A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közös közleményében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

PSZ-PDSZ: A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás
Fotó: Pixabay

A közleményben megtévesztőnek nevezték Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának állításait, és úgy fogalmaztak:

normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete

- írták.

A szakszervezetek szerint a magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül a legmagasabb összegeket a pedagógus életpálya címsoron hívhatja le, amelynek feltétele, hogy olyan jogszabályt kell alkotni, amely a pedagóguspályát vonzóvá teszi, nem vonhat el szerzett jogokat és nem jár az autonómia csökkentésével. Azonban a tervezett új jogállási törvény még az egyeztetéseken szóban előadott változtatásokkal sem felel meg szerintük ennek a hármas feltételnek.

Hangsúlyozták: a kormány nem mást, hanem saját magát hibáztathatja, ha a támogatást nem tudja megszerezni, vagy azt netán vissza kell fizetni. A kormány vállalásai között szerepel ugyanis a pedagógus létszám markáns, 140 ezer főre történő növelése, ami ha nem valósul meg, a már felvett támogatást vissza kell fizetni.

Jelezték: a státusztörvény bevezetése nem szerepel a kormány vállalásai között. Erre figyelmeztetett az EU-nak tett vállalások teljesítését monitorozó bizottság alakuló ülésén a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának Magyarországért felelős egységvezetője is.

A magyar kormány felelőssége, hogy olyan törvényt akar keresztülerőltetni, mely nemcsak, hogy nem felel meg az Európai Uniónak tett vállalásainak, de semmilyen módon nem szolgálja a közoktatás helyzetének javítását

- írták. Hozzátették: ha a kabinet ennek a munkának nekilátna, "minden szakmai segítséget" megkapna a szakszervezetektől és a szakmai szervezetektől.

Úgy fogalmaztak: nem lehet a tüntetők, köztük diákok, kiskorú középiskolások elleni agresszív akciókkal, a diákok kriminalizálásával, a szakszervezetek elleni lejárató kampányokkal tartósan célt érni.

Egyértelművé tették, hogy a szakszervezetek az erőszakos fellépést nem támogatják.

Úgy vélik, az elmúlt évek békés tüntetései után az utóbbi hetekben kialakult erőszakos cselekményekért minden felelősség a kormányt terheli, hiszen nem vette figyelembe a pedagógusok, a diákok és szülők közös követeléseit, és nem kezdődött meg a párbeszéd az oktatás egyre sürgetőbb átfogó reformjáról.

