Szilágyi Péter helyettes államtitkár szombaton azt mondta, 13 esztendővel ezelőtt megszületett a döntés, "nem engedjük, hogy az országhatárok szétválasszanak bennünket nemzettársainktól". Eldöntöttük, hogy megkezdjük a nemzet újraegyesítését, a külhoni magyarok ismét teljes jogú tagjai lesznek a nemzetnek – fogalmazott Szilágyi Péter . A román sajtó a revizionistának véli  a beszédet.

Tombol a román sajtó a nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár beszéde miatt: "Több mint 100 év után még mindig panaszkodnak Trianon miatt a magyar kormánytisztviselők"

Szijjártó Péter, Magyarország külügyminiszter Nagy-Magyarországot is ábrázoló térkép előtt beszélt az orosz-ukrán háború mielőbbi lezárásáról. Fotó: Facebook/Hoppál Péter

Revizionista megnyilvánulásként értelmezte a román sajtó Szilágyi Péter a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkárának szombaton tett nyilatkozatát.

Június 4-e minden évben alkalmat ad a magyar tisztviselőknek arra, hogy felelevenítsék a revizionista retorikát a Magyar Királyság régi térképének újraalkotásáról

– jelentette ki a G4media.

Több mint 100 év után még mindig panaszkodnak a trianoni békeszerződés miatt a magyar kormánytisztviselők

– írta a Digi24.

Nem telt bele egy hét az újabb provokációig

– jegyezte meg az Adevărul.

Az államtitkár beszédét részletesen kielemezte a román sajtó – írta meg vasárnap a Telex.

A román sajtó úgy véli, kétféleképpen is értelmezhető a magyar államtitkár beszéde, hisz egyrészt a történelmi dátumra való tekintettel egyfajta megemlékezés és az említett 13 év egyfajta kiértékeléseként is érthető, illetve román szempontból Erdély és/vagy Székelyföld visszacsatolására is utalhat, amelyre a románság mindig is érzékenyen reagált.

Szilágyi Péter: a nemzeti öntudat és a remény adott erőt a magyarságnak Trianon után

A nemzeti öntudat és a remény adott erőt az országhatárokon kívül rekedt magyaroknak Trianon után. A remény, hogy lesz magyar jövő a Kárpát-medencében – hangsúlyozta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szombaton a Veszprém vármegyei Porván.

Szilágyi Péter az Összetartozás hídjának ünnepélyes átadó ünnepségén kiemelte: a magyarságot a "trianoni békediktátumot" követően éltette a remény, hogy "anyanyelvünk, hagyományaink és kultúránk nem csupán az emlékezet részei lesznek, hanem a mindennapok valósága".

A magyar kormány 2010 óta azon dolgozik, hogy ezt a reményt beteljesítse. Ennek jegyében 150 ezer külhoni magyar vált közjogilag is a magyarság részévé. A kormány célja, hogy lehetővé váljon a külhoni magyarság számára a szülőföldön való boldogulás, megerősödjön a közösségek magyar identitása – tette hozzá.

Felidézte: 1920. június 4-én a hivatalokban és az iskolákban gyászszünet volt, Budapesten több tízezres gyászruhába öltözött tömeg gyűlt össze. Megkondultak a harangok, megszólaltak a gyárak riasztói, leállt a közlekedés. A nagyhatalmak döntése értelmében több mint hárommillió magyar az országhatárokon kívül rekedt.

A helyettes államtitkár azt mondta, 13 esztendővel ezelőtt megszületett a döntés, "nem engedjük, hogy az országhatárok szétválasszanak bennünket nemzettársainktól". Eldöntöttük, hogy megkezdjük a nemzet újraegyesítését, a külhoni magyarok ismét teljes jogú tagjai lesznek a nemzetnek – fogalmazott.

A külhoni magyar oktatási intézményhálózat támogatásának köszönhetően évi 300 ezer gyermek részesülhet minőségi anyanyelvi oktatásban a Kárpát-medencében és világszerte – mutatott rá.

Kitért arra, hogy a kormány támogatást nyújt az anyaországi közoktatásban tanuló diákoknak is, hogy legalább egyszer ellátogathassanak a szomszédos országok magyarlakta területeire. A nemzetpolitika célja annak tudatosítása, hogy felelősek vagyunk határon túli magyarokért – hangsúlyozta.

A magyarság kiállta az idő próbáját, az utóbbi évek nemzetpolitikájának köszönhetően pedig erősebb, mint valaha – jelentette ki Szilágyi Péter.

Veinperlné Kovács Andrea (független), Porva polgármestere elmondta, hogy az egykori pálos monostor szomszédságában álló Pálos-tóban lévő sziget Magyarországot, a körülötte lévő sétaút pedig a határontúli területeket szimbolizálja, a kettőt összekötő, most átadott híd a magyarság összetartozásának jelképe.

