Az ingatlanpiacot és a lakáshitelezést is letaglózhatják a fideszes kormány új intézkedései.

MNB: a csok és a babaváró elvesztése után álom marad a saját gyerek és a városi lakás

Az újabb fideszes megszorítás után csak álom lesz a saját lakás. Forrás: Pixabay

Budapesten esélye sem lesz egy átlagos családnak a lakáshoz jutásra a jövő évtől, de vidéken is bajban lesz, aki otthont szeretne, viszont már elesik az állami támogatásoktól – mert 30 éves kor fölött szülne, vagy nem falun szeretne letelepedni – írja az RTL.

Sokkoló hatással lehet az ingatlanpiacra és a lakáshitelezésre is a fideszes kormány nemrég bejelentett két intézkedése: a babaváró támogatás szigorítása és a városi csok eltörlése. Utóbbi intézkedést azzal indokolták, hogy városban már semmire sem elég a támogatás, csak falun van értelme. A 2630 preferált kistelepülésen használt lakások vásárlására és felújítására még növelik is a támogatási összegeket, hogy még vonzóbb legyen a konstrukció.

Az eredeti csokot 2016-ban vezették be, és 2022 végéig összesen több mint 700 milliárd forintnyi támogatás ment ki a családokhoz. Ennek a speciális, kedvezményes változata, a falusi csok 2019 közepén jelent meg. Erre az indulástól 2022 végéig több mint 191 milliárd forintnyi szerződést írtak alá, ez azt jelenti, hogy ebben az időszakban az összes csok-szerződés 45 százaléka falusi volt. Ha maradnak az arányok, akkor jövőre a csok-igények akár fele is eltűnhet a piacról.

A csok nagy előnye, hogy a vissza nem térítendő támogatás mellé kedvezményes kamatozású hitel is jár. Az ügyfelek számára 3 százalékos kamatú lakáshitel pedig nagyon kedvezőnek számított az utóbbi időben, amikor a piaci lakáshitelek kamata 10 százalék körül járt.

Jelenleg a friss lakáshitelek mintegy 30 százaléka kapcsolódik már csokhoz, vagyis ez a támogatás az egyre szűkülő lakáshitel piac egyik motorja, elvesztése a nem támogatott kölcsönök igénylésére is negatívan hathat azoknál, akik támogatás nélkül nem tudnak már lakást venni.

A babaváró hitel szigorítása még tovább szűkítheti a családok lakáshoz jutási lehetőségét, és a többi támogatott hitel piacát is. Jövőre csak azok a házaspárok juthatnak hozzá a 10-ről 11 millió forintra emelkedő kölcsönösszeghez, akiknél a pár nő tagja nem töltötte még be a 30. életévét. Ha 30-41 év közötti a házaspár nő tagja, csak akkor kaphatják meg a támogatott hitelt, ha orvosi papírokkal igazolják a várandósságát.

A különféle statisztikák alapján ez a szigorítás komoly visszaesést eredményezhet az igénylésekben. A KSH adatai szerint 2018-ban az első házasságkötés időpontja átlagosan 30,1 év volt, és a gyerekek több mint felét (51,1 százalékát) 30 évesnél idősebb anyák szülték meg.

A babaváró támogatás kiesése a teljes lakáshitelpiacot sokkolhatja. A babaváró támogatást igénylő adósok kétharmada lakásvásárláshoz használta fel a hitelt, sokan további hitelekkel kiegészítve. 25 ezernél is több olyan család volt, amelyik a babavárót és a csokot még piaci kamatozású lakáshitellel is megfejelte, ők átlagosan 29 millió forintnyi tartozást halmoztak fel.

A lakóingatlanok ára egy MNB-s felmérés szerint egész Európában Magyarországon nőtt a legnagyobb mértékben, 2015 óta 156 százalékkal emelkedett.

Ugyanakkor az adósságfék szabályok szigorúak, ha hitelből szeretne valaki lakást vásárolni, legalább 25 százaléknyi önerőt elő kell teremtenie. A tanulmány azt is megállapítja, hogy

egy 35 év alatti fiatalnak, aki az első lakását szeretné megvásárolni, átlagosan 10 évig kell takarékoskodnia csupán az önerő előteremtésére.

Ez pedig azt jelentheti, hogy ha a családtervezést fontolgató házaspárok az életkoruk vagy a kiszemelt település miatt elesnek az állami támogatásoktól, csak sokéves késéssel tudnak hozzájutni olyan lakáshoz, amelyben szívesen felnevelnék a gyerekeiket.

A 30 fölöttiek és a városokban letelepedni kívánók a magas önerő és a magas piaci hitelkamatok miatt egyre nehezebben tudnak majd lakást venni. Pedig sokan azért halogatják a gyerekvállalást, mert nem tudnak megfelelő méretű és minőségű lakást vásárolni, ahol felnevelhetik a gyermekeiket.

Az MNB májusi Lakáspiaci jelentése szerint Budapesten már csak az otthonteremtési és családtámogatásokat leginkább igénybe venni képes, 3 gyerekes családok tudnak túlzott kockázatot jelentő anyagi kifeszítettség nélkül új lakást venni, ez is csupán a háromgyerekes családoknak szóló bőkezű csok és csok-hitel miatt lehetséges.

Az átlagos jövedelmű, gyermek nélküli háztartások számára viszont csak rendkívül nagy anyagi kifeszítettség mellett lehetséges a hitelből történő lakásvásárlás. Vidéken az otthonteremtési támogatásokkal most még akár egy új lakást is meg tudtak vásárolni hitelből a családok, támogatás nélkül viszont egy átlagos kétkeresős, kétgyermekes család még használt lakást sem tudna vásárolni anélkül, hogy ne rokkanjon bele a hiteltörlesztésbe

Forrás: RTL
Fotó: Propeller

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Csizmás Kond
Hogyan kell érteni azt hogy álom marad a saját gyerek ?
kereső
Az MNB=magyar központi jegybank, elveszitette minden hitelességét, és vele együtt az államot képviselő kormány is. Ilyet, hogy az elqurt együttes "gazdaságpolitika" eredményeként egy ország központi bankja a jegyzett tőkéjének -10milliárd Ft-
230 szorosát állitja elő vszeteségben, amely a magyar állam vesztesége/2300 milliárd Ft/ , ilyet közép-kelet európában még nem produkált senki. CSAK A FIDESZ!!!
Clavigo
Kinek mit intézett a qrmánya... meg a csicska mnb. ,,,szintén.
ómió
Nulla baba esetén "emmá" csak így van!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.