A tokaj-hegyaljai gazdák mostanáig élhettek elővásárlási jogukkal, hogy megakadályozzák Orbán Ráhel 94 hektáros földszerzését a régióban.

Orbán Ráhel mint földműves, csak Tiborcz kedvéért „vesz” szőlőbirtokot Tokajban

Ráhel most Anikó nyomdokaiba lép, hogy István kedvére tegyen.

A 24.hu több helyi önkormányzatot is megkérdezett, hogy élt-e bárki a lehetőséggel, de csak egy választ kaptak, és abból sem derült ki. Orbán Ráhel sem árulta el, volt-e más pályázó.

Orbánt Ráhelt 2021-ben vették földművesként nyilvántartásba, ezért vásárolhat földet. Viszont mivel budapesti lakos, a tokaj-hegyaljai és az érintett települések húsz kilométeres körzetében gazdáknak elővásárlási joga volt. Azt, hogy éljenek is ezzel a jogukkal, némileg megnehezítette, hogy az adásvételi szerződésben Orbán vállalta, hogy három banki napon belül átutalja a vételárat. Tehát ha egy helyi gazda be is szállt volna, ennyi napja volt, hogy összeszedje a megfelelő összeget.

A lap megkereste Orbán Ráhelt is, hogy megtudja, milyen megfontolásból vásárolna 94 hektárnyi birtokot Tokaj környékén. Ez a válasz érkezett:

A BDPST Group – mely cégcsoport egyik vezető tisztségviselője Orbán Ráhel – a közelmúltban megvásárolta a Patrícius Borházat, mely akvizíció kapcsán szinergiák jöhetnek létre mind a szőlőtermelés, mind a szálláshely gasztronómiai kínálatának szélesítése, mind a borturizmushoz kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése terén a Tokaji borvidéken. A Patrícius borgazdaság szomszédságában elterülő földeket tulajdonosa értékesíteni kívánja, amelyekre magánszemélyként az eladó felé Orbán Ráhel jelezte vételi szándékát. Mivel a földterületre elővásárlási joggal rendelkeznek más személyek/vállalkozások is, az adásvétel csak akkor jöhet létre, ha a kedvezményezett feleknek nincs vételi szándéka. Amennyiben Orbán Ráhel szerez tulajdont, úgy az említett földterületeken a jövőben is magas szakmai színvonalú szőlőtermelés folyik tovább. Mivel a Patrícius Borház Zrt. borai kizárólag az oltalom alatt álló régióban megtermelt és felvásárolt, a borvidéki szabályozásban előírt feltételeknek mindenben eleget tevő szőlő alapanyagból készülnek, a földvásárlás eme minőségi és szakmai követelmények megtartását szolgálhatja a jövőben.

A miniszterelnök lánya egyébként nemcsak azért kötődik a területhez, mert Tiborcz István cégéé a szomszédos birtok, hanem azért is, mert korábban az anyja, Lévai Anikó is vett ott földet, jóval a piaci ár alatt – írja a Telex.

Lévai 1997 és 2001 között összesen 80 564 m2 termőföldet és 2478 m2 belterületi földet vásárolt Tokaj-hegyalján jóval a piaci ár alatt.

1997-ben megalakult a Szárhegy Kft., ebben vásárolt később üzletrészt Lévai.

Az Élet és Irodalom című hetilap riportsorozatának hatására Lévai 2005-ben eladta üzletrészét, de megtartotta a földtulajdont, aminek jelentős részét bérbe adta a Szárhegy Kft.-nek. A cikksorozat nyomán parlamenti vizsgálóbizottság is felállt az Orbán család vagyonosodásának vizsgálatára.

A Kft. jelentős állami támogatással szőlőt telepített, ezzel a földterület értéke is jelentősen megemelkedett.

Az Átlátszó által szúrópróbaszerűen lekért tulajdoni lapok alapján Lévai 2009-ben adta el a földjeit Kékessy Dezső volt párizsi magyar nagykövetnek, aki a Szárhegy Kft. tulajdonosai között is megfordult. Tőle vette meg a földeket 2022-ben Kántor Andrea Erzsébet.

Tőle vesz most földeket Orbán Ráhel, az adásvételi szerződésen szereplő helyrajzi számok közül több egyezik azokkal, amiket korábban Lévai adott el.

A másik 60 hektárt a Tokaji Hegyközség elnökétől, Molnár Pétertől vette. Molnár is benne volt a Szárhegyben, még ügyvezető is volt. A cég 2023 elején beolvadt a Patrícius Borház Zrt.-be, amit megvett Tiborcz BDPST Groupja. Molnár a borház birtokigazgatója.

Forrás: 24.hu, Telex

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
@CsipkeRózsa: "Megfogtad" a lényegét!!! Bár az továbbra sem világos, hogy egy 30 év körüli embernek honnan lehet ennyi pénze?! Örökölni még nem örökölhetett... meg aztán nincs is mit, hiszen a m.e. csóró...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
CsipkeRózsa
Az egyik tulajdonos 2022-ben megvett földjét eladta most. Miért kellett már 2023-ban átmeneti időre vételt és eladást lebonyolítania, ha már nem is kell neki?
CsipkeRózsa
Orbán Ráhel földműves, egyetemi oktató, üzlettulajdonos, és még kicsoda, micsoda? Ki ne hagyjam, három gyerek édesanyja. Nagyon sokoldalú, szorgalmas nő.
namihami
@CsipkeRózsa: 13.45: S tette mindezt ""önként s dalolva""!
Rájött, hogy okosabb eladni, mint pl ""bemenni egy kórházba vagy elmenni úszni""!
CsipkeRózsa
@Horizont: Gondold végig, aki föld és egyéb tulajdon nélkül, csórón szenvedi el a sok verést, mit szenvedhet.
szegfue
@CsipkeRózsa: "Megfogtad" a lényegét!!! Bár az továbbra sem világos, hogy egy 30 év körüli embernek honnan lehet ennyi pénze?! Örökölni még nem örökölhetett... meg aztán nincs is mit, hiszen a m.e. csóró...
bence
@Maccska: ! Ők sem vették csak apja révén eltulajdonították !

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.