Az iskoláknak annyira nehéz fenntartani a működésüket, hogy alapítványokat hoznak létre mindenhez, például az általános karbantartáshoz.

Már nem létezik olyan, hogy ingyenes magyar közoktatásillusztráció, MTI/Máthé Zoltán

Az oktatási intézményekben a nyár a felújítások időszaka, sok helyen azonban a tanárokat, a diákokat és a szülőket vonják be, hogy haladjanak a feladatokkal. A népszava.hu több iskolában is értesült konkrét esetekről, amelyek mind azt mutatják, hogy a fenntartók kihasználják , hogy a szülők mi mindenre hajlandóak a gyerekeikért.

A dorogi Eötvös József Általános Iskola szétrozsdásodott kerítésének felújítását például most kezdik: az intézmény diákjainak szüleit pedig már tanévzárás előtt értesítették, hogy szükség lesz a segítségükre. Bár a karbantartás, felújítás elsősorban a fenntartó feladata lenne, az intézményvezető felhívásából, amit az iskola közösségi oldalán tett közzé, az derült ki, hogy a tankerületre legfeljebb a kerítés lábazatának kijavításában számítanak. A munkálatokhoz eszközökre is nagy szükség lenne, amit az igazgató külső forrásoktól vár. Festéket egy esztergomi cég felajánlásával kaptak, ingyen.

A Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz tartozó martonvásári Beethoven Általános Iskola szintén külső segítséggel újít fel, belső falfestésre készülnek. Ennek megvalósítására nem a tankerülethez, hanem az egyik nagyobb áruházlánc közösségi programjához nyújtottak be támogatási kérelmet. 

A lap értesülései szerint egy budapesti gimnáziumban a szülők festenek ki, a tankerület pedig „olyan kedves”, hogy kifizeti az anyagköltséget. Van, ahol ez épp fordítva történik: egy vas megyei általános iskola pedagógusa arról írt, náluk a karbantartó fest, de a szülők vásárolják meg a festéket.

Ezek az esetek nem egyediek, sok ilyen van. Egyre több iskola hoz létre alapítványt is, amin keresztül szülői hozzájárulást kérhetnek fejlesztésekre, karbantartásra, eszközök beszerzésére. Az ingyenes közoktatás már jó ideje csak papíron létezik

– nyilatkozta a Népszavának a Szülői Hang Közösség egyik képviselője, Miklós György.

Hozzátette, hogy szerinte ez az állam felelőssége is,

és ilyenkor derül ki, hogy az, miszerint az Orbán-kormány számára „mindig a gyerek az első”, nem több puszta politikai szlogennél.

Forrás: népszava.hu

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
"az Orbán-kormány számára „mindig a gyerek az első”"

Mármint a saját gyerekük...
Qqberci
"az Orbán-kormány számára „mindig a gyerek az első”"

Mármint a saját gyerekük...
Sámannus
Segíteni kéne ennek a rusnya fityesznek egy népszavazás megszervezését, méghozzá a cuciális ágazatilag ugyi. Volt ugyanis a 2008-as amit senki sem ért mi a túrót akar ez a fasz társaság, mert most akkor mé kel sokkal többet perkálni mindené. Vigyorkám halkan súgjad mi a faxszom vagy te Jancsi bohóc vagy ajtónálló a tyupin dácsában. mié rázod farkadat a gatyaszárban, ha semmihez sem értesz?
csak úgy....
@Philip Marlowe: @Maccska: rólatok sugárzik az ingyenes és a nemtörödöm oktatás átka, a totális elbutulás jeleivel spékelve! - de nálatok nem a pedagógusok szalajsztottak, ti genetikailag vagytok zoknik!
ómió
Áááá, neeeem! Az csak a bolsi tandíj idején volt!
drrotf
Úgy látom az állam már nem azért szed adót hogy azokat a közszolgáltatásokat amelyek fenntartását és működtetését az államnak kell végezni ellása.Itt van ez az iskola fenntartási ügy, a tanárok, orvosok, rendőrök ,stb bérének eus pénzből való ,emelése, az egészségügyi ellátásának tartalmi szűkítése mind azt jelenti hogy az állam már nem képes a beszedett adónkból ezeket a rendszereket fenntartani, működtetni, s ezért a magán tőkét bevonja , hogy valamilyen szinten még tudjon szolgáltatni. Mire mennek el az adó forintjaink ?Felmerül a kérdés, hogy hol van a pénz , amit könyörtelenül beszednek, és hogy ki a felelős, hogy az állami közszolgáltatásokra nem jut elég pénz?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.