Orbán kormánya nagyon megkönnyítette a harmadik országbeliek munkavállalási feltételeit.

A fideszesek többsége a vendégmunkások behívása ellen van

Három évre jöhetnek – egyelőre. Forrás: Pixabay

Ezzel viszont saját szavazótáborukat is megosztják – derül ki a Népszava által rendelt kutatásból.

A Publicus Research május 29 és június 2. között végzett felmérése szerint a Fidesz-KDNP szavazók 53 százaléka nem ért egyet a vendégmunkások behozatalával, 42 százalékuk viszont támogatja. Az ellenzéki szavazók 82 százaléka, a bizonytalanok 71 százaléka nem könnyítene a hazai munkavállalási feltételeken.

Minél kisebb településen él valaki, annál inkább elutasító a vendégmunkásokkal szemben. A Publicus kutatása szerint minden tizedik válaszadó munkahelyén dolgoznak már vendégmunkások, 61 százalékuk Ukrajnából érkezett.

A kormány döntései nyomán a minősített munkaerő-kölcsönzők egyszerűbb engedélyeztetési eljárással hozhatják be a távol-keleti munkásokat.

A kedden megszavazott, november 1-től életbe lépő új szabályozás szerint a vendégmunkások legfeljebb két évre, kizárólag munkavállalás céljából kaphatnak – összevont kérelmezési eljárás keretében – vendégmunkás-tartózkodási engedélyt, amelyet legfeljebb egy évvel lehet meghosszabbítani.

Letelepedési engedélyt nem kaphatnak, családtagjaik részére sem lehet családi kapcsolatra hivatkozással tartózkodási engedélyt kiadni – írja a SzMo.

Az új törvénnyel egy időben, egy azóta már hatályos rendelettel Orbánék azt is lehetővé tették, hogy Paks 2 mellett a Budapest-Belgrád vasútvonal építkezéseihez se kelljen engedélyt kérni harmadik országbeli állampolgár magyarországi foglalkoztatásához.

Nem lenne meglepő, ha hasonló kivételeznének más nagyberuházásokkal is, például az akkumulátorgyárakkal.

Forrás: Népszava, SzMo
Fotó: pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Béla333
Nehogy már!
A hülyemagyar maffiahívők gondolkodás és kritika nélkül elfogadják a maffia kormány minden lépését.
Az ő kedvükért csinál mindent O1G...
szaboria1
Lehet, hogy a kínai beruházok ezzel a feltétellel adtak pénz, hogy kínai vendég munkások jőjenek hozzánk mivel sok az ottani szegény kínai.
drrotf
inden normális gondolkodású ember a vendég munkások befogadása ellen van , mert félti a munkahelyét és kevesli azt a bért amit ma megkeres, és azt gondolja joggal, hogy ezek a vendégek, akit csak Orbán hívott az országba letörik a munkabér igényüket, és ezért olyan alacsony a magyar munkabér átlaga!Azt is látják ezek az emberek hogy a magyar munkanélkülieket kellene foglalkoztatni az ide települt külföldi cégeknek, ezeknek az embereknek kellene munkát , tisztességes bért adni, nem pedig ázsiai és afrikai munkásoknak!Nem azt hirdette Orbán , hogy a "Haza minden előtt!" Ez annyit kellene, hogy jelentsen, hogy a magyar emberek érdekében hívhatok csak be külföldi beruházót, azzal a feltétellel hogy csak az országban lakó magyar embereket foglalkoztathat csak.
verőce21
Ha Magyarországra jössz.., akkor eriggy Lölő pulykagyárába, vagy bármelyik akku-gyárba! Puszi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.