Minden ötödik hajléktalan éhezik, a legtöbben pedig arra számítanak, hogy halálukig az utcán maradnak.

A hajléktalan embereket is keményen sújtja az infláció – derül ki a körükben végzett éves, február 3-ai felmérésből. Körülbelül 10 ezer hajléktalan lehet ma Magyarországon, közülük 7268 embert sikerült megszólítani a kérdőíves felméréssel – idézi az eredményekről beszámoló Győri Pétert, a Menhely Alapítvány kuratóriumának elnökét és a felmérést végző Február Harmadika Munkacsoport vezetőjét az MTI.Lesújtó felmérés: a hajléktalanokat is sújtja az infláció, a többség már nem remél

Illusztráció: Pixabay.com

A lehetőségeik a legelemibb emberi szükségletek kielégítésére szűkültek, minden ötödik hajléktalan ember éhezik, valamint csökkent a hajléktalan helyzetből kilépés lehetősége is

– derül ki a felmérésből. Az idei kulcskérdésük az volt, hogyan érinti a hajléktalanokat az infláció. Ez egyébként a segítő szervezeteket is komoly kihívás elé állította:

A rezsiemelkedés miatt a segítő szervezetek jelentős része a puszta fennmaradásért küzd.

A napi egyszeri melegétel adása pedig életmentő szolgáltatássá vált az elmúlt hónapokban – derült ki a felmérésből. Minden ötödik hajléktalan ember éhezik. A megkérdezett hajléktalanok legtöbbje az áremelkedések miatt az éhezéstől fél, és attól, hogy nem tudnak hozzájutni a gyógyszereikhez.

Az alkalmi munkákat vállaló hajléktalan emberek kétharmada havi 30 ezer forintnál kevesebből él meg. Minden harmadik hajléktalan embernek van valamilyen tartozása, emiatt pedig jövedelemletiltása. Jövedelmük 2015 óta az átlagos nettó jövedelem 30 százalékáról mára annak 15 százalékára zsugorodott a felmérés szerint.

Sem a hajléktalanok munkával keresett pénze, sem a pénzbeli támogatások nem tartanak lépést az inflációval, az alapvető élelmiszerek árának növekedésével.

A kilátásokról is kérdezték a hajléktalan embereket, és a válaszok szerint tíz közül négyen gondolják úgy, hogy ki tudnak törni a hajléktalanságból. A 60 évesnél idősebbek többsége szintén úgy véli, élete végéig hajléktalan marad.

Forrás: MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
"A hajléktalan embereket is keményen sújtja az infláció"

Nem "is", hiszen ők fognak leginkább éhen halni, vagy megfagyni.
csak úgy....
schadl kajaadagját a sitten negyedére kell csökkenteni, hiszen ö is az egyik okozója ennek a borzalmas nyomornak!
rokker33
Most komolyan emberek mi van itt?? A munkakerülő drogos alkoholistákat kell sajnálni?? Italra cigire mindig van pénzük, mikor szendvicset vagy ételt akartam egyszer venni egy ilyen ganajtúrónak ,mert megsajnáltam még vissza utasította, hogy ő nem eszik és pénz kell neki ,hát én italra nem adok mondtam megvolt sértődve...De szinte mindegyik ilyen! Adót meg évtizedek óta nem fizetnek a társadalom számára haszontalanok kártevők össze szarnak hugyoznak mindent és mindenhol szemetet hagynak! Soha többé nem segítek egynek sem!
ómió
Hajléktalanék is "élvezhetik" az efftársi szankciókat!? Asztaaa!
csak úgy....
@rokker33: figyu te ökör, belöled is lehet bármikor hajléktalan! elég ha tartósan lebetegszel és nincs kereseted a spórolt pénzed fölélted! - vagy gondolod,hogy a labancok eltartanak téged mint egy szánalomra méltó buta magyart?
rokker33
@csak úgy...: de ha valaki szendvicset adna nekem azt hamarább elfogadnám mint a pénzt vagy az italt! Próbáld ki egyszer Budapest utcáján osztogass szendvicset élelmiszert 10 ből 6-7 elfogja utasitani,mert alkoholista drogos!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.