A Focus nevezetű ukrán portál annak járt utána, ha nem lenne Orbán Viktor, Ukrajna meg tudna-e egyezni Magyarországgal. Következtetésként arra jutnak, nem Magyarország Ukrajna ellensége, hanem Orbán Viktor és kormánya, így vele szemben kell ellenségesen fellépniük, nem pedig a magyar néppel szemben. 

Ukrajna ellensége nem Magyarország, hanem Orbán Viktor és kormánya – utánajárt az ukrán lap, milyen lenne Orbán Viktor nélkül
Fotó: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kezet fog tárgyalásuk után Brüsszelben 2023. február 9-én. A magyar kormányfő Kiriákosz Micotákisz görög, Andrej Plenkovic horvát, Robert Golob szlovén miniszterelnök, Karl Nehammer osztrák kancellár, valamint Rumen Radev bolgár és Nikosz Anasztasziadisz ciprusi államfő társaságában külön találkozón tárgyalt az ukrán elnökkel a kétnapos EU-csúcs helyszínén 2023. február 9-én. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

A Focus egy részletes cikkben foglalkozott azzal, hogy a magyar kormány hogyan használja fel bel- és külpolitikai eszközként az ukrajnai háborút, és milyen hatással van ez Ukrajna és Magyarország viszonyára.

Arra jutottak, hogy Ukrajna ellensége nem Magyarország, hanem Orbán Viktor és kormánya, így vele szemben kell ellenségesen fellépniük, nem pedig a magyar néppel szemben – írja az Index.hu.

Úgy vélik, míg "Orbán Viktor előbb-utóbb a múlté lesz, Magyarország és Ukrajna viszont a jövőben is az európai közösség tagja marad".

Többek között felidézték Orbán Viktor Putyinnal kapcsolatos kijelentéseit, miszerint az orosz elnök nem háborús bűnös, Ukrajna nem tekinthető többé szuverén államnak valamint meg kell akadályozni az ukrán ellentámadást. A Focus megjegyzi, mindezeket nem orosz politikusoktól, hanem a magyar miniszterelnöktől idézték. 

Úgy vélik, az elmúlt időszakban Orbán Viktor számos ehhez hasonló, Ukrajnával szemben ellenségesnek mondható kijelentést tett, amellyel nemcsak a magyar emberek háborús álláspontját befolyásolta, de támogatta az Oroszország háborús politikát is. A lap emiatt arra a következtetésre jutott, hogy a két ország közötti konfrontáció egyre inkább eszkalálódik. 

A Focus szerint a magyar miniszterelnök hű társat talált maga mellé Szijjártó Péter személyében, ugyanis tőle hangzanak el az Ukrajnával kapcsolatos "leghangosabb kijelentések"

A Focusnak nyilatkozó Hanna Hopko, az ukrán Külügyi Bizottság volt vezetője szerint:

Most a magyarok Orbán szomszédgyűlölő politikájának és Kreml-barát irányvonalának túszai lettek, a magyar kormány pedig Ukrajna NATO-és EU-tagságának ellehetetlenítésével próbál ártani Ukrajnának

– tette hozzá. Szerinte Magyarországnak megvannak az eszközei, hogy blokkolja az ukrán csatlakozást, de az Európai Uniót „sem kell félteni”.

Heraszimcsuk szerint Orbán Viktornak "szüksége van rájuk a piszkos kis játszmáihoz és a szavazataik is kellenek neki, de nem törődik a sorsukkal".

Véleménye szerint a magyar miniszterelnök azt akarja, hogy "az ukránok összevesszenek a kárpátaljai magyarokkal, a románokat pedig az erdélyi magyarokkal akarja összeugrasztani."

További részletek itt olvashatóak.

Forrás: Index

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Egy cipőben járunk az ukránokkal. Nem Ukrajna, és az ukrán nép Magyarország ellensége, hanem orbán &Co(a maffia)- orbán, a kormány, és a parlament. Ennyi(ke).(((((((((((((((
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
FLETÓ
@Horizont: Értem! Tehát szerinted is mindenható!
Csizmás Kond
A jelen esetben a megegyezés nekik azt jelentené, hogy minél több pénzt tudjanak kicsikarni az eladott országuk háborujára...
ómió
Most meg egy "ukrán lap" hazudja meg nékünk!?
FLETÓ
@Horizont: Gondolod, hogy utána jobb lesz?!
FLETÓ
@Horizont: Ezen már kár lenne vitát nyitni!

:-)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.