Tizenhét millió forintot ad egy budapest-soroksári házért a 14 éves lányát egyedül nevelő anyának a MÁV.

A kínai vasútvonal miatt forgat ki a MÁV egy magyar anyát és kislányát a vagyonából

34 millió egy budapesti családi házért, Üggyes. Forrás: Pixabay

A családnak másfél hónap múlva kell elhagynia az otthonát. A kínai hitelből, kínai áruk szállítása érdekében korszerűsített Budapest–Belgrád vasútvonalnak útban van az asszony otthona.

A nő szerint a kisajátítási eljárás több ponton sántít –írja a Blikk. Édesanyjuk tavaly év végén halt meg, halála után a bátyjával ketten örökölték a házat, amelyben két önálló lakást alakítottak ki. A MÁV viszont a már elhunyt szülő nevére küldte az értesítést, olyan lakcímre, ahonnan már nyolc éve elköltöztek. Emiatt egészen idén januárig nem tudtak arról, hogy a MÁV – az állam nevében – kisajátította a házukat.

Április közepére sikerült elérniük, hogy újratárgyalják az ügyet, ahol kijelentették, hogy marad a korábban megállapított összeg. A szakértő jócskán a piaci ár alá becsülte az ingatlan értékét. A két lakást összesen 34 millió forintra értékelték, fejenként 17 millió forintot kapnak. Szilviának a lányával együtt ennyi pénzből kellene gyorsan új otthont teremtenie. A határozat szerint ugyanis a pénz átutalását követő 60 napon belül el kell hagyniuk a házukat, ahol addig éltek – és 20 nap már eltelt.

Az asszony nem is fellebbezhet az ügyben: ezt az első értesítés után tehette volna meg, ami viszont rossz címre érkezett. Polgári pert ugyan indíthatnának, az azonban évekig húzódhat – írja a HVG.

A Blikk ingatlan szakértője szerint a ház mintegy 10 millióval többet érhet annál, mint amit az értékbecslő megállapított.

A MÁV elmondta, hogy a területszerzési eljárás kezdetén a kártalanítási összeg megállapítása érdekében, független igazságügyi szakértő kirendelését kéri a kisajátítási hatóságként eljáró illetékes kormányhivatal hatósági osztályától.

Ha az ajánlatot valamely tulajdonos nem fogadja el, vagy a vételi ajánlatra nem válaszol, akkor a MÁV által megbízott ügyvédi iroda az adott tulajdonos tulajdoni hányadára kisajátítási eljárást indít az ingatlan fekvése szerint illetékes kormányhivatalnál, mint kisajátítási hatóságnál. A hatóság a felek által előadott érvek és a rendelkezésére álló dokumentumok alapján hozza meg a határozatát, ami a kártalanítási összeget is befolyásolhatja.

Forrás: Blikk, HVG
Fotó: Pixabay

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

izéke
Megvárni míg elkészül a vasút,majd véletlenül pont a közelben kisiklana egy vonatocska. Hogy érezze a máv a törődést. Persze csakis a véletlenek összejátszása lenne, nem szándékos. Mondhatni instant karma
balos
@durbincs: Ritka szemetje maga nedveske a turulbaszónemzethynyilas geciknek!Remélem a család már értesítette a szűlészetett,hogy rossz címre küldtek!
ómió
A "független igazságszolgáltatás" meg közben szundizik!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok