Ezt a kényelmes 20% fölötti értéket már úgyis megszoktuk.

Nagy Márton nem optimista: elképzelhető, hogy az infláció nem tér vissza a korábbi szinthezMTI/Máthé Zoltán

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben publikált véleménycikkében az inflációs cél újragondolását vetette fel – ez jelenleg 3% a Magyar Nemzeti Bank részéről. A politikus úgy véli, hogy az infláció bár nem a legfontosabb, de napjaink legégetőbb kérdése, mivel jelentősen akadályozhatja a társadalmi-gazdasági versenyképességet – szemléz a portfolio.hu.

Arról is beszélt, hogy szerinte elképzelhető: az infláció nem tér vissza a korábbi 2-4%-os szinthez.

A történelmi tapasztalatok alapján, és a gazdasági logikára hivatkozva azzal érvel, hogy az infláció középtávon a korábbi szinthez képest feljebb tolódhat, különösen olyan sokkhatások következtében, mint például háborúk vagy természeti katasztrófák. De a kínálatcsökkenés, a reglobalizáció és a bizonytalanság is hozzájárulhat a magasabb inflációhoz.

Hozzátette: a költségvetési és szabályozói politika felértékelődik az infláció alakításában és felerősödik az inflációs cél meghatározásában is.

A miniszter is lát kockázatokat ezen a területen, érzékeny területnek tartja az inflációs várakozások és a jegybanki hitelesség ügyének kérdését. De mint írja:

a korábbiaknál egy magasabb inflá­ciós cél akár hitelesebb hosszú távú jövőképet mutathatna a gazdaság szereplői számára, akik ezt a szemléletet magukévá téve beépítenék várakozásaikba úgy, hogy közben a jegybanki hitelesség is új alapokra helyeződne.

Forrás: portfolio.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

colibri
Át kell adni a kormányzást! A nyugati országokban tudják normális mederbe terelni a gazdaságot? Hátha van, akiknek itthon is sikerülne! Elég volt 13 elb@xott év az életünkből, elég volt orbánCékból!
Menőmanó
Krumplifejű, a te fizetésedből biztos kényelmes a 20% feletti infláció, de néha gondolhatnátok másokra is, nem csak magatokra, te kib@szott hülye.
drrotf
Marci!Akkor talán a jövedelmeket , a nyugdíjakat és egyéb járandóságok megemelésének mértékét is át kellene gondolni, mert ha csak az inflációval foglalkozol, akkor jól kib.szol az emberekkel!
simmering73
És ha 30% lesz? Na bumm. Már azt is megszoktuk. Hogy b@sznának hátba egy szívlapáttal.
colibri
Át kell adni a kormányzást! A nyugati országokban tudják normális mederbe terelni a gazdaságot? Hátha van, akiknek itthon is sikerülne! Elég volt 13 elb@xott év az életünkből, elég volt orbánCékból!
Qqberci
Amíg a csútkány marad, az infláció is marad...
jáger laszló
Nagy Márton
Arról van szó uraim,hogy a kormány elinflálja költségvetési hiányt és az államadósságot úgy hogy a+takarítások értéke csökkenjen,de ezzel párhuzamosan az állami bevételek növekedjenek!!Hát ennyit a gazdaságpolitikáról amely tekintetben a kilátásaink 2024-re sem valami rózsásak!!
csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.