Jövőre például 10 milliárd helyett csak 8,7-et adnának az Egészséges Budapest Programra a költségvetés szerint, várhatóan azt is állami intézmények kapják.

Megígérte, de alig fizeti a kormány az 50 milliárdot, amit az atlétikai stadionért ígért Budapestnek

Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, az atlétikai vb kormánybiztosa (b) és Németh Balázs, a vb-t szervező Budapest 2023 Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Nemzeti Atlétikai Központban 2023. június 1-jén. MTI/Mónus Márton

Trükközik a kormány annak a pénznek a kifizetésével, amit Budapestnek ígért az atlétikai létesítmény engedélyéért – írja a Népszava. Karácsony Gergely főpolgármester 2019-ben állapodott meg a kormánnyal arról, hogy extra juttatásokért cserébe hozzájárul a főváros az atlétikai stadion építéséhez. Az Egészséges Budapest Program (EBP) keretében 2020-tól kezdve évente 10, összesen 50 milliárdot kellett volna adnia a kormánynak egészségügyi fejlesztésekre.

A jövő évi költségvetési törvény tervezete szerint ugyanakkor a kormány csak 8,7 milliárd forintot szán 2024-ben az EBP-re. Ráadásul, mint a lapnak elmondta Havasi Gábor, a fővárosi önkormányzat egészségügyi tanácsnoka:

Ebből pedig valójában semmi se jut se a fővárosi, se a kerületi önkormányzatok saját egészségügyi fejlesztéseire. Ezt a pénzt várhatóan a Budapesten található állami intézményekre költik el.

A kormány eddig összesen 23, 4 milliárdot adott oda az ígért pénzből, holott időarányosan 2022 végén már 30 milliárdnál kellett volna tartani. Az idei összegről pedig még tárgyalás sincs.

Az alkuban szereplő összeg valójában már az elején se volt teljesen extra pénz – jegyzi meg a lap. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes korábban azt nyilatkozta a Népszavának, hogy az Orbán-kormány nem sokkal a megállapodás aláírása után összesen 10 milliárd forint egészségügyi fejlesztésre megítélt támogatást vont el a II., a III. és a XV. kerülettől.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter ugyan tavaly év végén azt mondta, ha az európai uniós pénzek megjönnek, akkor 2023-ban folytatódni fog az EBP. Havasi szerint ez mellébeszélés, a programnak semmi köze nincs az uniós programokhoz.

Forrás: Népszava

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
Volt már olyan, hogy betartották az igéretüket? Lánchíd 6 milliárdjával mi is van?...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
drrotf
Érdekes!Varga Misi nem azt jelentette ki hogy ez az ígérgetés kormány, hanem azt hazudta hogy az adócsökkentésé, s közben másnap megemelte a jövedéki adót!
Eladott Ország
Fürjes Balázs építésvezető, dagi baba, lopásmenedzser, is milyen jókat nyilatkozik: "A Puskás Arénában sem lett volna semmire sem jó, ha berakunk egy atlétikai pályát. Szinte mindig üresen kongott volna benne az atlétika" Köszönjük az őszinte választ, de akkor mi a bánatos lóf@szért akarnak megépíteni egy új atlétikai stadiont? Az Atletico Madrid stadionja a Wanda Metropolitano. Befogadó képessége 67 ezer fő. A stadionban egy atlétikai pálya is ki lett alakítva.
namihami
Ahogy meg lehet adni, úgy vissza is lehet vonni egy engedélyt! És, a jelen esetben még a tökéletes szerződésszegés esete is kimutatható! Tehát, beperelni a kormányt, először itthon (fölösleges), aztán nemzetközi vonalon és jó hangosan! Pénz akkor is kérdéses, de a kormány hitelessége(!!) ismét nemzetközi teret kap!
Emmersson71
@KisTehen: Nem ígértek ilyet! Társadalmi egyeztetésről volt szó.
CsipkeRózsa
Előre kellett volna kérni a pénzt, Orbán nem becsületes ember, miért kellett elhinniük az ígéretét.
Béla333
Az, hogy a maffia kormány mit ígér, milyen szerződést ír alá, az SEMMIT sem jelent. Már akkor tudták, hogy nem fogják betartani, amikor megígérték!
És a hülyemagyar maffiahívők ezen csak hangosan röhögnek...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.