Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett június 16. péntekre a kormány nevében.

Rendkívüli ülésen tárgyalja a státusztörvényt a parlament
Fotó: Facebook / Tóth Endre

Hétfőn a Fidesz-frakció még arról tájékoztatott, hogy normál menetrendben tárgyalják a törvényjavaslatot.

Tóth Endre, a Momentum országgyűlési képviselője a Facebook-oldalán számolt be róla, hogy a kormány most pénteken, rendkívüli ülésen akarja tárgyalni a státusztörvényt.

Azt még nem tudjuk, hogy a szavazást mikorra tervezik. De egy dolog biztos: nem érdekli őket az érintett pedagógusok, diákok és szülők hangja: erővel akarják átverni a kormányzati bosszút a tiltakozásokért!

– írja bejegyzésében a Momentum politikusa.

Hozzátette:

Egészen idáig titkolták, hogy mikor kerül sor a vitára, de nemrég felkerült a parlamenti rendszerbe, hogy mit terveznek. Amennyiben ez a törvényjavaslat átmegy a következő hetekben 4972 pedagógus állhat fel egyszerre miatta, így több mint 20 ezerre dagasztva az amúgy is jelentős tanárhiányt. 

A Momentum képviselője szégyenteljesnek tartja, hogy ez a törvényjavaslat egyáltalán felmerült.

Szégyenteljes, ahogy a kormány folyamatosan hazudik róla. Szégyenteljes, hogy a kormány ahelyett, hogy javítaná a pedagógusok megbecsültségét, csak a saját kicsinyes bosszúállásával van elfoglalva.

A dokumentum szerint a kormány öt törvényjavaslat megvitatását javasolja a parlamentnek. A helyi adókról, a nemzetiségek jogairól, a bányászatról szóló törvények módosítását, a kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről, valamint a pedagógusok új életpályájáról szóló előterjesztéseket javasolja napirendre venni a kabinet.

Semjén Zsolt azzal indokolta a kezdeményezést, hogy a rendkívüli ülés megtartása ezen indítványok mielőbbi elfogadása, illetve "az ezt biztosító egyes eljárási szakaszok lezárása miatt szükséges".

Az indítványokkal összefüggő szavazásoknak az őszi ülésszakra történő halasztása fontos jogalkotói célkitűzések késedelmes megvalósítását eredményezné, illetve ha kitolódik a döntések végrehajtásának előkészítése, az számos problémát okozhat a jogalkalmazásban – közölte a miniszterelnök-helyettes.

A kormánypárti képviselők által kezdeményezett, a helyi adókról szóló törvény módosítása kimondaná, hogy a helyi önkormányzat nem vethet ki adót a termőföldre. A parlament nemzetiségi bizottságának kezdeményezésére a jogalkalmazói tapasztalatok, valamint a nemzetiségek képviselőinek visszajelzései alapján változtatnának a nemzetiségek jogairól, valamint a választási eljárásról szóló törvényen.

A bányászati törvény módosításával megszűnik a 11,5 kilogramm töltettömegű PB-gázpalackra és a lakossági tartályos PB-gázra vonatkozó hatósági ár. A kulturális örökség egyes elemeinek fenntartható fejlesztéséről szóló törvényjavaslat az állam tulajdonában álló egyes kastélyok, kúriák, udvarházak további fejlesztését és fenntartását új alapokra helyezi azáltal, hogy azok tulajdonjogának átruházását vagy vagyonkezelésbe adását lehetővé teszi.

A pedagógusok életpályájáról szóló törvényjavaslat a benyújtó Belügyminisztérium szerint megalapozza a pedagógusok társadalmi, szakmai megbecsülését, további jelentős béremelését. A törvényjavaslat elfogadása esetén a pedagógusok a közalkalmazotti jogviszonyból átkerülnek a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba, egyebek mellett változik az óraszámuk, és létrejön a teljesítményalapú bérezési rendszerük is.

Az Országgyűlés tavaszi ülésszaka az országgyűlési törvény szerint június 15-ig tart.

Forrás: MTI, Facebook

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Juhász István
A BÖRTÖNBÖNTETÉS az bizony BÖRTÖNBÜNTETÉS. Persze annak, aki nem tagja a NER- nek. Nemigen bevett szokás, hogy bizonyos esetekben azért az elitéltek KIJÁROGATHATNAK a rácsok mögül. Nem tudom, az ITÉLETBEN szerepelt- e a " közügyektől való eltiltás ", mert ha igen, akkor itt egy újabb BŰNCSELEKMÉNYRŐL van szó. Ezek a kijárogatások ugye KÖZÜGYNEK tekinthetők. Lajcsit is kiengedhetnék, megtartani, a DÁRIDÓKAT. No meg az összes többi elitéltet is... Ha történik valami a családjukban. / ballagások, lagzik időszakakvan... /.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.