Kovács Zoltán, a térség fideszes országgyűlési képviselője felidézte: az idegen – főként francia –, nagyhatalmi álmokat szolgáló "trianoni békediktátum" tönkre tette a magyar gazdaságot, az ország elvesztette nemzeti jövedelmének 67 százalékát. Aki ellátogat a Pálos-halastóhoz, "felidéződik benne ez a gyalázat" – húzta alá, majd a magyarság közös jövőjének és összetartozásának fontosságát hangsúlyozta.

Forrás: transtelex.ro, MTI

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Clavigo
Már qrvára elegem van ebből trianon témából. ! ,,meg az ide szavazgató szerb,ukrán román,szlovák stb idegenekből..2023. van. Oszt jó napot.
Eladott Ország
30 évünk volt arra, hogy a legvidámabb barakot átmentve felépítsünk egy remekül működő, a számtalan tehetséget kiaknázó, szolidáris társadalmat, ahol minden tisztességes magyarnak lehetett volna helye. De nekünk ez a mocskos hazaáruló kleptokrata csürhe elit jutott, milliós elvándorlással. Ez százszor rosszabb, mint Trianon. Az emlékezetpolitika, a sérelmek mantrázása, a határon túliak megvásárlása, a magyaros, örökös máshibáztatás oda vezetett, hogy magunk elé utasítottunk minden versenytársat akik korábban messze mögöttünk kullogtak. Ehelyett most loholhatunk Románia után is. Ja, és ha sikerült volna az élre törni, akkor az EU-ban elolvadó országhatároknak pont nem lenne jelentőségük, olyan lenne mintha visszanőttek volna az elcsatolt országrészek, hisz mindenütt ugyanazzal a pénzzel fizetnének a magyarok és nemzetiségiek, ember, tőke, árú szabadon áramlik mint a monarchiában, nagy-Magyarországon. Tudom az, hogy azon az alapon hogy valaki magyar, előjogai legyenek a Kárpát medencében, hát ez bizony ugrott. Tehetséggel kell(ene) megszerezni az előjogokat, az meg macerás.
Clavigo
Már qrvára elegem van ebből trianon témából. ! ,,meg az ide szavazgató szerb,ukrán román,szlovák stb idegenekből..2023. van. Oszt jó napot.
drrotf
Ma , a z Összetartozás Napján , arról kellene hogy szóljanak a hírek , a cikkek a megemlékezések itt Magyarországon, hogy minden magyarnak akkor jó , ha úgy érzi, hogy mi magyarok összetartozunk, együtt erősebbek vagyunk és megmaradunk magyarnak.E helyett a megemlékezések nagy része a Trianonról, az ott kötött béke diktátumról és arról a nagy veszteségről szól, amit már nem lehet meg nem történté tenni, és ami a valóság.Talán arról kellene megemlékezni, hogy ez a nemzet oly sok vész és megpróbáltatás után mégis él és itt van !
Clavigo
@KisTehen: 18.45. Akkor " invitáld meg " a mutterodat,böcce..,, Addig se rontod itt a levegőt..
Eladott Ország
@KisTehen: ma, 18:43 ☺ Ha a toronynak gatyája lett volna, neki lett volna a legnagyobb f*sza is a faluban. Elvárnánk hogy kb 500 millió egy lepukkant gazdaságú ország érdekét tartsa szem előtt a többi 26 tagország meg azért éljen hogy befizetéseikből pár család gyarapodjon. Az ukrajnai magyarokon kívül nem bánják, hogy elszakadtak az anyaországtól. Mindenhol jobban élnek mint itt. Azok rínak Trianon után, akik simán hirdetik, hogy az ellenzék nem része a nemzettestnek, hogy aki nem orbánista, az hazaáruló, és akik szerint minden ellenzéki menjen a 3,14csába az országból, de Trianont fájlalják. Kognitív disszonancia rulez. Azt ugye tudják a Trianon miatt picsogók, hogy nem volt igazán Magyarország, mert az Osztrák-Magyar monarchia része volt? Szóval mikor nagy Magyarországról, meg egy erős nemzetről beszélnek, akkor ugye tudják, hogy az egy dualista államszövetség ( pluszba még többnemzetiségű is) volt? Vagy ezt még külön el kell magyarázni nekik, mert nem fogta át a tudatuk?! Trianon következmény és egyben válasz volt a több évszázados szűklátókörű, dilettáns jobboldali/konzervatív országvezetési, és belpolitikai gyakorlatra. A demagóg duma, a társadalom tagjainak nyomorban tartása, a világot másképp gondolók elnyomása nem is vezethetett máshová egy olyan soknemzetiségű országban, mint a monarchia. A felelősség elismerése, felvállalása akkor sem ment Horthyéknak, az ellenségkeresés viszont akkor is bevált modszer volt. Persze most sem megy másképp a világ, csak épp most Orbánia a neve a maradvány területnek. Pusztul is rendesen!
surdilloFUJT
@KisTehen: @KisTehen: @KisTehen: téged meg hágjon meg az Erdélyi barnamedve,majd úgy rugjon tőgyön,hogy a Holdig meg se állj!!!Napihülye fidessbuzi csicska!!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.