Rétvári Bence ne adjon a szakszervezeteknek utasításokat, hanem azon dolgozzon, hogy végre érdemi egyeztetések legyenek a kormány és a szakszervezetek, valamint a tőle független szakmai szervezetek között, annak érdekében, hogy kormány eleget tegyen az Európai Uniónak tett vállalásainak és az uniós források révén meginduljon a pedagógusok béremelése, függetlenül a státusztörvénytől – áll a két szakszervezet közös közleményében.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Philip Marlowe: te egy ritka buta fax, hol van az az ország,hol az unio fizeti a pedagógusok bérei! ? ti szarni sem tudtok az unios pénzek és kölcsönök nélkül? -faxnak loptok annyit?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
- A hátam közepére sem kívánom, de csíp, mar, viszket, mintha egy randa fekély lenne a habtestemen doktor úr! - Gyógyíthatatlan ( A vírus Orbán)
uploads.disquscdn.com/images/81291c82bd7559ec46f7e417bd3649c20e9bc3742fde1d002b9b482f8c4e60d9.jpg?w=800&h=711
Orbán még sosem hazudott, így tuti Prüsszel’ nem mond igazat! - Azt igérted vége lesz a háborúnak... "ha már Brüsszel létrehozott egy problémát." B@sznának már homlokon lapáttal, te elmebeteg! Folyton b@szogatjátok az EU-t. Nap, mint nap odaszartok az asztalra, de a lóvé meg kéne, mi? Na elmentek ti a retardált kurv@ anyátok valagába! Van ugye Európa, ami döglődik. Van Magyarország, aminél sikeresebb hely nincs az Univerzumban. És ezt kellene összeegyeztetni azzal, hogy mi nyomjuk nekik a "lécci-lécci agyá' pízt!" szöveget.
uploads.disquscdn.com/images/4ddee9ff1d09c30582d94bd9f1abca2e8aca3780cc6f9ab9fcef9cfcba3b2ded.jpg?w=800&h=446
Én nem aggódom az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 éve után. Van egy Mészárosunk ki okosabb mint Zuckenberg meg fel van építve a sok csoda nagy nemzeti nagyvállalkozó. Ők most kisegítenek minket. Mondjuk kezdhetik a forint felvásárlását a sikeres 10 évben begyűjtött devizatartalékukkal. Feltűnt egyébként, hogy az összes nagy nemzeti vállalkozó és milliárdos pusztán csak spekuláns? Ja. Megtelt a kocsi hamutartója, ezért kell venni egy új autót. Jogos. Én nem dohányzom de a koszos lábszőnyeget utálom. Na akkor jöhet az új verda. Én sem adnék nektek egy rohadt fillért se! Fulladjatok bele a saját szarotokba, amit itt 12 év alatt csináltatok! Vissza kell tenni azt a rengeteg ellopott pénzt és akkor lesz...( Matolcsy fia )
uploads.disquscdn.com/images/350fe11f37b921963fc94070cef41a832ec1bb00c2350724ac26d7e0ba2066c4.jpg?w=800&h=593
Eladott Ország
Valahol felsír egy "norvég alap".Ja, ott is 70 milliárd füstölt el a dölyfösségük miatt, pedig 90%-ban ők oszthatták volna, de mind kellett. Micsoda pofátlanság, hogy magyar tanárok, magyar alkalmazásban, magyar iskolában végzett oktatásáért az EU fizeti a tanárokat. Remélem az adó, ami utána jár, azt az EU kapja. Gerinctelenségben jól teljesít a kormány. Micsoda meglepetés, hogy a kormány erről is hazudik. Tulajdonképpen 33 éve hazudnak, csak nem voltak mindig kormányon. Az összes állami alkalmazott közül, kizárólag a tanárok fizetésemelése függ az Uniótól. Hát persze. Ha a Kolostormalacnak és bandájának nem küldik a pénzt, akkor a tanárok se kapjanak!
Nessy
@Eladott Ország: Istennek légyen hála, Orbán, a kormány a képviselők, és egyes vezetők nem kis béremelése az csak a mi költségvetésünket terheli! Hívek! Jöhet a hozsanna!
Eladott Ország
@Nessy: ma, 16:21 ♦ Orbán és pereputtya leszarja, hogy az Unió fizet - e vagy sem, ők annyit loptak, hogy az összes fel-és lemenőik úszhatnak a gazdagságban. Azért sz@r lehet a kleptománoknak 12 év dözsi-habzsi után hirtelen a "mostmileszvelünk". Igen az adókból vígan élnek. Felháborító, de így van! Az hogy milliók lettek mélyszegénységben - a lakoság egyharmada - konzerválva, na azt nagyívben leszarják. Remélem jön nekik egy cunami! De még mindig nem elég nekik, ezért sarcolják a magyar embereket. Még nincs tele a gömböc!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306563574_5571450539582717_805326283780445403_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=UMWwoueLuLEAX81N7ZZ&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDAY6I_tJDRFDdSolwdydfXqyO13LyZnK305lVq-fjgIA&oe=645AD067
Sakk Matt
@Philip Marlowe: 14:41 - Ezzel az a gond, hogy akkor a D tűnjön el a kormánypárt nevéből! Amit te megfogalmazol és szervilis pöcsként elfogadsz, az röviden annyi, hogy kuss! Ez pedig nem demokratikus!
Tehát: Fiesz, agyar orbáni árt
ómió
Na, de efftársak! Az állami "büdzsé" (mert szétlopnátok) most nem a ti "asztalotok"! Szóval, hogy minek mi a feltétele, azt majd máskor lesz ideje meghazudnotok! Most "spóroljatok az efftársi energiával"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.