Drasztikusan emelkedtek az átalánydíjas gázszámlák – júniusban közel duplájukra, az előző havihoz képest.

Horror gázszámlák: korrekció jön, de van más bosszúság is

A szakértő szerint a szolgáltató korrigálni fog. Forrás: ATV 

Egy energetikai szakértő szerint az úgynevezett jelleggörbe torzítja a rezsit. Azokban a hónapokban, amikor alacsonyabb a fogyasztás, a kedvezményes árú gáz mennyisége is alacsonyabb – írja az ATV.

Több néző is arról számolt be az ATV híradójának, hogy drasztikusan emelkedett június havi gázszámlája. Egy budapesti lakos befizetésein például azt látni, hogy tavaly augusztustól, vagyis a rezsicsökkentés szigorításakor jelentősen megugrott a szokásos befizetése, majd egy februári visszatérítés után a múlt havi számlája majdnem a duplájára nőtt. Az energetikai szakértő szerint ennek oka az úgynevezett jelleggörbe. Vagyis a téli hónapokra nagyobb, a nyáriakra kevesebb gázfogyasztással számol az MVM, és ennek megfelelően számítja a kedvezményes árat is.

,,Mintha mindenki egyformán fogyasztana minden hónapban, viszont ez a jelleggörbe miatt hol átcsúszik a versenypiaci költségek közé, hol alatta marad"

– magyarázta Holoda Attila.

Az energetikai szakértő szerint a későbbi hónapokban majd korrigálni fog a szolgáltató, addig viszont marad a bosszúság a fogyasztóknak, több okból is. Míg tavaly augusztusban a holland gáztőzsdén 300 eurót kellett fizetni egy megawattórányi gázért, addig ma már mindössze a tizedét ugyanekkora mennyiségért. Számláink mégsem csökkentek 90 százalékkal.

,,Amikor tavaly augusztus elsején megállapították az úgynevezett rezsivédett árat, az bizony még jóval jóval alatta volt az akkori piaci árnak, sőt a mostani piaci árnak is alatta van, tehát ezen valójában veszteséget képez az MVM-nek és megpróbáltak egy olyan árat kalkulálni, hogy ezt a veszteséget valamennyire kompenzálják"

– fogalmazott Híradónknak Holoda Attila. Híradónk stábja kereste a kormányt és az MVM-et is, hogy milyen módon tervezik kompenzálni a fogyasztókat, illetve pontosan hogyan kerül kiszámításra az átalány. Azt válaszolták, hogy a kedvezményes mennyiséget nem egyenletesen hanem az ügyfél fogyasztási jelleggörbéje alapján osztják fel. Az éves gázfogyasztás több mint 90 százaléka augusztus és április között történik, így előfordulhat, hogy július 31-éig nem marad már kedvezményes földgázmennyisége a fogyasztónak.

Forrás: ATV
Fotó: ATV

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Pálinkás Pál
történetesen ez nem igaz...átalányos vagyok...
ómió
Korrekció jön!? Hát, akkor, van még belehazudnivaló, efftársak!
jáger laszló
Van ahol gáz van!!
Nálam nincs,mert nem használok gázt!!
Csak ennyi
barátilag
J.L.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.