A gyorsfagyasztott zöldségek és gyümölcsök piacán mától Karcag lesz Európa központja, köszönhetően annak a kapacitásbővítő beruházásnak, amelyet az AgroSprint Zrt. valósított meg a városban – jelentette ki a pénzügyminiszter a cég új gyorsfagyasztó üzemének keddi átadásán.

Varga Mihály szerint Karcag lesz Európa egyik központja
Varga Mihály pénzügyminiszter beszédet mond az AgroSprint Zrt. új gyorsfagyasztó üzemének átadásán Karcagon 2023. június 6-án. A gyorsfagyasztott zöldségeket és gyümölcsöket gyártó vállalat mintegy 12 milliárd forintból valósította meg a beruházást. MTI/Czeglédi Zsolt

Varga Mihály kiemelte:

a kormány mindig is hitt abban, hogy azokat kell támogatni, akik lehetőséget látnak ott, ahol mások a problémákat veszik észre.

Az AgroSprint Zrt. eddigi működésével és több mint három évtizedes fejlődésével igazolja: megfelel ennek az elvnek – tette hozzá.

A magyar családok élelmiszerellátása nem függhet a külpiacoktól, az ország kitettségének csökkentését célozva a kormány kiemelten segíti új élelmiszeripari gyártókapacitások létrehozását – mondta, jelezve: a mintegy 12 milliárd forintból megvalósult karcagi beruházás nem csupán a várost és a térséget, de a hazai ágazat egészét erősíti.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta:

a háború, a brüsszeli szankciók és a történelmi mértékű aszály tavaly nehéz helyzetbe hozták a mezőgazdaságot, ezért a jövő évi költségvetésben jelentős forrásokat szánnak vízgazdálkodásra.

A büdzséről szólva a tárcavezető kifejtette: az garantálja az ország biztonságát, megvédi a családokat, a nyugdíjakat, a munkahelyeket, és a rezsicsökkentést.

A javaslat szerint a költségvetési hiány 2024-ben 2,9 százalékra csökken, az államadósság szintje a GDP 66,7 százalékára, míg az infláció 6 százalékra mérséklődik, a gazdasági növekedés pedig visszatér a 4 százalék körüli fenntartható szintre – mondta.

A cél világos: fegyelmezett, takarékos gazdálkodással megóvni az elért eredményeket – fogalmazott Varga Mihály. Emlékeztetett: a 2010-es kormányváltás óta majdnem a nulláról indulva munkaalapúvá tették a gazdaságot, amelynek fókuszában a munkahelyteremtés, az adócsökkentések, a beruházások ösztönzése és a családok támogatása áll.

Ennek köszönhetően Magyarország a koronavírus-járvány után EU-s pénzek nélkül is gyorsan talpra állt és a jelenlegi háborús időszakban is megmutatkoznak a gazdaság növekvő ellenállóképességének jelei

- közölte.

A foglalkoztatottak száma tartósan 4,7 millió körüli, a munkanélküliségi ráta 4 százalékra csökkent, a 28 százalékos beruházási ráta pedig Európa egyik legjobbja, mely a befektetői bizalmat is tükrözi Magyarország iránt – sorolta Varga Mihály.

Fülöp Gábor, az AgroSprint Zrt. alapító-tulajdonosa az eseményen arról beszélt: a 14 hónap alatt megvalósult fejlesztéshez a Nemzeti Befektetési Ügynökség 4,8 milliárd forint támogatást, míg az OTP Bank 4,5 milliárd hitelt adott, a hiányzó összeget önerőből finanszírozták.

A most átadott beruházás eredményeként mára összesen 70 ezer tonna késztermék előállítására képes a vállalat, az új, 9500 négyzetméteres karcagi üzem 15 féle zöldség és gyümölcs feldolgozására alkalmas, technológiája automatizált. Ehhez 6000 négyzetméteren 20 ezer tonna mélyhűtő-kapacitást is létrehoztak.

Mindemellett több kiszolgáló létesítményt, így egy új biológiai szennyvíztisztitó üzemet is építettek – jegyezte meg kitérve arra is, hogy a cég mára Európa legnagyobb fagyasztott csemegekukorica-előállító vállalatává nőtte ki magát, egyben megerősítette vezető pozícióját a hazai hűtőipari vállalkozások között.

A nyilvánosan hozzáférhető adatok szerint az AgroSprint Zrt. tavaly 23,21 millárd forint nettó árbevételt ért el az előző évi 16,109 milliárd forint után. A társaság adózott eredménye 2022-ben 3,242 milliárd forint volt, míg egy évvel korábban 2,354 milliárd forint. 

Forrás: MTI

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Orbanisztán meg a világ közepe. Hogy bírt ennyi hülyét összefújni a szél a magyar politikába?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Orbanisztán meg a világ közepe. Hogy bírt ennyi hülyét összefújni a szél a magyar politikába?
Eladott Ország
A csúcsra járatott személyi kultusz! Avagy a dicshimnusz a diktátorért! Varga Mihály pénzügyminiszter átad egy Orbán Viktort ábrázoló, nagy méretű, felkasírozott fényképet a Kunszövetség elnökének, F. Kovács Sándor fideszes parlamenti képviselőnek. Hurrá fiúk! Csak így tovább a Lenini úton! Követeljük, hogy minden irodai szobában ott lógjon a falon, sőt fityiszes hívőknek még otthon a lakásukban is a feszület mellett! Rákosi fotói jutnak eszembe. Az ész megállt, halott Magyarország 2022. áprilisában. Szomorú! Mélyen megható ajándék a hazai kipcsák szövetség számára!
assets.4cdn.hu/kraken/7k2AWOXfBCaWX2QQs-xl.jpeg
Varga Mihály: „Ha minden jól alakul, ... " Misike , ha egyik nagyanyámnak f@sza lett volna , akkor most 3 nagyapával büszkélkednék . Ebben a rohadt országban minél hülyébb valaki , annál magasabb posztra alkalmas .
drrotf
Varga Misi most azt akarja beadni az embereknek hogy egy gyors fagyasztó üzem elég ahhoz hogy egy város Európa központja legyen!Felmerül a kérdés, hogy ez az ember járt már Európában?Mit szól ehhez Orbán Viktor?Hagyja hogy Felcsútot lekörözze ez az alföldi város?És ezek után a 4-s út menti tüzér laktanya meg az Európai Védelmi Minisztérium lesz?- hogy én is mondja ekkora marhaságot.
Eladott Ország
Akkor alakul minden jól, Misi, ha buktok. Mármint a nemzet számára, reátok nézve persze nem.
twitter.com/csorike1520/status/1579554445704450048/photo/1
A Varacskos disznó is rosszul öregszik, de a bunkó mondásai még rosszabbul öregednek. Az elmeháborodott cigány irányításával, és azt őt szolgáló tanyavilág söpredékkel, feltalálta a három ütemű motort, ami szív - szuszog- és b@szik menni. Az EU meg, várja a kanyarban előzés bemutatását, jéggé éhezve. Magyarország nincs rászorulva senki pénzére.
uploads.disquscdn.com/images/0d903f34fe42bd0d34a26d6e869018d1ab5d7ff293d941a06f16d56979e55234.jpg?w=800&h=337
justhpeter
Karcag lesz Európa egyik központja, de csak az után, miután Debrecen lett a világ közepe és Kína külső, akkumulátorgyártó kerülete !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.