Rétvári Bence közölte, hogy "hiába a baloldali hergelés", a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára.

A rekordmagas pedagógusfelvételi adatok is mutatják, hogy a pedagóguspálya egyre vonzóbb a fiatalok számára; az új pedagóguséletpálya-törvény növelte a pedagógushivatás iránti érdeklődést, a pedagóguspályának nőtt a presztízse és a vonzereje

- nyilatkozta a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára az MTI-nek.

Miközben sorra mondanak fel a tanárok a státusztörvény miatt, Rétvári Bence olyan kijelentést tett, ami sokaknál kiverheti a biztosítékot

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára. Fotó: MTI/Vajda János

Rétvári Bence közlése szerint az idén 18 845-en jelentkeztek pedagógusképzésre, közülük 10 514-en nyertek felvételt, 9674-en tanulhatnak állami ösztöndíjjal.

Az utóbbi hat évben nem volt ilyen magas a felvettek száma, ráadásul a pótfelvételivel még tovább növekedhet ez a szám

- jelezte.

Az idei tíz és fél ezer felvett pedagógushallgatói létszám jóval magasabb, mint a tíz évvel ezelőtti (2013-as) kilencezer, vagy a húsz évvel ezelőtti (2003-as) ötezer – mondta Rétvári Bence.

"Jó esélyeink vannak tehát arra, hogy a pedagógus-utánpótlás egyre nagyobb számú lesz a következő években. Nagy siker, hogy az utánpótlás tehát nem fogy, hanem idén 67 százalékkal emelkedett" – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy "az egyik legnagyobb az emelkedés a tanító- és óvodapedagógus-képzésben, ahol megduplázódott a felvettek száma, de a tanárképzésre is közel harmadával kerültek be többen".

Rétvári Bence kijelentette: "a baloldali pártok és a szakszervezetek lassan másfél éve folyamatosan igyekeznek minél több fiatalt lebeszélni arról, hogy a pedagóguspályát válasszák, az óvodákban, iskolákban dolgozókat pedig a pálya elhagyására biztatják. A baloldali pártok és szakszervezetek azt állították, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény miatt kevesebb lesz a jelentkező a pedagóguspályára. A valóság pont ennek az ellenkezője lett. A kiemelkedően magas felvételi adatokkal a pedagógushallgatók adtak csattanós választ az új életpályatörvényt és az oktatási rendszert folyamatosan ócsárló baloldalnak".

Hiába a baloldali hergelés, a pedagóguspálya továbbra is az egyik legnépszerűbb

- fogalmazott Rétvári Bence.

Kitért arra: az új pedagóguséletpálya-törvény sokkal kedvezőbb a pályakezdőknek, mint a korábbi közalkalmazotti bértábla. Mivel az új életpályarendszerben teljesítménybér van, egy fiatalnak is van esélye magasabb fizetést elérni. Az új életpálya megszünteti a fiatal tanárokat kötelezően büntető bérezési elemeket – tette hozzá.

"Fontos, hogy az új pedagóguséletpálya-törvény megteremtette a nagyarányú pedagógusbér-emelés alapjait. Amennyiben az EU nem tartja tovább önkényesen vissza a Magyarországnak törvény szerint járó forrásokat, úgy több mint a kétszeresére nőhet az idei és jövő évi 10-10 százalékos béremelés. Ezzel öt év múlva, mire a most felvettek végezni fognak, egymillió forintos lesz a pedagógus-átlagfizetés" – mondta az államtitkár.

Forrás: MTI

34 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
És mennyit vettek fel? Mert pl. tavaly 12.000 jelentkezett, 6.500-at vettek fel. Nyilván a hülyéket szelektálják.

