A miniszterelnök a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáborban, Tusnádfürdőn tartott előadást szombaton.

Orbán Viktor elmondta, miért más a magyar alkotmány, mint a többi EurópábanMTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Ebben Orbán kiemelte: a szellemi alapot az alkotmány összegzi, és az új magyar alkotmány az a dokumentum, amely "a legnyilvánvalóbban megkülönböztet bennünket az Európai Unió többi országától", hiszen

az európai országok liberális alkotmányainak a középpontjában az "én" áll, míg a magyar alkotmány középpontjában a "mi" áll.

Mint kifejtette: a magyar alkotmány abból indul ki, hogy "van egy hely, ami a miénk, az otthonunk", van egy közösség, "ami a miénk, ez a nemzetünk", és van egy "életrend, ami a miénk, és ez a kultúránk és a nyelvünk". Ezért a szellemi kiindulópont az alkotmányban úgy fogalmazható meg, hogy "az emberi életben azok a legfontosabb dolgok, amiket egyedül nem lehet megszerezni" – fogalmazott.

Hangsúlyozta: a békét, a családot, a barátságot, a törvényt és közösségi szellemet, sőt a szabadságot sem lehet egyedül megszerezni, mert "az az ember, aki egyedül van, az nem szabad, hanem magányos". Az összes jó dolog az életben a másokkal való együttműködésen alapul, és "ha ezek az életünk legfontosabb dolgai", akkor ezeket kell védelmezni a társadalomnak és a jogrendszernek – mondta.

Orbán Viktor azt mondta: ezek a közös dolgok az egyén életében kötődésként jelennek meg, "ezért a magyar alkotmány a kötődés alkotmánya, amely meg akarja erősíteni ezeket a kötődéseket, és ezért a megerősítés kultúrájának talaján áll".

A liberális alkotmányok ugyanakkor nem megerősíteni akarnak, hanem elutasítani akarnak valamit az egyéni szabadság nevében

– tette hozzá.

Úgy fogalmazott, a magyar alkotmány "megerősíti a helyet, ahol a gyerekeink is élni fognak, mint a hazánkat, megerősíti a férfi és a női mivoltunkat, mert ezt hívjuk családnak, és megerősíti a határainkat is, mert így mondhatjuk meg, hogy kikkel akarunk együtt élni".

Kiemelte: "nem döntöttünk rosszul" 2011-ben, amikor "a többi európai alkotmánytól különböző magyar nemzeti keresztény alkotmányt megalkottuk", mert azóta "itt van a nyakunkon a migrációs válság, amiről jól látható, hogy liberális alapon nem lehet kezelni, és itt van egy LMBTQ-gender hadjárat, amelyről kiderült, hogy csak közösségi, gyermekvédelmi alapon lehet visszaverni".

A liberális alapokon álló országoknak az a kudarcuk, hogy ők azt gondolták: a régi közösségeik helyett majd újak jönnek létre, ehelyett azonban csak egy sajátos elidegenedés jött létre mindenhol

– jelentette ki.

Kitért rá: kétszáz évvel ezelőtt, a felvilágosodás idején a baloldali, internacionalista és liberális szellemiségű értelmiségiek és politikai vezetők azt gondolták, hogy a vallás és a kereszténység elutasítása után létrejön egy ideális felvilágosult közösség, ami a jó és a közjó belátására alapul. Ezt remélték a kereszténység és a vallás elutasításától, de ma már látható, hogy ez illúzió, és "azzal, hogy elutasítottuk a kereszténységet, valójában hedonista pogányokká váltunk"- fogalmazott.

A miniszterelnök azt mondta: az Európai Unió elutasítja a keresztény örökséget, lakosságcserét vezényel a migráción keresztül, hadjáratot folytat a családbarát európai nemzetekkel szemben. Európában létrejött egy politikai osztály, amely nem tartozik elszámolással, nincs se keresztény, se demokratikus meggyőződése, ezért "nincs más választásunk, hiába szeretjük Európát, hiába az a mienk, mégiscsak harcolnunk kell" – jelentette ki.

Megállapította: Európában ma létrejött egy saját politikai osztály amely nem tartozik elszámolással, nincs többé se keresztény, se demokratikus meggyőződése, a föderalista kormányzás Európában egy elszámoltathatatlan birodalomhoz vezetett.

Ezért Orbán Viktor szerint bár szeretik Európát, nincs más választásuk, mint harcolni.

"Nem kívánjuk, hogy mindenkinek ugyanaz legyen a hite, nem kívánjuk, hogy ugyanolyan családi életet éljen, vagy részt vegyen ugyanazokon az ünnepeken, de ahhoz ragaszkodunk, hogy van közös otthonunk, van közös nyelvünk, van közös közszféránk, van közös kultúránk és ez az alapja a magyarok biztonságának, szabadságának és jólétének és ezért ezt minden áron meg kell védeni" – fogalmazott.

A magyarok nem fognak kompromisszumot kötni, nem hátrálnak Európában, ragaszkodnak jogaikhoz, nem engednek se a politikai, se a pénzügyi zsarolásnak.

