Az egészségügyben a 8 órás munkarend szigorú megkövetelése nem szolgálja az ellátás minőségének a javítását – jelentette ki az az MSZP a párt friss közleményében.

Pintér Sándorék legújabb intézkedése tovább nehezítheti az egészségügyi dolgozók körülményeitMTI/Balogh Zoltán

A közlemény emlékeztet, hogy a Belügyminisztérium és a Magyar Orvosi Kamara képviselői nemrég tárgyalóasztalhoz ültek. Az egyeztetés során Pintér Sándor hangsúlyozta, hogy a „munkaidő mindenki számára 8 óra” lesz.

Ez azonban több szempontból is érthetetlen, hiszen az ellátásban részt vevő orvosok eddig is 8 órás munkarendben dolgoztak, amelyhez még hozzájön az ügyelet ideje is, ráadásul az esetek többségében nem életszerű a munkarend szigorú betartatása.

– összegeznek. Például: egy megkezdett műtétet nem hagy félbe egy orvos csupán azért, mert adott esetben műtét közben lejárt a munkaideje.

Az MSZP szerint a minisztérium legújabb intézkedése leginkább azokat a szakrendelőkben dolgozó orvosokat érinti majd hátrányosan, akik többségében hat órás időkeretben rendeltek, rendszerint klinikai állás mellett. A megnövelt munkaidő újabb elvándorláshoz, szakrendelések esetleges további megszűnéséhez vezethet.

Arról is beszámoltak, hogy félő: a Belügyminisztérium a munkaidő ellenőrzésére szolgáló blokkoló órákat kíván felszerelni az egészségügyi intézményekben. Az intézkedéstől azonban

nem fog javulni az ellátás minősége, sőt inkább a kollégák munkakörülményeinek további nehezítését és az orvostársadalomban egyébként is jelen lévő frusztrációnak a fokozását szolgálja majd.

Szerintük „ahogyan a pedagógusokat a státusztörvénnyel, úgy az orvosokat a jelenlegi intézkedéscsomaggal próbálják rendszabályozni, így ez a tervezet betudható egyfajta «»fricskaként«, erőfitogtatásként is az illetékes szaktárca részéről.”

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Tessen mondani Pintér elvtárs, a nyolc órán túli túlórákat órára pontosan kifizetik? Vagy azt már nem! És a nővéreknél mi lesz. Ott zömében 12 órás váltás van. Igaz, ha reggel 7- kor lejárt a munkaideje, sokszor még nyolc óra után is ott van. Nem tudom ki volt az idióta ötletgazda! De rajta próbálják ki. Nyitott hassal fekszik a műtőasztalon, de közben letelt a személyzet munkaideje, majd valaki befejezi! Ilyen nem fordul elő, mert az egészségügyben dolgozók ennél tisztességesebbek!Az új szabály nyolc óra munkát, nyolc óra pihenést, nyolc óra szórakozást kíván bevezetni ezek szerint?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szaboria1
Ige vezet amikor laikusokat neveznek ki olyan területre amihez nem értenek.
Nessy
@justhpeter: Anno Móra Ferenc mondta, egy hosszú, felesleges megbeszélés után.
vacsi
Szüleim orvosok voltak, és NAPI 8 ÓRÁT dolgoztak!
Nanya
@jáger laszló: Igen ! A sanyikának ideje lenne már megpihenni,egy csendes parcellában, ahová a kóbor kutyák járnának szarni a sírjára.
Toller Béla
Egyszerűen nem érti ez a rendőr az egészségügyet ! És reménytelen lenne neki mindezt elmagyarázni ! A szakemberekben nem bízik, a sajt pöcsét meg már nem látja. Marad az összevissza kapkodás, a nem létező evidenciák keresése, megerősítése, A munkaidő nyolc óra, blokkolve, plusz a többi, amire idő kell. A nap is 24 óra, meg még ott az éjszaka, nem igaz ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.