Hiába a toborzós kampány, egyre kevesebb a határvadász.

Lassan kifogyunk a határvadászokból: eddig 394-en mondtak felMTI/Ujvári Sándor

A hvg.hu közérdekű adatigényléssel fordult az Országos Rendőr-főkapitánysághoz a határvadászokra vonatkozó friss statisztikai adatokért. Ebből kiderült, hogy bő 10 hónappal azután, hogy a kormányfő tavaly nyári bejelentése után, augusztus elején elindult a határvadászok toborzása, az idén június 13-i számok szerint 1462 határvadász kötött szerződést és tett esküt. Ez kevesebb, mint a duplája annak a tavaly októberi 811-es adatnak, ami legutóbb elérhető volt.

A mostani és a 8 hónappal ezelőtt kikért számokat összehasonlítva, szembeötlő a határvadász szolgálatra jelentkezők számának megcsappanása is.

Míg tavaly október 10-ig, az első bő két hónapban 2077 jelentkezés futott be a rendőrségre, addig azóta, 8 hónap alatt ennél is jóval kevesebb, 1348. Az alkalmassági vizsgálatok lefolytatását viszont így fel tudták pörgetni: míg tavaly ősszel a jelentkezettek 61 százalékánál zárult le ez a folyamat, addig most már 82 százaléknál járnak.

A határvadász szolgálat iránti érdeklődés megcsappanásáért nem okolhatók a szigorú jelentkezési feltételek, amelyek kezdettől meglehetősen lazák voltak, és azóta sem változtak:

18-55 év közötti életkor, büntetlen előélet, legalább 8 általános. Az elmaradó tülekedés oka inkább az lehet, hogy szintén kezdettől nem változott a határvadászoknál elérhető bér, ami továbbra is “akár bruttó 400 ezer forint”, miközben a magyar infláció Európa-rekorder, júniusban éppen 20,1 százalékos volt.

A határvadászok már az egyhónapos (160 órás) képzési idejük alatt is kapják a bruttó 300 ezres alapilletményt. Szolgálatba állás után erre jön rá a szolgálati pótlék (bruttó 570 Ft/óra), az éjszakai pótlék (bruttó 193 Ft/óra) és a készenléti pótlék (bruttó 97 Ft/óra). Idegennyelv-tudásért – a nyelvvizsga fokától függően – jár 5798 – 19 325 forint havi bónusz. Mindehhez jön még az évi bruttó 200 ezer forint cafetéria, de enélkül is elérhető a bruttó 400 ezres fizetési plafon. Ez azt jelenti, hogy

egy határvadász számára elérhető a havi 300 ezres nettó bér is, ami – bár nem követte az inflációt – így is meghaladja a felsőfokú végzettséggel rendelkező kezdő pedagógusok fizetését.

Sokan mégis elhagyják a testületet, illetve tavaly ősszel történt egy öngyilkosság is. A hírlap rákérdezett a rendőrségnél, hogy eddig hányan szereltek le, amire azt válaszolták, hogy eddig “394 határvadász hagyta el a testületet”. Méghozzá részben az egyhónapos képzés alatt, részben az éles szolgálatba állást követően. A kapott adatokból kiszámítható, hogy még az eskütétel előtt 310-en gondolták meg magukat, utána pedig további 84-en, és mivel ez azonnali hatállyal megszünteti a határvadász jogviszonyt, a határon ténylegesen szolgálatra foghatók száma valamivel 1400 fő alatti. Ez pedig sokkal kevesebb a kormányzat által vártnál.

Forrás: hvg.hu

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Elég a 8 általános, jár a nyelvvizsga pénz, stb.
jáger laszló
Bár a nevem jáger,de én határvadász nem leszek
1 részt nem vagyok alkalmas,
másrészt nem vagyok híve a katonáskodásnak
csak ennyi
barátilag
J.L.
Nessy
@Philip Marlowe: Nézőpont kérdése. Félig teli,félig üres pohár esete. :- )

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.