A 2023/24-es tanévtől a diákok fel tudják majd venni az órát szabadidejükben – írta meg a 24.hu.

Bevezetnék a honvédelem tantárgyat a középiskolákban – lőgyakorlat is lenne

Fotó: MTI/Mészáros János

A tárcán jelenleg 210 tanulóval, és hét oktató katonával számol, 2023 szeptemberétől elméletileg be is tudják illeszteni a diákok az órarendjükbe.

A 24.hu szerint a Honvédelmi Minisztérium a honvédelem tantárgy oktatásához kapcsolódóan olyan rendelettervezeteket tett közzé a kormány honlapján, amelyekkel kapcsolatban nyolc napos társadalmi egyeztetési idő áll rendelkezésre.

Az új tervek szerint az iskolákban a honvédelem tantárgy keretében a tanulók számára fakultatív lőgyakorlatokat terveznek bevezetni, melyek az iskolai egyéb szabadidős foglalkozások részét képezik.

Ennek megvalósításához azonban szükség van a fegyverekről és lőszerekről szóló kormányrendelet módosítására.

Az új rendeletnek lehetővé kell tennie az önálló használati jogcím létrehozását a légfegyverek oktatási célú igénybevételéhez, valamint szigorú biztonsági rendszabályokat kell meghatároznia az emberi élet kioltására nem alkalmas eszközökkel történő lőgyakorlatokhoz.

Egy másik tervezet azt szabályozná, hogy kik taníthatnák a honvédelem tantárgyat, pedagógusként. A honvédelmi nevelés-oktatás keretében egyéb foglalkozás tartására és a honvédelem tantárgy oktatására pedagógus munkakörben fő szabályként az lesz alkalmazható, aki

felsőfokú végzettséggel és katonai szakképzettséggel rendelkezik, vagy

érettségivel rendelkezik és részt vett honvéd altiszt vagy azzal egyenértékű képzésben.

A 2023/2024-es tanévtől a középiskolákban a honvédelem választható tantárgyként kerül bevezetésre, a meglévő szabad órakeret terhére.

Rétvári Bence államtitkár néhány hete bejelentette, hogy az országosan 120 iskolában indulhat el a tantárgy oktatása a következő tanévtől. Az oktatást olyan szakemberek fogják vállalni, akik előzetesen szakmai, pedagógiai, tanügyigazgatási és módszertani felkészítésen vesznek részt a próbaoktatás megkezdése előtt. A szakemberi felkészítés célja az, hogy a honvédelem tantárgy színvonalas és hatékony oktatása valósuljon meg a diákok számára. 

Forrás: 24.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Menőmanó
BüdösQrva anyátokat vezessétek be a karámba, amiért ilyen rohadt háborúpárti ál-békegalambokat szabadított az országra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sakk Matt
Fociból nem kell érettségizni, te idióta dagadék???
Nessy
@Péter2: Kispuskával kellett lőni! Igaz nekem csak két alkalommal.
csak úgy....
@Sakk Matt: jó ötlet, remélem az itteni gügye fideszesek nem adják tovább a fölötteseiknek,mert akkor a te lelkeden szárad! ;)
Pálinkás Pál
@KisTehen: én biztos nem magamra lőnék, kicsicsicska...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.