Az Európai Bizottság (EB) 2023. évi jogállamisági jelentésének Magyarországra vonatkozó fejezete a Kúriára vonatkozóan "sajnálatosan, ellenőrzés nélkül" átvette az Országos Bírói Tanács (OBT) "minden ténybeli alapot nélkülöző, többször adatokkal cáfolt, sok bíró személyes integritását sértő önkényes véleményét" – írta a legfelsőbb bíróság elnöke az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében.

Nagyon kiakadt a Kúria elnöke az Európai Bizottság jogállamisági jelentésén
Fotó: Varga Zs. András, a Kúria elnöke beszédet mond a Háromszáz éves a Kúria címmel rendezett jogtörténeti konferencián a Kúrián 2023. június 19-én. MTI/Hegedüs Róbert

Varga Zs. András kiemelte, hogy minden kúriai pályázat elbírálása az évtizedes gyakorlatot aprólékosan követő, a jogszabályokat minden részletre kiterjedő figyelemmel, pontosan betartó, a véleményező bírói testületek állásfoglalását kivétel nélkül elfogadó döntéssel történt.

Éppen ezért egyetlen, a pályázatokon nem nyertes pályázó sem vitatta azt

- áll a közleményben.

A Kúria elnöke egyúttal úgy fogalmazott: "a megállapításokat mint a bírói tekintélyt minden alap nélkül megkérdőjelező politikai támadást ismételten, sokadszorra visszautasítom".

Azt pedig, hogy mindez az Országos Bírói Tanács néhány volt és jelenlegi tagjának öncélú törekvésein alapul, nagyon sajnálatosnak tartom. Ezektől a törekvésektől nemcsak a Kúria képviseletében, hanem minden tisztességes magyar bíró nevében elhatárolódom

- írta Varga Zs. András.

Kitért arra is, hogy ami az automatikus ügykiosztás minden bíróságra kiterjesztésének követelését illeti, tapasztalataik szerint OBT és az EB "egybehangzó törekvésének teljesítése a magyar igazságszolgáltatás megbénításához vezetne".

A Kúria – előre sejtve, hogy ez elvárás lesz – három év alatt előre létrehozta és mára működteti ezt a rendszert

- írta.

Varga Zs. András jelezte:

tapasztalatai azt mutatják, hogy "az ügyelosztás bürokratikus adminisztrálása jelentős, indokolatlanul sok időt és erőforrást von el az ügyek tényleges elbírálásától".

Holott – jegyezte meg – az utóbbi a felek természetes érdeke.

Az automatikus ügykiosztás kiterjesztése minden bíróságra megvalósíthatatlan

- írta, hozzátéve: ez akkor is így van, "ha az Országos Bírói Tanácsnak a bíróságok működésére vonatkozó ismeretek hiányában megfogalmazott javaslatain alapul".

Forrás: MTI

32 hozzászólásarrow_drop_down_circle

drrotf
Micsoda bírók vannak ebben az országban !Az Országos Bírói Testület, amely bírókból áll, olyan jelentést készített amely a Kúria birói gyakorlat nélkül kinevezett elnöke szerint valótlan adatokat tartalmaz.Ezek szerint azok a bírók akik tagjai a OBT-nak képesek hamis jelentéseket készíteni csak azért hogy besározzák a magyar igazságszolgáltatást.Nem értett itt valamit félre a Kúria elnöke, akinek viszont nem sok bírói gyakorlata van?A Kúria elnöke talán csak nem a mundér becsületét védi azért mert úgy nevezték ki főbírónak , hogy nem is volt bírói gyakorlata?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Nessy
@dr. prédikátor: Cölöp teknőc. A magas cölöp tetején van egy teknőc, aki azon töpreng, mit keres ilyen magasban, és ki volt az a marha, aki idetette.
Dr. Proktor
@Clavigo: ...vagy ruszki ötödik hadoszlop!
A vodkácska már elvitte az agysejtjeit...
Nessy
@KisTehen: Ez tény! Nem felelt meg az alap követelménynek mégis kinevezték! Ezt nem elismeri az ember, hanem tudomásul veszi, hogy a törvény mindenkire vonatkozik, kivéve, akikre nem. Ez van!
jáger laszló
1 bukott alkotmánybíró!!
Már ott sem felelt + a minimális elvárásoknak...
csak ennyi
barátilag
J.L.
Revans
@durbincs:maga is csak 1 söpredék GECI!:))

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.