna semmilyen szempontból megváltoztatni.
Nyírfa
@Shikari: 19.28

Már az nagy szó, hogy nem ellenséget írtál. Vigyázz, még a végén fejlődőképes leszel! :)
csak úgy....
@Shikari: tibim, egy született nünükének ,aki csak itt nagylegény, nincsenek ellensége sem ellenfelei, hiszen nem lehet haragudni a kis kukára,ha nagyot is hazudozik! :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.