Az Európai Unió Bíróságához (EUB) fordult a Debreceni Egyetem azzal, hogy azonnali hatállyal rendeljék el egy uniós határozat felfüggesztését.

Hiába ügyeskedik a fideszes alapítványba kiszervezett Debreceni Egyetem, továbbra sem jár az Erasmus

Megálljt intett a fideszes mutyinak az Európai Unió. Forrás: Pixabay

A bírói testület simán elutasította a Debreceni Egyetem keresetét – írja a Népszava.

Májusban a Debreceni Egyetem öt másik, a fideszes kormány által kiagyalt alapítványi formába kiszervezett egyetemmel közösen beperelte az Európai Bizottságot (EB), amiért ideiglenesen kizárta a hasonló felsőoktatási intézményeket az EU-s csereprogramokból – írja a 24.hu.

A Debreceni Egyetem külön kérte a tiltó brüsszeli rendelkezés azonnali felfüggesztését, amit az EUB elutasított.

A perben másfél év múlva születhet ítélet, ha a bírák egyáltalán elfogadhatónak ítélik a beadványt. A felperesek szerint az egyetemi döntéshozatal független az alapítványi kuratóriumtól.

A Népszava úgy tudja, hogy a közalapítványi formában működő felsőoktatási intézmények irányító testületeire jellemző összeférhetetlenség megszüntetéséről még mindig nem tudott megegyezni a fideszes kormány és az Európai Bizottság. Ahhoz, hogy a magyar egyetemisták ne essenek ki a jövőre esedékes Erasmus-programokból, a feleknek július közepéig kellene megállapodnia.

Mint ismert, a Bizottság döntése értelmében nem kaphatnak friss támogatásokat az Európai Unió által finanszírozott Erasmus+ együttműködési és oktatási csereprogramból, valamint a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramból azok a magyarországi felsőoktatási intézmények, amelyek közérdekű vagyonkezelő alapítványi formában működnek vagy ilyen alapítványokat tartanak fenn.

Az Unió nem fogadta el azt az ajánlatot, ami a parlamenti képviselőket, minisztereket, államtitkárokat és kormánymegbízottakat zárta volna ki a modellt váltó egyetemeket és a kutatóintézeteket irányító kuratóriumokból. Az Európai Bizottság azt kérte, hogy a közhatalmi státuszú személyeket is zárják ki a kinevezhető személyek köréből.

A legvitásabb pont a modellváltáson átesett egyetemeket és egyes kutatóközpontokat irányító közérdekű vagyonkezelő alapítványok kuratóriumi tagjainak kiválasztási mechanizmusa.

A Bizottság elvárja: legyen világos a folyamat, amelyben a kuratóriumi tagokról döntenek. Orbánéknak az lenne jó, ha az új tagokat a testületben ülők javaslatára választanák, de a Bizottság ezt nem fogadta el.

Forrás: Népszava, 24.hu
Fotó: Pixabay

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Néro2
Nem akarnátok inkább Putyinnak átadni a kííín-tüntetését ?
Egyébként meg köszönjétek meg magatoknak meg a várbeli disznyónak.
Hááát meg ugye kinek mit intézett a qurmánya.
Mondjuk legyek lelkes fideszes ?
Jó van ez így ! :):) Meg : És és ? Nem tetszik ?
namihami
@sgl: 16.35: Ez a cél! Az Orbáni gondolkodás nem tűr/HET/i meg a gondolkodó, a dolgokat átlátó és felelős embereket! Azok látják, hogy a fideszelit hogyan bánik az országgal, a néppel és a jövőnkkel/jövőjükkel! Vajon miért nem meglepő már az a hír, hogy ""fogy az ország""? És már a középgeneráció IS!
Mi, nyuggerek, már kénytelenek vagyunk maradni, mert (egy réteget leszámítva) a mi nyugdíjunk (pedig aki ide tud irkálni, az nem is a legcsóróbb) átszámítva oda már kevés! És nem fogunk egy élet munkáját el- és feladni bagóért és egy esetleges újabb nyomorért! Amit ez a szemét KMALAC nagyon jól tud és vissza is él vele!
drrotf
Magyar egyetemek ,ahol jogász képzés is van, így még nem estek pofára.Milyen szinten képzik itt a jogászokat?
namihami
@sgl: 17.16: Ezek a Parlamentben elhangzott és válaszaik azért nem mérvadóak, mert a válaszadó úgyis azt mond, amit akar! Mindenki tudja, hogy az ellenzék bármilyen kérdésére, észrevételére úgyis azt válaszol, amit akar! A konkrét válaszra semmi nem kötelezi vagy kötelezheti! (a kormánypárti felszólalásra pedig elhangzik a propaganda---hisz eleve azért van feltéve) Tehát, az hogy a Parlamentben mit tesz/tehet az ellenzék, az éppen a fentiek miatt, nulla!
Lehetne még a nyilvánosság! Csakhogy a pénz (nincs KÖZpénz) híján nincs elérhető média és így hallgatóság sem! A baloldal pénzesei pedig lapulnak, mint a sz@r a gazban, mert már sokszor láthatták valakiknek a párnáján a lófejet! Csak egy ""visszautasíthatatlan"" és oda az a jólét, amit már megszokott! Inkább kussol! (talán még érthető is---mi vajon mit tennénk/tehetnénk a helyükben?)
Nem könnyű helyzet ez! És. szerintem, csak egy ""causescuzás"" lehet az egyetlen megoldás, mert az Orbán, már csak a családi vagyon érdekében is, önként---és polgárháború nélkül(!!!)---soha nem fog megválni a hatalomtól! Talán még egy ilyen megoldás se biztosíthatja a békés átmenetet!
human
Az egyetemeken keresztül is lopni akartak Orbánék. Az alapítványi forma biztosította volna, hogy ne lehessen látni a pénz útját.
Nem jött be a trükk
ómió
De, hisz', a korruptbolsi brüsszeliták az Erasmust is ellopták!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.