Az LMP a Kúriához fordul jogorvoslatért, miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) nem hitelesítette a párt akkumulátorgyár-ellenes népszavazási kezdeményezését – jelentette be a Szendefy Mária, a párt országos elnökségének tagja a bizottság keddi ülése után tartott budapesti sajtótájékoztatóján.

A NVB lesöpörte az asztalról az akkumulátorgyár-ellenes népszavazási kezdeményezést
Kép: LMP

Az LMP által benyújtott kérdés úgy szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne lehessen olyan újabb, akkumulátorok gyártására szolgáló ipari létesítmény üzembehelyezését engedélyezni, amelynek az üzembehelyezésével az ország területén az éves összesített gyártási kapacitás meghaladja, a 2023. december 31-én működő létesítmények összteljesítményét?

Szendefy Mária szerint az NVB "ismét politikai döntést hozott, amikor 8-7 arányban "lényegében a kormánypárti delegáltak szavazataival" elutasította a kezdeményezés hitelesítését.

Hozzátette:

a bizottság az elutasításkor a visszamenőleges hatályú jogalkotás tilalmára hivatkozott, azonban ez szerintük elfogadhatatlan.

Nem azt mondjuk, hogy 2023. december 31-én mindent leállítunk, hanem azt, hogy az akkori adatok alapján hozzák meg a döntéseket 2024-ben, ami alapján további kapacitások már nem épülhetnének – mondta, és felhívta a figyelmet arra, a kormányzatnak például a kata (kisadózó vállalkozások tételes adója) eltörlésekor nem okozott problémát egyik napról a másikra törvényt hozni.

A politikus szerint a bizottság próbálta megvédeni a kormány álláspontját az akkumulátorgyárak ügyében, de – mint mondta – a testületnek nem feladata a népszavazási kezdeményezés elbírálásakor véleményt alkotni az akkumulátorgyárakról.

Bízzuk ezt az emberekre, akik tájékozottak, és ha lehetőséget kapnak rá, el fogják tudni dönteni, ki akarják-e árusítani a magyar termőföldet, vízkészletet, akarják-e, hogy vendégmunkások tízezrei települjenek közepes méretű magyar városokba

- fogalmazott.

Forrás: MTI

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
2010 óta népszavazás csak Orbán agymacskájáról, még ha értelmetlen is. Az emberek konzultációs levelet kapnak, aztán ikszelhetnek. Úgysem dolgozza föl a kutya sem.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
Söpörjön el benneteket a népharag !
balos
Ha igaz akkor az egyik akku gyárban védő felszerelés nélkül dolgoztak a "közmunkások"!DE MIÉRT!
Havanagi
Ez nem nemzeti, hanem FIDESZ Választási Bizottság.És ezeknek a kezében van a választás?Az ellenzéknek ezt már rég meg kellett volna buktatni.Sajnos sehol nem tudnak semmi hasznos eredményt felmutatni.
Dr. Proktor
@Tunes1106: Ne várj el gondolkodást olyan emberektől, akiknek a seggnyalás a lélegeztetőgépük...
Tunes1106
@Dr. Proktor: Naponta történnek nehézfém mérgezések iváncsán az épülő aksigyárban ! Nagyon kussban vannak róla, papírokat kívánnak aláíratni az ott dolgozó alválakozókkal hogy rákkeltőanyagokkal érintkehetnek. Ez technológiai feladat része csak arról nem beszélnek hogy mindenkinek kámzsás külön levegős ruhában kellene dolgozni! Mindenki kussol pedig még a gyár el sem készült már ilyen gondok vannak. Mi lesz ez után? Nehéz fémekkel dolgoznak nap mint nap az emberek komáromban is sk nál ,orvosi maszkban járnak bent! Én voltam bent az egész gyárban működés közben ffp 2 maszkot hordtunk fekete volt a grafittól ,meg a franc tudja mitől a maszk! Koreai meg ukránok mindenhol magyar csak elvétve gusztustalan munkahely elhiheted! Azért van pofájuk iváncsán kijelenteni hogy NCM anyag rákkeltő amivel dolgoznak ! De odaírják alá hogy a dohányzás rendszeres alkohol fogyasztás és a rendszertelen életmód táplálkozás rákot okozhat!!! Nem a kobalt lítium mangán nikkel oxid a legnagyobb rák okozója náluk! GYÖKEREK !!! Ilyen országban kellene élnünk szerinted?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.