Lehet, hogy mégis lemond Magyarország a helyreállítási keret harmadáról.

Uniós kölcsön: Már nem kell a kormánynak a brüsszeli pénz?

Illusztráció: Pixabay.com

Magyarország – egyelőre nem hivatalosan – arról tájékoztatta az Európai Bizottságot, hogy a helyreállítási keretből papíron rá eső 9,8 milliárd eurós kölcsönnek csak nagyjából a kétharmadára, 6,6 milliárd euróra tart igényt – írja saját értesülésére hivatkozva a Szabad Európa.

A kormány év elején még arra hatalmazta fel Navracsics Tibor területfejlesztési minisztert, hogy kezdjen egyeztetéseket Brüsszellel a teljes magyar kölcsönkeret lehívásáról.

A magyar helyreállítási tervet az EU-ban utolsóként, 2022 decemberében fogadta el a bizottság, majd a tanács az első részlet kifizetését 27 feltételhez kötötte. A problémájuk az, hogy Magyarországon sérült a jogállamiság, ami miatt nem látják biztosítottnak, hogy a pénz valóban arra megy majd el, amire adják. Bár a kormány eredetileg március végéig szerette volna megteremteni a feltételeket a helyreállítási forrásokhoz való hozzáféréshez, április vége felé közeledve sincs jele a közeli áttörésnek.

A tagállamoknak az érvényes jogszabály értelmében legkésőbb 2023. augusztus 31-ig kell hivatalosan jelezniük, hogy igényt tartanak-e a helyreállítási kölcsönre részben vagy teljes egészében. A lap úgy tudja, az összes uniós tagállam közül jelen állás szerint csak 10 tart igényt a kölcsönre. Az Európai Bizottság egyébként másfél év alatt valamivel több mint 150 milliárd euró vissza nem térítendő támogatás vagy hitel folyósításáról döntött a tagállamoknak a helyreállítási alapból. A testület mostanáig 27 kifizetési kérelmet kapott 18 tagállamból, amelyből 24 esetében már jóváhagyta a kifizetést.

Forrás: Szabad Európa

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Pont ennyi hiányzik hatvanpuszta befejezéséhez?
Sziszifusz
@KisTehen: 16:37

" Savanyú a szőlő. " Inkább nem kell.
Sziszifusz
@KisTehen: 16:41

2022. április, a bolondok hónapja volt.
Ami akkor történt, ízetlen tréfa lehetett volna, ha a kabaréban történik, de a valóságban nagy bajok okozója lett.
simmering73
@KisTehen: Pörögsz kis kretén mint a búgócsiga. Vigyázz el ne szédülj! HAHAHA
kulabombaafityiszre
Olyan lesz,mint a néppártból való kilépés.Orbánéknak nem kell,nem pedig nem adják.
ómió
Na, de efftársak! Nektek már az se mindegy, mennyit loptak el tőlünk Brüsszelben!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.