A taktikai, sőt a stratégiai időhöz tartozó kérdésekben lehet, de a történelmi időhöz tartozó kérdésekben sohasem lehet megalkudni

– jelentette ki Orbán Viktor.

Összegezve előadását a kormányfő úgy fogalmazta meg a feladatokat: "nagy világügyekben észnél lenni, a világgazdaságban összeköttetéseket építeni, az európai uniós vitákban harcolni, a szellemi ügyekben kitartani, a nemzetegyesítésben pedig állhatatosnak maradni."

A Jóisten mindannyiunk fölött, Magyarország mindenek előtt, hajrá Magyarország, hajrá magyarok!

– zárta beszédét Orbán Viktor.

23 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Kapanyél
"Magyarország mindenek fölött!" Ilyet már hallottam németül, csak abban egy másik ország volt megemlítve!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
A sok "efftársi érthetetlen" közül az egyik!
kereső
@Ventilator: Az "én" központúság nem jelent mást , mint az egyénnek, mint a társadalom alkotó elemének az egyéni!! szabadság joga- amelyet tartalmaz az emberi jogok egyetemes nyilatkozata, amlyet orbán telibe x@r, és szerinte ezért hanyatlik az usa, és ezért "gyenge" az unió. Mert a "mi" megfosztja az embereket az alapvető jogaitól- ezért kedves kina, ezért kedves az orosz föderáció- ezért lett orbán 1989 árulója, ezért nincs ma Magyarországon demokrácia- ezt kéri számon rajta az unió, amikor jogállamról, demokráciáról beszél. Egy nagy bökkenő van, Magyarországon- itt nincs igény az egyéni szabadságjogokra, a demokráciára- mi igy szeretünk élni- szabadság és a vele járó fellelősség nélköl. Ezért irathatja nevére orbán az országot- ezért lehet homofób, ezért nyúvaszthatja ki az oktatást, az egészségügyet, a kultúrát- és ezért hódithat tért a "szabadság szerető magyar nép" körében a terrorizmus, az egresszió támogatása - ezért lehet az áldozatot hibáztatni. Na, off- mert nagyon felhúzom magam.
Peller Anikó
Azért más a 'mi' alkotmányunk mert az nem a mienk. Egy-két ember döntötte el milyen legyen.

Namármost ennek következtében ezen egykét ember alkotmánya azért más mert ennek keretében lehet (nekik) a legtöbbet lopni. Nálunk így már felesleges az országgyűlési képviselők szavaztatása is, mert az már csak technikai probléma. Igen ez már csak zavaró probléma. Nálunk már végtelenített vészhelyzet van, mert nálunk dúl a háború.

Egész európában meg béke van, ukrajnában meg művelet.

Itt meg tele vagyunk macskákkal meg tehenekkel, akarommondani marhákkal.
Béla333
"az európai országok liberális alkotmányainak a középpontjában az "én" áll, míg a magyar alkotmány középpontjában a "mi" áll."

Mert ott az egyén a fontos, itt pedig a maffia család!
kereső
@Ventilator: Évente húsz nap? Milyen húsz napról beszélsz?
Te nem szereted Freddy Mercurit? Nem olvasol Galgóczi Erzsébetet?, nem hallgatsz Elton John-t - miért is lettek???( szerintem nem lettek) ők "kevesebbek", mint egy hetero lumpen, tolvaj- mint orbán is? Na, ez a nagy kérdés- mi határoz meg egy embert, emberi mivoltában? Nem a tettei, a képességei kamatoztatása az ország javára- függetlenül attól, hogy milyen a nemi irányultsága? Tényleg ne legyetek már ennyire elvakultak? Nem kell "szeretni" a "másokat"- de nem kellene őket megfosztani emberi mivoltuktól. Ami meg ezt a bigott, vallásos fundamentalzmust illeti- amit orbánék nyomatnak, az éppen az emberek ellen, az ember dehumanilázása ellen irányul. Nem veszitek észre? Még a jézusi tanitásokat is kiforgatják/elhazudják a saját érdekükben, a hatalom érdekében. Holott nekik csak egy istenük van- a ,mammon.
Elfeljettük: " a legfőbb dolog itt e földi létben, embernek maradni minden körülményben".- orbán te tetted ezt."legszebb példája ennek Hadházy Ákos dehumanilázása , amikor is egy ember utánzat szőrét hullató rókához hasonlitja. Teszi ezt orbán, aki csak egy ember utánzat- semmi nincs benne, ami az ebert humainoddá teszi. Gondolkozzatok már!!!
szegény hazám
"Mint kifejtette: a magyar alkotmány abból indul ki, hogy "van egy hely, ami a miénk, az otthonunk", van egy közösség, "ami a miénk, ez a nemzetünk", és van egy "életrend, ami a miénk, és ez a kultúránk és a nyelvünk". " Csak azt nem értem, hogy ebből miért kerülnek kizárásra azok, - mint én is - akik nem hajlandóak a rohadék tolvaj disznó valagát tisztára nyalni, és látják hogyan teszi tönkre szegény hazámat ez a mocsok utcai harcos, akinek a diliházban volna a helye, hogy ne marjon már mindenkibe bele aki nem ért vele egyet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok