Nyártól érkezik az építményi jog jogintézménye, még csak a nagyberuházók örülhetnek a hírnek.

Ingatlanhasználat, új jogintézmény jön: „A legszélsőségesebb eset, hogy valaki 50 évig egy telken azt csinál, amit akar”

Illusztráció: Pixabay.com

Új jogintézmény jön létre Magyarországon: nyártól létezik majd az építményi jog

– írja egy Bogdán Tibor kormánybiztossal folytatott háttérbeszélgetésre hivatkozva az Origo.hu. Azt írják:

még a tavaszi ülésszakban elfogadhatja az Országgyűlés az erről szóló törvényt, így a nyáron hatályba léphet az építményi jog intézménye.

Az építményi jog lényege, hogy egy jogi személy akár 50 évre építési jogot szerezhet egy olyan területen, ami nincsen a birtokában.

A legszélsőségesebb eset, hogy valaki 50 évig egy telken azt csinál, amit akar

– magyarázta a kormánybiztos az Origonak. Szerinte sok olyan helyzet van, amikor tartósan elkülönül egymástól a telek tulajdonosa az építmény tulajdonosától. Konkrét példája volt, hogy egy irodaépület tetejére szeretne egy mobilszolgáltató cég építményi jogot, hogy ott mondjuk egy antennát építsen. Az építményi joggal megoldható lesz, hogy forgalomképtelen folyókra vízi erőművek épüljenek – folytatta a figyelmet a miniszteri biztos. De ez a jogintézmény kellhet például egy naperőmű.

A nemzeti vagyon területén 35 évre lehet építményi jogot létesíteni.

A részletekről az is kiderült, hogy az építményi jog a természetes személyek esetében még nem kerül bevezetésre. Azt csak jogi személyek, az Origo példája szerint a nagyberuházók tudják majd kihasználni.

Az építményi jog nem írja felül sem a helyi, sem az országos építési szabályokat. Az építményi jog egy dologi típusú jog, alapvetően forgalomképes dolog, zálogjoggal is terhelhető, és átruházható másra is.

Forrás: Origo.hu
Fotó: Pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

balos
@Maccska: nedveske!Menj a jussért a geci seggébe!
jáger laszló
1 újabb kibúvó jogszerűnek beállítva!!?? A jogászoknak 1 újabb lehetőség a jövőben!!csak ennyi
barátilag
J.L.
Aki Én
Jól sejtem, hogy ezt is maguknak találták ki?
szegfue
Szerintem még most is elég sok a pontatlanság a földhivatali nyilvántartásban. Időnként nem árt megnézni a tulajdonlapot, mert soha sem lehet tudni: mit jegyeztetnek rá, illetve valóban törölték a jelzálog jogot, ha pl. lejárt a lakáshiteled. Bár a javaslat még nem vonatkozik a magánszemélyekre, de a vállalkozások között szinte biztos, hogy emelkedik majd a jogviták száma. Az eladónak jól meg kell gondolnia: az ingatlanhasználatát eladva igen nehézkes lesz majd magát az épületet eladnia, amikor pl. 50 évre szóló épitési joggal lesz terhelt... logikusan nyilván ennyivel kevesebbet is ér majd.
evacica
Újabb lehetőség a lopásra! Gratulálok Orbán a ehhez van eszed!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.