A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás – írta az MTI-hez szombaton eljuttatott közös közleményében a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ).

PSZ-PDSZ: A pedagógusbérek emelésének nem feltétele az uniós támogatás
Fotó: Pixabay

A közleményben megtévesztőnek nevezték Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának állításait, és úgy fogalmaztak:

normális esetben az Európai Uniótól ilyen célra támogatásokat egyetlen ország sem kap. Amiért az Európai Unió kivételt tett Magyarországgal, az a közoktatás és azon belül az e területen dolgozók nemzetközi statisztikákban is kiugróan rossz helyzete

- írták.

A szakszervezetek szerint a magyar kormány az EFOP PLUSZ programon keresztül a legmagasabb összegeket a pedagógus életpálya címsoron hívhatja le, amelynek feltétele, hogy olyan jogszabályt kell alkotni, amely a pedagóguspályát vonzóvá teszi, nem vonhat el szerzett jogokat és nem jár az autonómia csökkentésével. Azonban a tervezett új jogállási törvény még az egyeztetéseken szóban előadott változtatásokkal sem felel meg szerintük ennek a hármas feltételnek.

Hangsúlyozták: a kormány nem mást, hanem saját magát hibáztathatja, ha a támogatást nem tudja megszerezni, vagy azt netán vissza kell fizetni. A kormány vállalásai között szerepel ugyanis a pedagógus létszám markáns, 140 ezer főre történő növelése, ami ha nem valósul meg, a már felvett támogatást vissza kell fizetni.

Jelezték: a státusztörvény bevezetése nem szerepel a kormány vállalásai között. Erre figyelmeztetett az EU-nak tett vállalások teljesítését monitorozó bizottság alakuló ülésén a Foglalkoztatás, a Szociális Ügyek és a Társadalmi Befogadás Főigazgatóságának Magyarországért felelős egységvezetője is.

A magyar kormány felelőssége, hogy olyan törvényt akar keresztülerőltetni, mely nemcsak, hogy nem felel meg az Európai Uniónak tett vállalásainak, de semmilyen módon nem szolgálja a közoktatás helyzetének javítását

- írták. Hozzátették: ha a kabinet ennek a munkának nekilátna, "minden szakmai segítséget" megkapna a szakszervezetektől és a szakmai szervezetektől.

Úgy fogalmaztak: nem lehet a tüntetők, köztük diákok, kiskorú középiskolások elleni agresszív akciókkal, a diákok kriminalizálásával, a szakszervezetek elleni lejárató kampányokkal tartósan célt érni.

Egyértelművé tették, hogy a szakszervezetek az erőszakos fellépést nem támogatják.

Úgy vélik, az elmúlt évek békés tüntetései után az utóbbi hetekben kialakult erőszakos cselekményekért minden felelősség a kormányt terheli, hiszen nem vette figyelembe a pedagógusok, a diákok és szülők közös követeléseit, és nem kezdődött meg a párbeszéd az oktatás egyre sürgetőbb átfogó reformjáról.

Rétvári Bence ne adjon a szakszervezeteknek utasításokat, hanem azon dolgozzon, hogy végre érdemi egyeztetések legyenek a kormány és a szakszervezetek, valamint a tőle független szakmai szervezetek között, annak érdekében, hogy kormány eleget tegyen az Európai Uniónak tett vállalásainak és az uniós források révén meginduljon a pedagógusok béremelése, függetlenül a státusztörvénytől – áll a két szakszervezet közös közleményében.

Forrás: MTI

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

csak úgy....
@Philip Marlowe: te egy ritka buta fax, hol van az az ország,hol az unio fizeti a pedagógusok bérei! ? ti szarni sem tudtok az unios pénzek és kölcsönök nélkül? -faxnak loptok annyit?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Nessy
Ha az unió viszont úgy dönt, hogy nem, akkor pártunk és kormányunk dönthet, de pénz az ablakban. Lehet, erőből törvényeket alkotni, irreális indikátor rendszereket bevezetni, legfeljebb egyre kevesebben maradna a megvalósításra. Lehet "átvezényelni" hatalmi szóval, attól nem többen lesznek!
csak úgy....
@Philip Marlowe: te egy ritka buta fax, hol van az az ország,hol az unio fizeti a pedagógusok bérei! ? ti szarni sem tudtok az unios pénzek és kölcsönök nélkül? -faxnak loptok annyit?
Péter2
Teljesen igaz , mi köze a kohéziós alapnak bárki fizetéséhez , a kohéziós alapot fejlesztésekre adta az Unió , azért , hogy a 40 év szovjet megszállás és a kgst piac okozta gazdasági , technikai versenyképesség elmaradását behozzuk , pl modern gyárak építése , amibe olyan termék készüljön , ami versenyképes nyugaton .,
jáger laszló
Mo-on a dolgozók béremelését nem Brüsszel adja!euróban! Felejtsék L ezt a baromságot!!!
A béremelés forintban érkezik!!
csak ennyi
barátilag
J.L.
Eladott Ország
- A hátam közepére sem kívánom, de csíp, mar, viszket, mintha egy randa fekély lenne a habtestemen doktor úr! - Gyógyíthatatlan ( A vírus Orbán)
uploads.disquscdn.com/images/81291c82bd7559ec46f7e417bd3649c20e9bc3742fde1d002b9b482f8c4e60d9.jpg?w=800&h=711
Orbán még sosem hazudott, így tuti Prüsszel’ nem mond igazat! - Azt igérted vége lesz a háborúnak... "ha már Brüsszel létrehozott egy problémát." B@sznának már homlokon lapáttal, te elmebeteg! Folyton b@szogatjátok az EU-t. Nap, mint nap odaszartok az asztalra, de a lóvé meg kéne, mi? Na elmentek ti a retardált kurv@ anyátok valagába! Van ugye Európa, ami döglődik. Van Magyarország, aminél sikeresebb hely nincs az Univerzumban. És ezt kellene összeegyeztetni azzal, hogy mi nyomjuk nekik a "lécci-lécci agyá' pízt!" szöveget.
uploads.disquscdn.com/images/4ddee9ff1d09c30582d94bd9f1abca2e8aca3780cc6f9ab9fcef9cfcba3b2ded.jpg?w=800&h=446
Én nem aggódom az elmúlt 100 év legsikeresebb 10 éve után. Van egy Mészárosunk ki okosabb mint Zuckenberg meg fel van építve a sok csoda nagy nemzeti nagyvállalkozó. Ők most kisegítenek minket. Mondjuk kezdhetik a forint felvásárlását a sikeres 10 évben begyűjtött devizatartalékukkal. Feltűnt egyébként, hogy az összes nagy nemzeti vállalkozó és milliárdos pusztán csak spekuláns? Ja. Megtelt a kocsi hamutartója, ezért kell venni egy új autót. Jogos. Én nem dohányzom de a koszos lábszőnyeget utálom. Na akkor jöhet az új verda. Én sem adnék nektek egy rohadt fillért se! Fulladjatok bele a saját szarotokba, amit itt 12 év alatt csináltatok! Vissza kell tenni azt a rengeteg ellopott pénzt és akkor lesz...( Matolcsy fia )
uploads.disquscdn.com/images/350fe11f37b921963fc94070cef41a832ec1bb00c2350724ac26d7e0ba2066c4.jpg?w=800&h=593
Eladott Ország
Valahol felsír egy "norvég alap".Ja, ott is 70 milliárd füstölt el a dölyfösségük miatt, pedig 90%-ban ők oszthatták volna, de mind kellett. Micsoda pofátlanság, hogy magyar tanárok, magyar alkalmazásban, magyar iskolában végzett oktatásáért az EU fizeti a tanárokat. Remélem az adó, ami utána jár, azt az EU kapja. Gerinctelenségben jól teljesít a kormány. Micsoda meglepetés, hogy a kormány erről is hazudik. Tulajdonképpen 33 éve hazudnak, csak nem voltak mindig kormányon. Az összes állami alkalmazott közül, kizárólag a tanárok fizetésemelése függ az Uniótól. Hát persze. Ha a Kolostormalacnak és bandájának nem küldik a pénzt, akkor a tanárok se kapjanak!
Nessy
@Eladott Ország: Istennek légyen hála, Orbán, a kormány a képviselők, és egyes vezetők nem kis béremelése az csak a mi költségvetésünket terheli! Hívek! Jöhet a hozsanna!
Eladott Ország
@Nessy: ma, 16:21 ♦ Orbán és pereputtya leszarja, hogy az Unió fizet - e vagy sem, ők annyit loptak, hogy az összes fel-és lemenőik úszhatnak a gazdagságban. Azért sz@r lehet a kleptománoknak 12 év dözsi-habzsi után hirtelen a "mostmileszvelünk". Igen az adókból vígan élnek. Felháborító, de így van! Az hogy milliók lettek mélyszegénységben - a lakoság egyharmada - konzerválva, na azt nagyívben leszarják. Remélem jön nekik egy cunami! De még mindig nem elég nekik, ezért sarcolják a magyar embereket. Még nincs tele a gömböc!
scontent-prg1-1.xx.fbcdn.net/v/t39.30808-6/306563574_5571450539582717_805326283780445403_n.jpg?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=730e14&_nc_ohc=UMWwoueLuLEAX81N7ZZ&_nc_ht=scontent-prg1-1.xx&oh=00_AfDAY6I_tJDRFDdSolwdydfXqyO13LyZnK305lVq-fjgIA&oe=645AD067
Sakk Matt
@Philip Marlowe: 14:41 - Ezzel az a gond, hogy akkor a D tűnjön el a kormánypárt nevéből! Amit te megfogalmazol és szervilis pöcsként elfogadsz, az röviden annyi, hogy kuss! Ez pedig nem demokratikus!
Tehát: Fiesz, agyar orbáni árt
ómió
Na, de efftársak! Az állami "büdzsé" (mert szétlopnátok) most nem a ti "asztalotok"! Szóval, hogy minek mi a feltétele, azt majd máskor lesz ideje meghazudnotok! Most "spóroljatok az efftársi energiával"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.