Orbán Viktor miniszterelnök a Szakma Sztár nevű, szakképzés népszerűsítését célzó rendezvény megnyitóján mondott beszédet hétfőn.Orbán szakmunkásnak becézte magát, szerinte Márainak nem volt igaza, amikor azt írta, „mindig nyugatra menj”

Fiataloknak osztogatott okos tanácsokat. Forrás: Facebook

Az ország vezetése is egy szakma, így több közös tulajdonság is van egy miniszterelnökben és a szakképzésben részt vevő oktatókban, diákokban – mondta Orbán. Szerinte a közös pontok, egyben a siker kulcsai a kíváncsiság, kreativitás, kitartás – hiszen „mi, szakmunkások mindig újra és újra nekimegyünk annak a problémának, ami nem adja magát könnyen vagy olcsón – és az együttműködés

–írta a HVG

Orbán Viktor szerint a magyar diákok sikere a külföldi mezőnyben egyben a magyar oktatás dicsérete is. Szerinte a közéletben szokás „leminősíteni és szapulni” az iskolarendszert, ami „persze, lehetne jobb is, és van is még mit javítani rajta, de ne becsüljük alá se”.

Eközben szó nem hangzott el a szájából a mai országos tanársztrájkkal kapcsolatban ami a tanszabadság csorbítása ellen szerveződött.

Orbán a hétvégi pápalátogatást is szóba hozta egy viccel. Ferenc pápától megkérdezték, hányan dolgoznak a Vatikánban, amire ő állítólag azt mondta: „körülbelül a fele”. Orbán szerint Magyarország csak akkor boldogul, ha mindenki dolgozik és mindenki jól dolgozik. Egy valószínűleg csak általa értett összefüggést is felvillantott: „Krisztus urunk is egy szakmunkás, egy ács volt, ez aligha véletlen”.

Orbán szerint az iskolarendszer igazi fokmérője, hogy az általános iskolát elvégzők közül tízből hatan a szakképzésben folytatják, ahol a technikum a legnépszerűbb iskolatípus. Egyre többen választják a szakképzést és szerinte egyre jobbak a diákok tanulmányi eredményei is.

Beszéde végén odáig jutott, hogy a jelentős részben valószínűleg a német és osztrák munkaerő piacra eljutni tervező fiataloknak címezve ezt mondta:

Márai Sándornak nem volt igaza, amikor azt írta, „mindig nyugatra menj, és ne feledd soha, hogy keletről jöttél”, hiszen ma már nem kell elmennie senkinek. Magyarországon ugyanis együtt vannak jelen a nyugati és keleti cégek a magyar vállalkozásokkal.

A hazai szaktudással, szervezőképességgel és akarattal pedig képesek vagyunk olyan országot építeni, ahol jó lesz élni, dolgozni, családot alapítani és gyerekeket nevelni. Csak éppen az itthon megvalósuló nyugati bérezésről nem mondott egy szót sem.

Forrás: hvg
Fotó: Facebook

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
"Manapság sok fiatal készül ácsnak de aztán mégis inkább Bécs lesz belôle ..."
(Kakaóscsiga/ hvg)
"Azt a szakmát amit te űzöl vektor úgy hívják hogy szervezett bűnözés."
(A dél-srí lankai Mexikóma Béka /hvg)
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
@Mirabilis: Nem váltották le. Lemondott.
nejlontacskó
" több közös tulajdonság is van egy miniszterelnökben és a szakképzésben részt vevő oktatókban, diákokban "
Valóban van közös pont!
Nevezetesen, az oktatás!
A tanár oktatna, a diák tanulna, te pedig mindezt, tönkreteszed!!!
Edebácsi
A rabszolganevelés módszertana. Így képezünk katonáéknak ágyútölteléket, gyűrosnak proletárt.. Ez az a szocializmusban alapvető gondolkodásmód, amin már régen tól kellett volna lépnünk, közelítendő a Széchenyi által kívánt "kiművelt emberfő"-höz. Manapság szakmák alakulnak és múlnak ki pillanatok alatt, olyan embereket kell nevelni, akik - megalapozott műveltsékük, tájékozottságuk, ismereteik alapján - különösebb nehézség nélkül tudnak váltani. Olyan emberekre van szükség, akik nem csak reprodukálni, de újat alkotni is képesek. Orbán egy szoci maradvány,
kereső
'Éb is szakmunkás vagyok, a kormányzás is egy szakma"- lehet, de hogy mekk eleki szinten múveled, az biztos.
ómió
Pedig efftársiasan a Lenin összesből kellett volna idéznie!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.