,,Egy pár hónapja készült felmérés szerint az iskolák 43 százalékában nincs elég matematikatanár, egyharmadában pedig nincs elég szakmai tanár."
,,Több, tanárképzést is kínáló vidéki és fővárosi egyetemen vannak olyan szakpárok, ahol a ponthatárok mellett csak annyi szerepel, hogy „n.i.”, vagyis nem indul. A 10 féléves biológia- és fizikatanár szakot hat egyetem is meghirdette, de közülük csak egy tudja elindítani a szakpárt"
,,Annyi hallgatóval, amennyit most felvettek, még akkor sem lehetne pótolni a nyugdíjba vonulókat és a pályaelhagyókat, ha mindannyian diplomát szereznének. Ám ez nincs így, többen lemorzsolódnak a képzés során, s vannak, akik nem tanárnak mennek a diplomájukkal, de akik mégis, azok közül is többen két-három éven belül pályát módosítanak"
,,Vészesen kevés fiatalt vonz a tanári pálya: biológiatanári szakra 33, kémiára pedig csak 6 diák jelentkezett"
,,A mintegy 12 ezer jelentkezőből idén csak 6449-et vettek fel, ami az elmúlt évek egyik legrosszabb eredménye ezen a területen."
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
HowlingWolf
@KisTehen: Akkor O1G miért nem csatlakozik az Európai Ügyészséghez, ha olyan rohadt biztos magában. Akkor miért kellett az Elios Zrt.-t érintő OLAF vizsgálat előtt magyar adófizetői pénzből kiváltatni az EU hozzájárulást? Hmmm? És ez csak egy példa.
balos
@HowlingWolf: Ész érvekkel hiába is próbálkozol,az igazság pedig mérget szabadít fel a nemzethy fartúrokból!
jáger laszló
A kormány +ígérte
Belátható időn belül 1 millió forint lesz az átlagfizetés a tanároknál és nem bruttóban ,hanem nettóban!!!
Csak türelem ami rózsát tetem!!
Gyönyörűek a jövő kilátásai...csak ennyi
barátilag
J.L.
jáger laszló
1re vonzóbb a pedagógusi pálya különösen az óvodapedagógusi és tanitól szakon!!??
Ezt a magas bér reményében teszik!!
Hát ők tudják!!!???
csak ennyi
barátilag
J.L.
infinity
@Shikari: a hülye propagandista! Agyilag nigger vagy, komám, a huhogás pedig neked szól!

"Vegyük sorra. Ha megnézi valaki az adatokat, akkor az idén kevesebb felvételiző jelölte be első helyen a pedagógusképzést, mint tavaly. Szerintem pedig alapvetően az akar pedagógus lenni, aki első, maximum második helyen jelöli be ezt a pályát. Ezek szép számok, de a probléma az, hogy 400 pont alá vitték a pedagógus szakokra való bejutási lehetőséget, úgyhogy gyakorlatilag csak az nem megy pedagógus szakra, aki nem akar. Vagyis, aki a középiskolai tanulmányait befejezve, mindenáron a felsőoktatásban szeretne tanulni, az választott magának az utolsó helyeken valamilyen pedagógus szakot. De nézzük majd meg azt is, hogy hányan végzik el az adott képzést. Az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a képzést elkezdők ötöde helyezkedik el a pályán. Nagy a lemorzsolódás is, ami nem azt jelenti, hogy a diákok idő előtt befejezik a felsőfokú tanulmányaikat, hanem egyszerűen átmennek más szakra, vagy csak leadják a tanári szakhoz szükséges tárgyakat. Ami még nagyon sántít a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárának szavaiban – bár a NER-propagandát apró kronológiai problémák nem szokták érdekelni –, hogy a felsőoktatási intézményekbe február közepéig kell jelentkezni, és a minisztérium március elején, bő két héttel később mutatta csak be a státusztörvénynek, illetve most már új életpálya törvénynek nevezett bosszútörvény tervezetét. Vagyis nagy bukta Rétvári érvelése, de persze nagyon jól hangzik annak, aki készpénznek veszi azt a propaganda szöveget, ami bő évtizede elárasztja a magyar társadalmat."

hirklikk.hu/kozelet/gosztonyi-gabor-a-kormany-nem-hosszu-tavon-gondolkodik-vagy-oriasi-atvagasra-keszul/419422/

Alig lesz biológia-, kémia- és fizikatanár, de az Orbán-kormány rekordként hirdeti a pedagógusképzésbe felvettek számát

nepszava.hu/3204283_oktatas-tanarhiany-pedagoguskepzes-belugyminiszterium-tanarszakok-felveteli
infinity
@Shikari: Te meg az Origo-ból, a Hír tv-ből, a prosti srácokból, a vadpajtásokból, meg a többi degenerált orbánista szutyok médiából.
Az a különbség köztünk - ha így nézzük a dolgokat -, hogy én szakemberektől idézek hozzáértő jó véleményeket, te meg agytalan propaganda bullshit hazugságokat, amit te csontra beszopsz.
Hogy nincs saját véleményem, az meg te sem gondolod komolyan...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.