A drágulást tökéletesen mutatja a 20 éves futamidejű 20 millió forintos lakáshitel kondícióinak változása: három évvel ezelőtt 116 ezer forintos törlesztővel fel lehetett venni, most viszont 178 ezer forint a legkedvezőbb ajánlat – írja a bank360.

53%-kal drágultak a lakáshitelek, 20 milliós hitelért már 43 milliót kell visszafizetniMTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az év elején tovább csökkent a lakáscélú hitelek iránti kereslet Magyarországon, a magas kamatok miatt aki tudja, halasztja a lakásvásárlást – derül ki a Bank360 elemzéséből. Februárban a lakáshiteles új szerződések összege az egy évvel korábbinak kevesebb mint a harmadára, 33,1 milliárd forintra esett a Magyar Nemzeti Bank április eleji jelentése szerint.

Ez több mint hat éves mélypont a hitelezésben.

A lakáscélú hitelek havi átlagos hitelköltség mutatója némileg mérséklődött februárban, de még a lélektani határnak tekinthető tíz százalék feletti, 10,95 százalék volt. A szabad felhasználású jelzáloghitelekhitelköltség mutatója viszont 0,50 százalékponttal 10,94 százalékra nőtt februárban. Ilyen hitelből mindössze 5,2 milliárd forint összegben kötöttek szerződést a bankok az idei év második hónapjában.

Remek példaként szolgálhat egy 20 millió forintos lakáshitel vizsgálata: ha most veszi fel a használt lakást vásárló, húsz év alatt több mint a dupláját, mintegy 43 millió forintot fizethet vissza. Három évvel ezelőtt ezt megúszta 28 millió forint körüli teljes visszafizetendő összeggel.

Forrás: bank360.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Hát, ideje már, hogy valami visszavesse az "ingatlanpiacot"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.