A kormány takarékossági intézkedésnek nevezi a brutális megszorító csomagot. Ez száznál is több területet érint, a rendőrségtől a bíróságokig, a civilek támogatásától a kultúráig, sőt az egyházak és a határon túli köznevelésig is bukni fog pénzeket – írja az Mfor.

Itt az Orbán-csomag: brutális, 200 milliárdos megszorítás jön

Attól még Orbán-csomag, hogy tagadják. Forrás: Pixabay

Orbán Viktor miniszterelnök és Varga Mihály pénzügyminiszter sokszor kimondta, hogy Magyarországon nincs és nem is lesz megszorítás. A 2024-es költségvetés törvényjavaslata szerint viszont jelentős megszorításra készülnek jövőre. 

Mind a kormány, mind a tőle független szervezetek az államháztartás egészének stabilitása érdekében intézkedéseket tettek és tesznek. E takarékossági lépések hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdaság elmúlt évtizedben elért eredményeinek megőrzése mellett visszatérjünk a pandémiát megelőző 3 százalék alatti hiányhoz és az államadósság csökkentése ütemesen folytatódjon

– olvasható a tervezetben.

A 242-es oldalas dokumentum napokban kiadott két kötetes, közel ezer oldalas fejezeti indoklásból kb. forintra kiderül, mit is jelentenek ezek a takarékossági intézkedések. Összesen 200 milliárd forintos, a költségvetés minden fejezetét érintő csomagról van szó, kultúrától az ügyészségig.

A bíróságok 2024. évi költségvetését például 3 milliárd forinttal csökkentik. A szövegben 186 esetben fordul elő a takarékossági intézkedés szófordulat, a megszorítás szó pedig egyszer sem. Íme még néhány takarékossági intézkedés, a számok elvonásként értendők:

· Kúria (volt Legfelsőbb Bíróság): 505 millió forint,

· Integritás Hatóság: 402 millió forint,

· Legfőbb Ügyészség: 3,4 milliárd forint,

· Civil szervezetek támogatása: 797 millió forint,

· Egyházi támogatások: 3,2 milliárd forint,

· Magyar Falu Program: 5,2 milliárd forint,

· Rendőrség: 3,8 milliárd forint,

· Határon túli köznevelési feladatok: 935 millió forint

Az Erzsébet-táboroktól a Liget-projektig, agrártámogatásoktól a művészeti támogatásokig mindent érint a takarékossági intézkedésnek nevezett megszorító csomag.

Pitiáner összegeken is spórolni szándékoznak Orbánék: az állami kitüntetések mellé járó pénzt is csökkentik.

Az előző évi törvényi előirányzathoz képest a többlet 55 millió forint a kitüntetések gyártásával kapcsolatos többletkiadásokra. A takarékossági intézkedés miatt 71,5 millióval csökkent a támogatás összege

- szerepel a dokumentumban.

Eszerint 70 millió forintos szintig böngészték át a Pénzügyminisztériumban, hogy hol lehet még pénzt spórolni. A vasúti fejlesztések előirányzatából közel 33 milliárd forintot fogtak vissza. A művészeti tevékenységek támogatásából 11,4 milliárd forintot húztak ki, a turisztikai fejlesztéseknél 13 milliárd forint lett a takarékosság áldozata. Kormányzati infokommunikációs szolgáltatásokra is 14,9 milliárd forinttal kevesebb jut.

A napokban 661 embernek mondanak fel a Magyar Államkincstárnál és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában is megszüntetnek 20 állást. A Népszava szerint egy 4000-es kormányhatározatban a minisztériumoknál és intézményeiknél összesen 2614 álláshely megszüntetését rendelte el a kormány.

Emellett maradnak az ideiglenesként bevezetett extraprofitadók, emelik a jövedéki adót és a kormány új adót vetett ki a lakossági megtakarításokra is: ahol eddig kamatadót kellett fizetni, ott most már szochót is kell, minimális kivétellel.

A kormányzati kommunikáció persze nem erről beszél, hanem nemet váltó óvodásokról és orosz békegalambokról.

Forrás: Mfor
Fotó: Pixabay

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
A nemmegszorítások kormányától egy kis ajándék a birka népének. Ez a kezdet, a jövő még sötétebb.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Aki Én
...mindeközben:

,,Alig fél éve alapították a Tokaj-Hegyalja Egyetemet, máris 75,5 milliárd forintot kapott az államtól az egyetem fenntartója. Úgy tűnik a tokaji vidék most különösen fontos lett a kormány számára, nemrégiben Orbán Ráhel szőlőbirtokokat vett ott."

De a szekta Gerizik, nem érdekli őket az újabb brutális megszorítás, meg a világraszóló háromszoros orbáni-infláció, mert azt nem adta a szájukba a gazdájuk propagandája.
Aztán csak pislognak, hogy a túlnyomó többség agyhalottnak tartja őket :)
Németh István
Ezek a fenti magyar ellenségek várják, hogy a sarkokon felállított keresztekre aggassák fel őket! Na csak egy kis szellőzésre! Persze utánna elásni jó méjre, nehogy kikeljenek! értitek >>> @Aki Én: @Horizont: @telegdilaci: @simmering73: @jáger laszló:
Aki Én
@Németh István: És akkor most mit is akartál mondani, te agybaszott faszkalap?
Szerintem meg az a magyarok igazi ellensége, aki a korrupt, tolvaj politikusokat támogatják.
Elég ,,méjre" süllyedtél, te elmebeteg.
Németh István
@Aki Én: értelek én!!!?? nyomaszt az irigység benneteket > hogy nincs lopkovics, korrupciós lenyúlás > van viszont érdemi országépítés, a polgárok gyarapodása >> mindazon rosszindulatú és szemét hazaáruló megnyilvánulások ellenére amelyet 13 éve folyamatosan kifejtetek a nagyon mocskos nemzettolvajokkal együtt! ÉRTELEK ÉN BENNETEKET ! A moslék komunista zsidó vér nem válik vízzé!
Yoda69
@Németh István: Hol van orszagepites te idiota barom? Persze nalad a 90 cm-es kilato, meg lombkorona setany a pusztaban kiemelkedo beruhazasok. Bolsevik farturo!
ómió
@Aki Én: Már nemcsak az önnön tetvesbolsi efftársaid felismerésére vagy képtelen (Csintalan efftársadat a minap nevezték éppen efftársnak a komcsikhoz visszatérte alkalmából, te meg másra hazudnád a tetves bolsiságotokat?), de már egy "innovatív" hazugság is képtelen a mocsokbolsi pofádból előbújni, hogy hol is lehettem a múlt héten? Már az efftársi hazugságfiókodban is csak "régi darabok" maradtak!?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.